Kovo 17, 18 ir 31 dienomis į pajūrį plūstels šokio gerbėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio. Čia laukiama išskirtinės Klaipėdos valstybino muzikinio teatro šokio spektaklio „Sapnai ir kaktusai” premjeros, kurioje greta Alexanderio Ekmano (Švedija) „Cacti“ (Kaktusai) bus pristatytos ir Roberto Bondaros (Lenkija) choreografinės kompozicijos „Žagsulys“ (Hiccup) bei „8m68“.

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras geba didžiausias svajones paversti tikrove: ankstyvą pavasarį vėjuotame šalies pajūryje „išaugo“ visose pasaulio scenose laukiami „Cacti“ (Kaktusai). Pasaulinio garso choreografo Alexanderio Ekmano choreografinė kompozicija „Cacti“ (Kaktusai) – dar vienas reikšmingas laiptelis aukštyn besistiebiančiai jaunai ir ambicingai Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupei. „Cacti“ (Kaktusai) premjeros vien šiuo metu ruošiamos net penkiose šalyse, o Klaipėdos publika bus pamaloninta greičiau nei vokiečių – Berlyne „Cacti“ (Kaktusai) pristatomi kovo 27 dieną.

„Laukiame ypatingo įvykio! „Sapnai ir kaktusai“ tarsi apvainikuoja KVMT baleto trupės penkerių metų veiklą bei pabrėžia, kiek daug pasiekta, jei Klaipėdoje savo kūrinius pristato pasaulyje žinomi jaunosios kartos choreografų atstovai – A. Ekmanas ir R. Bondara. Dar pandemijos metu kilusi vizija atrodė sunkiai įgyvendinama, bet kaip parodė ateitis – svajoti būtina drąsiai ir tuomet viskas pavyksta. Muzikinio teatro komanda dar pandemijos metu kartu su choreografu R. Bondara pristatė „Faustą“, 2022 m. rudenį pabuvojo gastrolėse Poznanėje, o penktadienį pakvies į ypatingą premjerą“, – akcentavo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Talentai „dygsta“ Klaipėdoje

Anot Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vyriausiojo choreografo Aurelijaus Liškausko, šokio spektaklis „Sapnai ir kaktusai“ apjungs visą baleto trupę.

„A. Ekmano pastatyme dalyvauja šešiolika baleto artistų, R. Bondaros choreografinėse kompozicijose išvysite du-penkis baleto artistus. Kiekviena choreografinė kompozicija turi po tris solo šokėjų sudėtis. Ir visi jie mūsų baleto trupės nariai. Jaunai, bet labai ambicingai baleto trupei – tai didelis pasiekimas. Dar visai neseniai premjeroms susikviesdavom daugybę kviestinių baleto artistų iš Lietuvos, nes savų trūkdavo. O šiuo metu į Klaipėdą sugebame ne tik pritraukti žinomos pasaulyje choreografus, bet ir ugdome savo jaunuosius talentus. Kasmetinis projektas „Dėmesio!Baletas“ mums padėjo atskleisti ir savo kūrėjų, baleto artistų Darijos Verovkos ir Yan Malaki kūrybinį potencialą“, – didžiuojasi A. Liškauskas.

Rinkosi tarp Berlyno ir Klaipėdos

Choreografo Alexanderio Ekmano asistentė-statytoja Ana Maria Lucaciu pasakojo, kad šiuo metu „Cacti“ (Kaktusai) laukiami ne tik Klaipėdoje, Berlyne, Insbruke, Lisabonoje ir dviejuose Amerikos miestuose. Turėdama galimybę rinktis tarp darbo Berlyne ir Klaipėdoje, ji pasirinko lietuvišką pajūrį.

„Berlyne buvau ne kartą, o Klaipėdoje – ne. Pati esu kilusi iš Rumunijos, tad norėjau aplankyti mažiau pažįstamą šalį. Gerbiu jūsų indėlį ir norą padėti Ukrainai“, – sako Ana Maria Lucaciu.

Paprašyta atskleisti, kuo ypatingas Klaipėdoje statomas kūrinys, choreografo asistentė akcentavo, kad tai galimybė pasitikrinti, kokio pajėgumo jį statanti baleto trupė.

„Jūsų baleto trupės pasiruošimas puikus, nes „Cacti“ (Kaktusai) labai ritmiškas, o A. Ekmano braižas, kaip ir sukurti šokio judesiai, kelia iššūkių net pajėgiausiems baleto artistams. Tai išbandymas ir gyvai scenoje grojančiam kvartetui. Norint atlikti šią muziką reikia įdėti širdies, o kur dar orkestro muzikantų įprastas noras išlikti nematomiems (juokiasi). Šiame kūrinyje iššūkiu tampa ir tai, kad čia nereikia vaidybos. Būtina būti natūraliems ir tuo pačiu perteikti jame užkoduotą sarkazmą“, – akcentuoja Ana Maria Lucaciu.

Draugystė tarp Poznanės ir Klaipėdos teatrų

„Profesionali baleto trupė ir kurti trokštantys baleto artistai“, – taip savo atvykimo į Klaipėdą priežastį įvardina savo veiklą kruopščiai planuojantis žinomas lenkų choreografas, Stanislovo Moniuškos didžiojo teatro Poznanėje baleto meno vadovas Robertas Bondara. Beje, R. Bondara už choreografiją 2020 m. Klaipėdoje sukurtam šokio spektakliui „Faustas“ buvo nominuotas „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimui.

Šokio spektaklio „Sapnai ir kaktusai“ žiūrovai išvys dvi choreografines kompozicijas.

„Choreografinė kompozicija „8m68“ pasakoja apie mūsų egzistenciją, o „Žagsulys“ (Hiccup) – tarsi nėrimas į mūsų vidinio pasaulio slėpinius su daugybe skirtingų pasirinkimų galimybių“, – atskleidžia R. Bondara.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vykdomas projektas „Krypčių dialogai“ 2022 m. rudenį Lenkijos kultūros visuomenę supažindino su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvu, baleto trupe ir E. Balsio šokio spektakliu „Eglė žalčių karalienė“ (choreografas M.Rimeikis). 2023 m. gegužės 27 d. Klaipėdos publikai bus pristatytas S. Moniuškos didžiojo teatro Poznanėje šiuolaikinio šokio spektaklių triptikas BER (choreografai Robertas Bondara, Alexanderis Ekmanas, Martynas Rimeikis).

Įgyvendinant šį mainų projektą Poznanės baleto trupės gastroles Klaipėdoje finansuoja Lenkijos Kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija pagal programą „Įkvepianti kultūra“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją