Šiame čempionate kauniečiai skulptoriai dalyvavo jau šeštąjį kartą ir praėję atranką varžėsi tarp 12 geriausiųjų pasaulio komandų. Įdomu tai, kad šiame čempionate skulptoriams leidžiama naudoti tik rankinius įrankius, t.y. jokių elektrinių įrankių, kurie palengvintų užduotį. Brekenridže nieko nestebina, jei kuriant sniego skulptūras naudojami virtuviniai skustukai, o dažnu atveju tinkamus įrankius komandos gaminasi pačios.

Šiais metais dalyviai gavo vienodo dydžio, apie 25 tonas sveriančius sniego kubus (3x3x3,5) iš kurių turėjo sukurti skulptūras. Tačiau ambicingi kauniečiai skulptoriai nusprendė pasinaudoti taisyklėse numatyta galimybe padidinti skulptūros aukštį ir užkėlė sniego luitus vieną ant kito.

Skulptūros aukštinimas atėmė daug laiko, nes rankomis keturiese kelti sniego blokus, sveriančius 320 kg į 3,5 metrų aukštį, nenaudojant jokios technikos, reikalavo milžiniškų fizinių pastangų. Tačiau tokia kauniečių skulptorių strategija pasiteisino su kaupu – skulptūra dominavo aikštelėje, o žiūrovai ją draugiškai pravardžiavo pilimi.

Kauniečiai skulptoriai sužavėjo Amerikos publiką

Išpildyti sumanymą dalyviai turėjo per keturias dienas. Tad, norint viską atlikti nepriekaištingai, paskutinė naktis kauniečiams buvo bemiegė. Vis tik, skulptorių pastangos suvaldyti formą, geometriją ir perteikti skulptūrinį pasakojimą neliko nepastebėtos ir buvo apvainikuotos net dviem apdovanojimais. Skulptūra pelnė Bronzą ir svarbiausią, solidžiausią, prestižiškiausią bei labiausiai visų trokštamą ir komandos dar neturėtą – Menininko apdovanojimą (Lothar Luboschik Artist‘s Choice Award). Piniginio prizo Brekenridžo sniego skulptūrų čempionate nėra.

Konkurencija tarp 12 dalyvaujančių komandų buvo didžiulė. Pirmą vietą laimėjusios Vokietijos komandos kapitonė yra gerai žinoma skulptorė Franziska Agrawal, dažnai tampanti pagrindine lietuvių konkurente kovoje dėl aukščiausių vietų.

Skulptoriai Mindaugas Jurėnas, Kęstutis Lanauskas, Artūras Burneika ir arch. Tomas Petreikis garsina Lietuvos vardą jau ne vienerius metus ir reguliariai pelno aukščiausius apdovanojimus sniego skulptūrų čempionatuose. Komanda pelnė pirmą vietą 2010, 2015 m. JAV ir 2011 metais Japonijoje, antrą ir trečią vietas 2006, 2009 ir 2012 metais Japonijoje, Sapporo sniego festivalyje.

„Tenka apgailestauti, kad Lietuvos kultūros taryba (LKT) nematė poreikio paremti Lietuvą garsinančius skulptorius ir finansavimo neskyrė. LKT ekspertai įvertino čempionatą kaip lokalios reikšmės, nors Brekenridžo tarptautinis sniego skulptūrų festivalis pritraukia daugiau nei 30 tūkst. lankytojų ir jame varžosi komandos iš viso pasaulio. Rėmėjų LKT pasiūlė pasiieškot privačiai.
Savo lėšomis Lietuvą atstovaujantys skulptoriai džiaugiasi jiems parodytu tarptautiniu dėmesiu. Tai juos įkvepia tolimesniems ieškojimams ir atradimams geriausiose pasaulio sniego skulptūrų aikštelėse“, – išplatintame pranešime rašo Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją