„Gyvename visuomenėje, kurioje įsigalėjo tam tikri standartai ir susiformavo išankstinės nuostatos, kaip žmogus turi atrodyti. Tokie įsitikinimai kartais net tampa iškreipti ir dėl to nukenčia žmogaus fizinė ar emocinė sveikata. Apie tuos grožio ir išvaizdos kraštutinumus ir noriu paskatinti pamąstyti“, – sako M. Dirsytė.

Siekdama atkreipti parodos dalyvių ir visuomenės dėmesį į būtinybę pagarbiai elgtis su savimi ir išlaikyti sveiką santykį su grožiu, menininkė kuria specialią instaliaciją ir ant jos atliks performansą, kurio metu net 8 valandas, avėdama aukštakulnius batelius, vaikščios ledo podiumu.

„Stengsiuosi nenugriūti, bet, manau, tai vis tiek neišvengiamai nutiks. Visai kaip gyvenime, kai paslystame dėl savo sprendimų ar nuostatų“, – pasakojo menininkė.

Kad poveikis auditorijai būtų didesnis, ji ant podiumo žingsniuos nešina veidrodžiu. Jis, anot menininkės, padės kiekvienam stebinčiajam ant to paties ledo išvysti save. „Galbūt tai paskatins žmonių vidinę savirefleksiją dėl asmeninių patirčių ir gyvenime daromų pasirinkimų“, – svarstė pašnekovė.

Kalbėdama apie savo performansą, M. Dirsytė tikino jokiu būdu nenorinti ką nors pasmerkti ar kritikuoti. „Aš ir pati gyvenime esu ne kartą paslydusi, o ir tokiais narcisizmo kanalais kaip „Instagram“ naudojuosi. Mano siekis – paskatinti pamąstyti, kokią vietą grožis užima kiekvieno mūsų gyvenime“, – aiškino menininkė ir pridūrė esanti tikra, kad tikrasis grožis gimsta kažkur žmogaus viduje.

„Žinau ne vieną nuostabaus grožio moterį, kuri nesijaučia graži. Bet taip pat pažįstu ir žmonių, kurių standartiškai iš pirmo žvilgsnio nepriskirtumei prie išvaizdžiųjų, tačiau bendraujant su jais šie tampa vis gražesni – atsiskleidžia jų vidus ir žavesys. Todėl galvoju, kad gyvenime svarbu savimi rūpintis visokeriopai, ne tik koncentruojantis į išvaizdą. Juk jaunystė praeina ir, jei neturi nieko kito, nei šeimos, nei išsilavinimo, gali atsidurti labai tamsioje vietoje. Reikia atsispirti tam išoriniam spaudimui“, – sakė M. Dirsytė.

Tiesa, ji pripažįsta, kad jaunystėje yra ir pati išgyvenusi laikotarpį, kai jautė aplinkinių spaudimą atrodyti taip, kad atitiktų kitų kuriamus grožio standartus. Bet galiausiai suprato, kad toks savęs pateikimas jai yra svetimas.

„Man visgi pasirodė, kad pirmiausia reikia pradėti nuo savidisciplinos, maisto, sporto, o ne blizgučių, prabangių rankinių ar kasdienių masažo ir makiažo sesijų. Aišku, jų kartais irgi reikia, tačiau tai neturi tapti gyvenimo ašimi. Nereikia norėti būti tobulam. Visa tai veda į kraštutinumus, ant kurių galiausiai ir paslystama“, – mintimis dalijosi garsi menininkė.

Anot jos, pastaruoju metu viešojoje erdvėje dažnai kartojama „mylėk save“ mantra neretai virsta savitiksliu veiksmu, nukreiptu tik į individą. Pasak M. Dirsytės, dirbtinė meilė sau – nėra meilė.

„Aš apskritai netikiu ta meilės sau koncepcija. Esu tikra, kad save mylėti pradedi tik tuomet, kai myli ir kitą. Dabar visuomenėje, mano manymu, taip trūksta meilės kitam žmogui“, – įžvalgomis dalijosi performansų autorė.

Paklausta, kas jai šiuo metu yra grožis ir kas imponuoja, Monika atskleidė, kad labiausiai ji žavisi ir savo gyvenime bando įgyvendinti prancūziško grožio ir estetikos principus, kai gali būti ir nedaug makiažo, bet bendras vaizdas vis tiek atrodo skoningai.

„Labai daug dėmesio išvaizdai neskiriu, nors meluočiau, jei sakyčiau, kad man nerūpi, ką apie mane galvoja aplinkiniai. Tačiau, jei ko gyvenimas apie išvaizdą ar grožį ir išmokė – tai suvokimo, kad grožis slypi žiūrinčiojo akyse“, – apibendrino performanso „Balansuoti grožį“ kūrėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt