Pasak organizatorių, stipriai sumažėjus paramai iš valstybinių institucijų ir pritrūkus lėšų, 10-asis festivalis gali tapti paskutiniuoju.

Festivalis gali išnykti

Pasak Lietuvos šokio informacijos centro direktoriaus Audronio Imbraso, tokio lygio ir tokios formos tarptautinio šokio festivalio Lietuvoje tampa nebeįmanoma rengti, nes sprendimai apie valstybės paramą sunkiai prognozuojami.

Šiemet daugumai pagrindinių festivalių paramos valstybė skyrė 30 - 40 proc. mažiau negu pernai. Pavyzdžiui, festivaliui „Naujasis Baltijos šokis“ pernai valstybė skyrė 125 tūkst. litų, šiemet – 95 tūkst. litų.

Be to, sprendimai remti festivalį priimami labai vėlai. Šio festivalio atveju – pora mėnesių iki renginio, kai su programos dalyviais derybas privalu pradėti prieš metus, dvejus, o su kai kuriais atlikėjais tariamasi ir prieš penkerius metus.

Šiemetinės valstybės paramos pakanka vos vienos-dviejų šiame festivalyje dalyvaujančių trupių išlaidoms padengti. O vienintelei šalyje nuo 1996 metų rengiamai nepriklausomų šiuolaikinio šokio choreografų naujų kūrinių programai “Lietuvos naujo šokio projektas” skirta viso 5000 Lt.

Pasak renginio organizatorių, festivalio vietinis biudžetas (be paramos, kurią trupės gauna tiesiogiai iš savo šalių fondų) siekia apie 300 000 Lt. Festivalis nuo šių metų yra “Vilniaus festivalių” narys ir gauna šios organizacijos paramą. Jau devintus metus bendrovė “Philip Morris Lietuva“ mecenuoja tarptautinį šiuolaikinio šokio festivalį “Naujasis Baltijos šokis“.

Šiemet bendrovė pradeda dar vieną šios meno srities rėmimo formą – kasmetinį apdovanojimą “Philip Morris Lietuva eskizas“ už reikšmingiausią metų šiuolaikinio šokio įvykį numatoma kiekvieną pavasarį įteikti jaunajam šiuolaikinio šokio atlikėjui, choreografui ar trupei.

„Iki šiol mūsų valstybėje nėra jokio išskirtinai šiuolaikiniam šokiui skirto apdovanojimo. Todėl nusprendėme įvertinti gabių jaunų šokio žmonių pasiekimus ir padėti jiems įgyvendinti naujas idėjas. Tikimės, kad „Eskizo“ nominacija paskatins šiuolaikinio šokio raidą Lietuvoje. Juk eskizas – tai kiekvieno didelio kūrinio pradžia“, – teigė apdovanojimą įsteigusios bendrovės „Philip Morris Lietuva“ atstovas Darius Šilas.

Spalvinga trupių gausa

Šiemetiniame festivalyje dalyvaus 15 šokio trupių ir projektų iš 9 valstybių: Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos, Estijos, Slovėnijos, Šveicarijos ir Lietuvos. Iš viso daugiau negu 100 šokėjų, choreografų bei aptarnaujančio trupių personalo.

Programoje numatyti 8 lietuvių choreografų-režisierių šokio spektakliai, 4 iš jų – premjeros, 2 sukurti bendradarbiaujant su Lietuvos šokio informacijos centru.

Festivalį pradės „Rubė“ nacionalinis choreografijos centras (Centre Chorégraphique National Roubaix) iš Prancūzijos, kuriam nuo 2004 m. vadovauja viena garsiausių ir įtakingiausių XX a. šiuolaikinio šokio choreografių ir atlikėjų Carolyn‘a Carlson.

Festivalyje „Naujasis Baltijos šokis ’06“ pristatomas vienas naujausių C. Carlson spektaklių „Žemyn upe“, inspiruotas A. R. Ammonso eilėraščio „Upė“. Pasak pačios choreografės, šis kūrinys skirtas nusilenkti pagarbą ir nuostabą keliančioms gamtos jėgoms.

Šiuolaikinio šokio šubertu vadinamas britų choreografas ir šokėjas Russell‘as Maliphantas elegantiška judesių kalba kuria formos ir dinamikos įvairovę. Scenoje jiems padeda novatoriškas šviesų dizaineris Michaelas Hullsas.

Šiemetiniame festivalyje pristatomi du naujausi šio choreografo, prestižinio „Olivier“ ir kitų svarbiausių britų scenos menų prizų laureato, spektakliai „Transmisija“ ir „Postūmis“.

Jau ne pirmą kartą „Naujojo Baltijos šokio“ festivalyje dalyvaujantis vienas garsiausių šių dienų rusų šiuolaikinio šokio choreografų, JAV prestižiškiausio šokio prizo „Bessie“ laureatas, Aleksandras Pepeliajevas šiemet pristato šokio spektaklį „Durys“, skirta D.Charmso 100-osioms gimimo metinėms.

Pasak pačių kūrėjų tai vizualinio teatro pjesė 7 šokėjams ir 8 durims. Maskvos valstybiniame universitete chemijos, o Valstybinio teatro meno instituto (GITI) režisūros fakultetą baigęs choreografas įkūrė vieną pirmųjų Rusijoje nepriklausomų teatro studijų „Vargšas Jorikas“, Lietuvoje ne kartą lankėsi su trupe „Kinetinis teatras“, o šiuo metu vadovauja naujai susikūrusiai trupei „Apparatus“.

Švedijos Pina Bausch tituluojama choreografė, šokėja ir kompozitorė Birgitta Egerbladh laikoma viena talentingiausių šios šalies šiuolaikinio šokio kūrėjų. Nuo devintojo dešimtmečio vidurio ji tobulina savo originalų teatro ir šokio komponavimo tarpusavyje stilių. Jos spektakliai prisodrinti drastiško humoro ir žmogiškos šilumos. Į šiuolaikinio žmogaus gyvenimą ji žvelgia pro juoko ir melancholijos prizmę.

2003 metais sukurtas šokio spektaklis „Tai, kas nutinka namuose“ pasakoja apie begalinę kasdienių įvykių seką, kuriame komedija persipina su gerokai gilesnėmis temomis. Visai šeimai skirtame spektaklyje dalyvauja 2 šokėjai, 2 aktoriai, 1 sofa, 1 viryklė, 1 dulkių siurblys, 1 elektrinis grąžtas, 1 šviestuvas, kėdės, stalai.

Suomijos choreografas Tommi Kitti, vadinamas originaliausių suomių šokio improvizatoriumi, pristatys du naujausius savo spektaklius „Kūrinys mažai scenai“ ir „Šuolis“. Pastarojo spektaklio atspirties tašku tapo žymioji Samuelio Becketto absurdo pjesė „Belaukiant Godo“. Pasak paties choreografo spektaklyje nesiekiama perpasakoti žymaus veikalo, o tiesiog būti jame.

Šiemetiniame festivalyje pirmą kartą pristatomos trupės iš Slovėnijos ir Šveicarijos. Galima drąsiai teigti, jog pagrindinės Slovėnijos šokio trupės, Liublianos šokio teatro spektaklis „4 PLUS 1“ reprezentuoja slovėnų šokį. Spektaklis įrėmina projekto idėjos autoriaus, šokėjo Igor Sviderski vienuolikos metų darbą šiuolaikinio šokio srityje.

Antonio Vivaldi „Keturi metų laikai“ fone I. Sviderskis savo kūnu sujungia keturias skirtingų choreografų Matjažo Farič, Sinjos Ožbolt, Brane Potočan ir Tanjos Zgonc šokio estetikas.

Šveicariją festivalyje atstovauja trupė „7273“. Tai unikali jaunatviška trupė, ieškanti šokio prasmės – šokio, kuris įvyksta, išgalvoto šokio, kuris ištinka ir palieka pėdsakus ant smėlio. Trupė nemėgsta greito maisto, išvaizdos akcentavimo, kvailinimo, šlykštumo. Jie mėgsta: neįmanomus iššūkius, saldainius Milky Way, painioti programas, įkyriai plepėti apie savo manijas, kviesti muzikantus šokti, aiškumą, nestabilumą, svajones apie rojų. Festivalyje trupė pristatys spektaklį „Paprastas uždavinys“.

Šiemetinė lietuvių choreografų programa dvelkia naujais vėjais. Greta pirmojo lietuvių šokio teatro „Aura“ su amerikiečių choreografo nauju spektakliu ir ne kartą festivalyje kompozicijas pristačiusios Birutės Mar bei kūrybingai tarp Lietuvos ir Suomijos kursuojančios choreografų poros Andriaus Katino ir Marios Saivosalmi, šiemet bus pristatomi jauni, pradedantys choreografai: Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Petras Lisauskas ir Tautvilas Gurevičius, neseniai savo teatrą įkūręs Gytis Ivanauskas, pirmąjį savarankišką spektaklį pristatanti Brigita Urbietytė.

B.Mar spektaklyje talkininkauja jaunos choreografės Indrė Pačėsaitė ir Sigita Mikalauskaitė. Taip pat dėmesį reikėtų atkreipti į iš studijų užsienyje grįžusių ir tęsti veiklą Lietuvoje mėginančių jaunų choreografių Agnijos Šeiko ir Loretos Juodkaitės projektus.

Dešimtojo festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ gimtadienio proga „Menų spaustuvėje“ rengiamoje šokio šventėje karaliaus improvizacija. Iš pristatomų 8 lietuvių choreografų spektaklių itin išsiskiria drąsus, bet rizikingas jaunos choreografės L. Juodkaitės projektas.

Į pagalbą pasitelkusi vokalistę, pianistę ir kompozitorę Andrę Pabarčiūtę, kontrabosininką Vytį Nivinską ir būgnininką Marijų Aleksą, kuria šokio ir muzikos improvizaciją, kurioje svarbiausia formos bei stiprios emocinės išraiškos sintezė.

Gegužės 5-ąją „Menų spaustuvėje“ publikos laukia visiška naujovė – putos intriguojantis grupės „Skamp“ ir Lietuvos choreografų „Jam Session“. „Tai bus atsisveikinimo vakaras arba naujus vėjus atnešantis vakaras“, - taip naująjį projektą pristatė A. Imbrasas.

Festivalio renginiai vyks Nacionalinio dramos teatro scenose, Menų spaustuvėje ir Klaipėdos parodų rūmuose ir Klaipėdos koncertų salėje.

Visi, norintys pamatyti modernaus šokio spektaklius tarptautiniame šokio festivalyje bilietams turės skirti 10-75 litus. 50 proc. nuolaida bilietams taikoma studentams, pensininkams, teatro ir šokio profesionalams, pateikusiems pažymėjimus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją