Lietuvos žmogaus teisių centras feisbuko įraše kėlė klausimą: „Ar merginoms negalima skaityti tekstų, kuriuos parašė vyrai? Ar kad egzistuoja vyriški ir moteriški tekstai, o juos skaityti turėtų tik atitinkamos lyties atstovės / -ai?“

Bus koreguojama

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro direktoriaus pavaduotoja Gitana Viganauskienė „Delfi“ tikino, kad atsižvelgsiantys į LŽTC pastabas.

„Konkurso iniciatyvinė grupė sudaro taisykles, dar kartą peržiūrėjo sąlygas. Nieko nenorime diskriminuoti, pakeisime, – tikino G. Viganauskienė ir pridūrė, kad šis punktas tikrai reikalauja koregavimo. – Turima omenyje ne autoriaus lytis, bet moksleivio (-ės) pasakojimas pirmuoju asmeniu. Nerekomenduotina skaityti merginoms vyriškus tekstus pirmuoju asmeniu, ir atvirkščiai. Iš šito išėjo, bet tikrai ne į lytį buvo akcentuojama.“

Su pastebėjimu, kad būtent tame ir įžvelgta diskriminacija, G. Viganauskienė dar kartą pažymėjo, kad Mokinių neformaliojo švietimo centrui kaip meninio skaitymo konkurso organizatoriui, nėra priimtinos jokios, net ir menkiausios, lygių galimybių pažeidimo apraiškos.

„Konkurso komisiją informavome, kad 12 taisyklių punktas bus išbrauktas. Atsižvelgsime į tai, ir nebus kreipiamas dėmesys, jei, tarkim, mergaitės vyriškus tekstus skaitys pirmuoju asmeniu. bus atsižvelgiama į kitus kriterijus, tokius kaip raišką ir pan. Galimybė bus suteikta. Pasikoreguosime“, – teigė ji.

Dėkojo už vertingą pastebėjimą

Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso komisijos pirmininkė dr. Danutė Vaigauskaitė dėkojo LŽTC direktorei Jūratei Juškaitei „už vertingą pastebėjimą mūsų pateiktiems reikalavimams Nuotoliniam mokinių meninio skaitymo konkursui.“

„12 nurodymas reikalauja koregavimo, nes turima mintyje ne vyriško autoriaus lytis, bet moksleivės teksto pasakojimas pirmuoju vyriškos lyties asmeniu. Todėl ši nuoroda koreguotina taip: Nerekomenduotina skaityti merginoms vyriškus tekstus pirmuoju asmeniu ir atvirkščiai, nes istorija virsta melu“, – su korekcijomis supažindino ji.

Su reikalavimais susipažinti galima ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)