Pasak scenarijaus autorės bei spektaklio aktorės Saulės Degutytės, vyksmas scenoje sukurtas remiantis garsiausios pasaulyje lietuvių kilmės archeologės ir antropologės Marijos Gimbutienės idėjomis apie moterišką Deivių kultūrą, kuri pasižymėjo taikumu ir moteriškos kūrybos dominavimu senosios Europos visuomenėje.

„Marijos Gimbutienės idėjos šiuo metu ypač aktualios. Tai yra vizija pasaulio be ginklų, skirtų žmogui kovoti prieš žmogų. Šiame pasaulyje vyrauja harmonija, cikliškumas, vienis su gamta, kūryba, gausa ir visa, kas kyla iš gyvybės versmės“, – pasakoja S. Degutytė.

Tęsiant šią idėją, scenoje pasirodys ir trys deivės – aktorės Aura Garmutė, Kristina Baranauskaitė ir Saulė Degutytė. Pasinerti į sapną, „išsikasti“ šimtmečių dulkėmis uždengtas savo šaknis ir išgirsti protėvių garsą drauge su jomis žiūrovus kvies unikalaus muzikinio takelio kūrėjai.

Tai – viešnia iš Lvivo, aktorė Lydmyla Zborovska bei multiinstrumentalistas, etnokultūros skleidėjas, spektalkio scenarijaus bendraautorius Gediminas Žilys. Jų kuriama ukrainietiškų – baltiškų dainų pynė panardins klausytojus į muzikinę meditaciją ir nukels į laikus, kai viskas buvo bendra, kai motina visų šalių kūdikius migdydavo viena lopšine, o užmiegantiems amžiams šnibždėdavo visomis kalbomis.

„Scenoje kuriamas Deivių pasaulis yra nuspalvintas įvairiais objektais, sutartinių garsais, garsiažodžių poetika ir gyva muzika. Taip kiekvienas gali tapti archeologu ir savo viduje patirti senųjų Deivių atspindžius. Juk būtent jos buvo tos, kurios sutinka gimstant, lydi gyvenimo taku, apgaubia laimės skraiste ir nukerpa gyvenimo siūlą atiduodant į Vėlių Motės lopšį.“, – pasakoja spektaklio bendraautoriai.

Pasak S. Degutytės, autentika, kaip ir visuose Stalo teatro spektakliuose, šiame taip pat slypi gebėjime iš paprastų daiktų sukurti atmosferinį, vizualinį, garsinį audinį, kuris apgaubia žiūrovus meditacija ir nukelia į protėvių šaknų užgimimo epochą.

„Deivių archeologija“ jau spėjo apkeliauti keletą Lietuvos regionų, tačiau Vilniuje ši muzikinė ir vizualinė meditacija žiūrovus pasitiks pirmą kartą. Už paramą spektakliui „Stalo teatras“ dėkingas Lietuvos Kultūros tarybai ir Vilniaus miesto savivaldybei.

Išvysti įkūnytas M. Gimbutienės idėjas ir patiems savo kūnais pajusti harmoningas senovės vibracijas „Stalo teatro“ kūrybinė komanda kviečia vasario 26 d., sekmadienį 17 val., Menų Spaustuvėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją