Tokių tikslų vedama paskutinius dvejus metus šalia kitų darbų S. Smirnova intensyviai kūrė muziką kanklių natų knygai. Į ją Niujorke gyvenanti ir kurianti kompozitorė sudėjo keturiolika savo kūrybos kūrinių nacionaliniam Lietuvos instrumentui. Simona nori, kad kanklių pavadinimas būtų lengvai tariamas visame pasaulyje, o instrumento tėvynės vardas skambėtų dar plačiau.

Kūrinių garso įrašus galima rasti knygoje bei Spotify ir kitose muzikos klausymosi platformose. Greitai Simoną bus galima sutikti gyvai Lietuvoje, pakalbinti ar netgi sudalyvauti kanklių pamokėlese jos stende, kurį bus galima rasti Muzikos salėje Vilniaus knygų mugėje – vasario 23-26 dienomis.

Paskutinius porą mėnesių S. Smirnova intensyviai keliauja po JAV lietuvių bendruomenes ir supažindina su savo leidiniu. Koncertai jau įvyko Los Andžele, Niujorke, Čikagoje, šį savaitgalį vyks Detroite ir Klivlande. Po Vilniaus knygų mugės laukia Berlynas, San Franciskas, Vašingtonas ir Bostonas.

Tris kartus Grammy laimėjęs kompozitorius Ricky Kej atsiliepdamas apie Simonos knygą rašo: „Didžioji pasaulio dalis nežinojo, kas yra kanklės, kol Simona su jomis nesupažindino. „Kanklės Niujorke“ yra puikus būdas daugiau sužinoti apie šį instrumentą, kaip jis skamba ir kaip gali būti pritaikytas.“

Išleisdama knygą „Kanklės Niujorke“ S. Smirnova ir vėl patvirtina dažnai jai priskiriamą kanklių ambasadorės vardą. Jos pastangos populiarinti Lietuvos nacionalinį instrumentą jau buvo įvertintos Globalios Lietuvos apdovanojimuose praėjusių metų pabaigoje. Atlikėja buvo nominuota „Už lietuviškų kanklių skambesį džiaze ir pasaulinėse scenose“.

Kiekviename koncerte, ar jis vyktų Niujorke ar Naujoje Zelandijoje, Simona ant scenos pasirodo su kanklėmis. Ji pasakoja, kad po kiekvieno pasirodymo bent vienas žmogus visuomet prieis pasiteirauti apie iki tol nematytą instrumentą. Simona teigia, kad kanklės sudomina net didžiausius muzikos snobus.

Mokytojaudama užsienyje esančiose lituanistinėse mokyklose bei koncertuodama lietuvių bendruomenėse, Simona įsitikino, kad kanklėms trūksta įvairesnio repertuaro, vaikiškų lietuviškų dainų aranžuočių, todėl kompozitorė neretai pati parašydavo kanklėms kūrinių.

Pamažu jų vis daugėjo, kol jie subrendo iki knygos. Knygos leidybą finansavo Lietuvių fondas Čikagoje, o projektą kuravo JAV LB kultūros taryba. Simona artimiausiu metu Niujorke taip pat ruošia nemokamus kanklių seminarus, kuriuos finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Knygą išleido leidykla „Muzikos grafika“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją