Kasmetiniai „Metų knygos rinkimai“ vyksta nuo 2005 metų. Skaitytojai Metų knygas iš ekspertų komisijos pasiūlytų knygų renka šiose kategorijose: vaikų; paauglių; suaugusiųjų; poezijos; publicistikos ir dokumentikos.

Metų knygos nominantai vaikų literatūros kategorijoje:

Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė „Pasakojimas apie katiną ir tulpę“ („Alma Littera“)
Ilona Ežerinytė „Tetulė Liu“ („Žalias kalnas“)
Kęstutis Kasparavičius „Žvaigdžių paukštis“ („Nieko rimto“)
I. Šalčiūtė, V. Ežiukas „Lelijos nuodija miestą“ („Alma littera“ )
Kotryna Zylė „Geriausia diena“ („Aukso žuvys“)

Metų knygos nominantai paauglių literatūros kategorijoje:

Ilona Ežerenytė „Dabar Marselis“ („Dominicus Lituanus“)
Viktoras Jasaitis „Priklausomas. Be galimybės mesti“ („Nieko rimto“)
Justinas Žilinskas „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką“ („Aukso žuvys“)

Metų knygos nominantai suaugusiųjų literatūros kategorijoje:

Akvilina Cicėnaitė „Anglų kalbos žodynas“
Eglė Frank „Mirę irgi šoka“ („Kitos knygos“)
Jurga Vilė – „Nukritę iš Mėnulio“ („Aukso žuvys“)

Metų knygos nominantai poezijos kategorijoje:

Greta Ambrazaitė „Adela“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)
Dovilė Bagdonaitė „Takeliai žolėje“ („Bazilisko ambasada“)
Ramunė Brundzaitė „Tuščių butelių draugija“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)
Birutė Ona Grašytė-Black „Sumokėjau alyvmedžio lapais“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)
Julius Keleras „Virtuvėlė pilna Ukmergės“

Metų knygos nominantai publicistikos ir dokumentikos kategorijoje:

Valdemaras Klumbys, Tomas Vaiseta „Mažasis o: seksualumo kultūra sovietų Lietuvoje“ ( „Baltos lankos“)
Rimantas Kmita „Ugnies giesmės. Tūkstantis Sigito Gedos veidų“ („Tyto alba“)
Dalia Leinartė „Neplanuotas gyvenimas. Šeima sovietmečio Lietuvoje“ („Aukso žuvys“)
Rolandas Maskoliūnas „1922: tarp kanibalizmo ir modernizmo („Vaga“)
Algis Mickūnas „Atsiminimų punktyrai“ („Apostrofa“)

Komisijų nariai: Vakarė Leonavičienė, Kristina Vaisvalavičienė, Gytis Norvilas, Jurgita Ludavičienė, Regimantas Tamošaitis.

Trūksta redaktoriaus rankos

Kristina Vaisvalavičienė, diskusijoje, vykusioje po Metų knygos paskelbimo atkreipė dėmesį, kad literatūra vaikams yra labai svarbi. „Vaikas yra jautrus skaitytojas, nuoširdžiai priima perskaitytą tekstą. Tai iš tiesų atsakinga sritis, į tai reikia žiūrėti atsakingai. Nežiūrėjome į žinomumą, pateko debiutuojanti autorė, labai džiaugiamės, vienbalsiai išrinkome Indrės Šalčiūtės „Lelijos nuodija miestą“. Likusioms knygoms [neišrinktoms] – trūksta redaktoriaus rankos, pražiūrėtos, šriftas neparankus, o atrinktos – auginančios – , ne tik vaikams tinkamos skaityti, kelia filosofinius klausimus, girdime skambią lietuvių kalbą“, – linkėjo sekti etalonu K. Vaisvalavičienė.

Jurgita Ludavičienė pastebėjo, kad kartais nebūtina pataikauti skaitytojui, kad jis susivoktų, kur jis gyvena. „Manau, kad tas publicistikos ir dokumentikos knygų penketukas gali sudominti įvairias skaitytojų kategorijas“, – komentavo ji.

Svarstydamas, kaip galima būtų labiau garsinti knygas ir jų autorius, Regimantas Tamošaitis tikino pasitaikius progai visada besistengiantis kalbėti apie knygas: „Kalbiesi, daliniesi, skelbi per žiniasklaidą – gal ir įtikinsime, bet žmonės turėtų patys atrasti... nežinau, kaip reklamuoti.“

Gytis Norvilas siūlė susidaryti savąjį knygų favoričių penketuką. O kaip garsinti knygas, anot jo, recepto nėra. „J. Kelero knygos tiražas gal net nesiekia šimto, bet įdomu. Aišku, turbūt reikia šaukti ant statinių – šita knyga gera, o šita – prasta“, – juokavo jis.

Gan mažai knygų paaugliams

Vaikų ir paauglių kategorijos komisijos pirmininkas doc. dr. Kęstutis Urba yra pažymėjęs, kad nominantų penketuką išrinkusiai komisijai teko perskaityti 150 knygų.

Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, 20 iš jų buvo skirta pažintinei literatūrai, visos kitos – įvairių žanrų, įvairaus adresato grožinės knygos. Kaip visada gana mažai knygų paaugliams – nėra nė dešimties.

Rinktis būta iš ko

Suaugusiųjų knygas vertinusios komisijos pirmininkas poetas, eseistas Gytis Norvilas buvo pažymėjęs, kad 2022-ieji literatūrine prasme buvo vidutiniški: „Iš poezijos, publicistikos ir dokumentikos rinktis būta iš ko. Su proza, deja, Lietuvoje yra prastai – ir tai jokia naujiena, pasakoti nemokame. Tam tikroje svarstymų stadijoje netgi pagavome save, jog jau vertiname raštingai parašytą sakinį...“

Komisijos pirmininkas akcentavo, kad į šią situaciją vertėtų atkreipti ir skaitytojų, ir leidyklų, ir pačių autorių dėmesį.

Akciją „Metų knygos rinkimai“ rengia Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Akcijos partnerė – Lietuvos leidėjų asociacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją