Nacionalinės dailės galerijos organizuoto projekto „Kažkoks keistas menas“ metu 23 Vilniaus bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviai mokėsi iš meno lauko profesionalų, bendravo su menininkais ir surengė parodą „O kur žmonės?“, veikusią NDG 2021 m. lapkričio 13–2022 m. vasario 6 d.

Jaunuoliai viską atliko patys: sukūrė parodos idėją, atrinko kūrinius, kūrė ekspozicijos architektūrą ir dizainą, tyrė auditoriją bei reklamavo parodą. Apie tai, kaip sekėsi dirbti kartu, ką sužinojo ir ko išmoko, jie papasakojo Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus išleistame projekto ir parodos kataloge.

„Į katalogą sudėjome įsimintiniausias akimirkas ir svarbiausius faktus, kad šis unikalus projektas dar ilgai išliktų visų atmintyje, o galbūt kažkam būtų įkvėpimo šaltiniu“, – sako viena iš leidinio rengėjų Emilija. Kataloge jaunuoliai atvirai pasakoja apie parodos kūrimo užkulisius – kaip sekėsi dirbti kartu, daryti sprendimus, kas proceso metu buvo smagiausia, kas galėjo būti padaryta geriau.

Rengdami parodą, dalyviai dirbo keturiose komandose: kuratorių, architektų, dizainerių, rinkodaros specialistų. Po atidarymo susibūrė dar viena – edukatorių – komanda, kūrusi ir įgyvendinusi edukacinius renginius bendraamžiams ir visiems parodos lankytojams. Ištvermingiausi (juk projektas trunka jau dvejus metus!) dirbo toliau ir parengė pirmąjį savo gyvenime katalogą.

Jis bus vertingas tiems, kurie lankėsi parodoje „O kur žmonės?“ ir norėtų ją prisiminti, taip pat edukatoriams, dirbantiems su jaunimu, bet labiausiai jauniems žmonėms, kurie svajoja apie parodų kuratoriaus, architekto, dizainerio ar kultūros rinkodaros specialisto karjerą.

Katalogą sudarė: Ona Akelė, Lukrecija Jurėnaitė, Tėja Kalpokaitė, Emilija Lanevskaja, Eglė Nedzinskaitė, Gabija Stūrytė, Marijonas Verbel. Jo dizainą sukūrė jaunuoliai su dizainere Aurelija Slapšyte. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją