Kaip rašoma parodą pristatančiame leidinyje, Irminos Viningienės kūrybai būdingi lengvi, minkšti potėpiai, sodrios, kontrastuojančios ir įvairiais tonais persipynusios spalvos. Autorės tapybos darbuose dominuoja romantizuotas žvilgsnis į pasaulį. Jautrus gamtos ir mus supančios aplinkos pajautimas įtraukia žiūrovo žvilgsnį į tikrą, autorės stilizuotą realybės vaizdą. Gamtovaizdžių, natiurmortų, portretų vaizduose regimas autorei būdingas žvilgsnis į gamtą, jautrus vasariškas dvelksmas ir romantinis lengvumas. Paveikslai pripildyti ramybės būsenos, sustojusio laiko nuojautos.

Nusikėlimas į vasarą

Pasiteiravus apie I. Viningienės tapymo išskirtinumą, Parko galerijos menotyrininkė Jurgita Ilčiukaitė neslėpė susižavėjimo menininkės kūryba ir akcentavo tikrumo svarbą.

„Paroda alsuoja ramybe, gamtos jausmu ir pabrėžtinu, išraiškingu lengvumu. Čia nėra perspaustos manieros, bandymo įrodyti tai, ko nėra. Paroda apie būtį, ramybę. Daug žalumos ir mėlio kontrastuoja ir konkuruoja tarpusavyje, tačiau tai yra vaizdinis atsigręžimas į gamtą bei jos romantiką. Dėka tokio autorės žvilgsnio, lengva mintimis nusikelti į vasarą, pasinerti į prisiminimus ar romantizuotą sodo vaizdą. Tai nuotaikingai veikia žiūrovą. Lengvi, tarpusavyje persipynę dažų potėpiai harmonizuoja paveikslų kompozicijas, suteikia ekspresijos įspūdį, tačiau potėpių „minkštumas“ neutralizuoja greitų mostų įspūdį, taip suteikdamas raminančio, nostalgiško jausmo. Paroda labai estetiška, vienalytė, kalbanti apie gamtą, atsigręžimą į save, savo aplinką. Nors pavadinimas sufleruoja apie „Seno sodo“ temą, parodoje matomas autorės gebėjimas tapyti peizažus, natiurmortus, portretus. Tai išreikšta subtiliai, tačiau tiek užtenka, jog būtų aiškiai matomas tapytojos talentas. Todėl Parko galerija labai džiaugiasi galėdama surengti jau 9 autorės parodą, kurioje per vizualųjį meną atsiskleidžia gamtos grožis, būtis, santykis su aplinka bei savimi“, – pasakojo ji.

Irminos Viningienės paroda

Įkvėpė šimtametė sodyba ir šeimos alegorija

„Artimi žmonės, su kuriais visada malonu susitikti, bendrauti, turi įsigiję šimtametę sodybą, kurioje tos senos obelys, krūmai ar kiti augalai, peraugo įprasto sodo „standartus“ ir dabar daro ypatingą įspūdį. O jei motyvas yra emociškai patrauklus – tai ir išsitransliuoja į paveikslą, kuris, kartais primena labiau scenografiją, nei realų gamtos vaizdą“, – pasakojo I. Viningienė.

„Dar vienas mano labai mėgstamas žanras – portretai. Stebėti žmones patinka nuo vaikystės. Portreto tapymas yra tiesioginis pokalbis su modeliu akis į akį, labai sudėtingas ir tuo pačiu be galo įdomus procesas. O parodos „Sename sode“ tema pilnai susiformavo pirmą kartą išeksponavus peizažus kartu su vaikų, anūkų, vyro portretais. Pasimatė atsakymas – tas „Senas sodas“ yra šeimos, kurioje auga mūsų vaikai, nauja karta, alegorija“,– komentavo menininkė.

Spalvų prireikia kaip maisto papildo

Menininkė pasidalino vieno iš parodos lankytojų klausimu jai. „Stebėtojas pasiteiravo: „Irmina, kaip tu taip padarai, kad paveikslas įtraukia į vidų kaip koks skersvėjis?“ Taip, kad žiūrovas atsiduria paveiksle kartu su manimi. Jei man tapymas suteikė laimės ir džiaugsmo, o būnant blogos būsenos tiesiog neįmanoma nieko nutapyti, tai man labai malonu, kai tas skersvėjis surezonuoja su aplinka. Tapyba yra jausmų ir emocijų sritis. O spalvos tiesiog yra tų emocijų logotipai. Šiuo atveju, kaip kokio maisto papildo, buvo poreikis žalios ir mėlynos“,– atviravo Irminta Viningienė.

Tikisi, kad lankytojai išeis geros nuotaikos

Pasiteiravus apie paveikslų scenarijus ir sodo perteikimą parodoje, tapytoja atskleidė, kad nesistengė šios temos išpildyti kuo plačiau: „Ekspozicija sudaryta iš 11 paveikslų. Paskutinis, naujausias darbas yra „Obuoliai“. Tikrai netapiau sąmoningai, kad išbaigčiau temą. Savaime atėjo kitos spalvos, o pasąmonė padiktavo motyvą. Paveikslas, būdamas nedidelio formato, atsidūrė centre jau iš tolo pasitikdamas parodos lankytojus.“

Irminos Viningienės paroda

Paklausus apie žiūrovus ir su kokiomis mintimis jie turėtų išeiti, tapytoja neslėpė, kad kartais su paroda svarbu susipažinti net keletą kartų: „Iš parodos žmogus turėtų išeiti geros nuotaikos, sėkmės atveju – laimingas. Jei nepavyko, siūlyčiau ateiti vėl. Čia kaip su žmogumi – kad geriau pažintum, kartais reikia susitikti dar kartą.“

Paroda veiks iki vasario 23 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją