Renginio vedėju šiais metais tapo Jokūbas Bareikis – teatro ir kino aktorius, dainininkas, šiuo metu pristatantis net tris muzikines gyvo garso programas su aktore, dainų atlikėja Lina Rastokaite bei operos solistu Rafailu Karpiu.

Nors laisvo laiko fizinei knygai kartais pritrūksta, J. Bareikis knygas bei kiną renkasi, kaip laisvalaikio praleidimo būdą ir dar įgarsina audio knygas.

Ketvirtus metus vyksiančio renginio „Knyga + kinas“ idėjos sumanytoja ir organizatorė, prodiuserė Živilė Gallego džiaugiasi, kad renginys kasmet sulaukia vis didesnio organizacinio palaikymo ir industrijų įsitraukimo: „Renginys auga, įgauna aiškią savo formą ir tampa reikšmingu kino ir literatūros laukų bendrystei. Šias metais ypač džiaugiamės atrinktų knygų sąraše matydami sugrįžtančius autorius su naujais kūriniais ir vis daugiau įsitraukiančią kino bendruomenę, kuri ieško naujų idėjų kino scenarijams.“

Knygų atrankos komisiją sudarė ir leidyklų pateiktas knygas vertino, atrinko pačias kinematografiškiausias: scenaristė, režisierė, tekstų autorė Gailė Garnelytė, knygų autorė, lektorė Vitalija Maksvytė ir teatro režisierius, aktorius Albertas Vidžiūnas.

Atrenkant knygas atsižvelgta į knygos kinematografiškumą, galimybes filmą įgyvendinti Lietuvoje. Viena iš komisijos narių, Vitalija Maksvytė, išskiria pagrindinius bruožus, parodančius, kad knyga galėtų tapti kino scenarijumi: „Manau, kad svarbus pats pasakojimas – ar jis įtraukia skaitytoją, ar galėtų įtraukti kino žiūrovą? Vertinu, kiek kūrinys žadina vaizduotę, ar kuria kito pasaulio, realybės įspūdį. Svarbūs ir veikėjai, kiek jie yra įdomūs, patrauklūs, saviti, stiprūs, gerai išplėtoti. Pati kalba šiuo atveju galbūt nėra tokia svarbi, veikiau, kaip autorius geba sukurti tokią literatūrinio kūrinio realybę, kuri leistų pereiti į kitas kūrybos formas. Taip pat klausiu savęs: kas galėtų būti pagal šią knygą sukurto kino filmo žiūrovas, kokią žinią ir patirtį filmas suteiktų?

Renginyje knygas pristatys autoriai Justinas Žilinskas („Bėgliai“, „Aukso žuvys“), Ilona Ežerinytė („Dabar Marselis“, „Dominicus Lituanus“), “), Eglė Ramoškaitė („Draugystė mainais“, „Nieko rimto“), Jaroslavas Melnikas ir Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Saulius Repečka („Te visad būsiu aš“, „Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla), Bernardas Gailius („Kraujo kvapas“, „Aukso žuvys“), leidyklos „Nieko Rimto“ vadovas Arvydas Vereckis
(„Žvaigždžių paukštis“, aut. Kęstutis Kasparavičius, „Nieko rimto“), Eglė Frank („Mirę irgi šoka“, „Kitos knygos“), Juozas Gaižauskas („Pasibaidęs dievo žirgas“, „Alma littera“), Indrė Pavilonytė ir Martynas Pavilonis („Šikšnosparniuko Kalėdos“, „Alma littera“), Greta Lietuvninkaitė („Du vandenynai“, „Dvi tylos“).

Renginys „Knyga+kinas“ vyks šiandien Vilniaus knygų mugės metu, Vilniaus parodų ir kongresų centre „Litexpo“, Kino salėje (1.1) nuo 14:00 iki 16:00 valandos.

Renginį organizuoja VšĮ „Fralita Films“ kartu su asociacija AVAKA, Lietuvos leidėjų asociacija, Vilniaus kino biuru, Kūrybiškos Europos biuru Lietuvoje. Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kino centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją