Fengas yra gerai žinomas dėl savo inovatyvių, ryškių ir nesuvaržytų paveikslų, kurie vadinami „gražiausiais tigrais visame pasaulyje“. Jo tigrai labiau panašūs į žmones – galingi, bet geranoriški, drąsūs, bet švelnūs. Tigrai po jo potėpių taip pat įgauna kultūrinį atspalvį, kuris pakylėja jo kūrinius į visiškai naują lygmenį.

Fengas taip pat sakė, kad jam prireikė daug praktikos, kol pamažu išmoko gerai nutapyti daiktus, gamtą ir, svarbiausia, gyvūnus.

Jaunystėje Feng Dazhongas taip pat keliavo po šalį, kad išlavintų savo tapybos įgūdžius. Jis sėmėsi įkvėpimo iš gyvenimo, kurį regėjo aplinkui, ir vis dar saugo pageltusius tų laikų eskizų sąsiuvinius.

„Tapyba iš natūros yra labai svarbi kūrybai. Be jos neįmanoma sukurti puikių paveikslų. Kai nuvykau tapyti Geltonosios upės, išvydau audringą upę ir išgirdau jos šniokštimą. Paveiksle „Geltonosios upės širdis“ perteikta mano meilė Geltonajai upei.

Jame matyti įspūdingas krioklys ir tolyn tekanti upė. Šio paveikslo kompozicija sudėtinga. Jame aš pasitelkiau tradicinės kinų tapybos perspektyvą, o kai kurias vietas išryškinau, tarsi būčiau fotografavęs.

Įvairias dalis piešiau atskirai, o paskui jas sujungiau. Taip savo idėją paverčiau realybe ir nutapiau „Geltonosios upės širdį“. Tapydamas Geltonąją upę, du kartus kritau ant nugaros. Tačiau vis dar esu gyvas“, – pasakojo tapytojas Feng Dazhongas.

Kelionių po šalį metu išvydęs įvairius kraštovaizdžius bei vaizdus, Fengas vis dar įsitikinęs, kad jam geriausiai sekasi tapyti gimtojo miesto kalnus ir upes, kuriuos jis puikiai pažįsta.

„Mačiau visus didingus Kinijos kalnus ir plačias upes. Tačiau tie garsieji kalnai ir upės man kėlė tik sentimentus, nes stebėjausi, koks didelis yra pasaulis ir kokie įspūdingi jo kalnai bei upės. Tačiau kalbant apie tapybą ir vaizdus popieriuje, man geriausiai sekasi tapyti gimtojo miesto kalnus ir upes. Tie nežinomi kalnai ir upės labiausiai tinka tapybai“, – kalbėjo tapytojas Feng Dazhongas.

Nepaliaujamai stengdamasis Fengas gerokai patobulino savo tapybos įgūdžius ir įgijo daug patirties vaizduojant gamtą. Tuomet tapytojo gyvenime įvyko reikšmingas lūžis, atpirkęs daug metų sunkaus darbo.

1984 metais per 6-ąją Nacionalinę dailės parodą Feng Dazhongo ir Song Yugui sukurtas paveikslas „Pabudimas“ pateko tarp darbų, kurie buvo apdovanoti sidabro medaliu – pagrindiniu šios parodos kalnų ir vandens tapymo prizu.

„Apskritai kalbant, tas paveikslas perteikė prasmę, kad daug žadanti tauta tuo laikotarpiu įgavo naują jėgą. Mes pasirinkome tapyti ne didžiuosius kalnus ir upes, o savo gimtojo Šiaurės rytų Kinijos miesto upelius. Kalnuose tirpsta sniegas, tarsi kalnai ką tik būtų pabudę iš miego. Trokšdami kūrybiškiau pavaizduoti kalnus bei upes ir žengti žingsnį tolyn nuo tradicinių tapybos įgūdžių bei estetikos, mes pabandėme imtis naujovių ir sukūrėme linijas, kurios atrodė tarsi ledo įtrūkimai, atsiradę nuo akmens, numesto ant plono ledo. Šios linijos atrodė taip natūraliai. Mano gimtojo miesto kalnai ir upės man yra įkvėpimo šaltinis“, – sakė Feng Dazhongas.

Nuo 1980-ųjų Feng Dazhongas grįžo prie savo pradinės svajonės tapyti tigrus. Jis ėmė piešti eskizus su Sibiro tigrais Čangbajaus kalnuose. Iš zoologijos sodo prižiūrėtojų sužinojęs, kad rytais tigrų psichika būna aktyviausia, Fengas pradėjo anksti keltis ir dviračiu važiuodavo į vietos zoologijos sodą, kur piešdavo tigrų eskizus. Tokios kelionės daugelį metų buvo tapusios jo kasdienybės dalimi.

Sulaukęs 40 metų, Fengas daugiau dėmesio pradėjo skirti ne tik nuožmiajai ir galingajai tigro pusei, bet ir įvairių gyvūno sluoksnių tyrinėjimui. Senovinių kūrinių paieškas sujungęs su savo paties eskizavimo patirtimi, jis susikūrė unikalų meninį stilių.

„Vėliau pradėjau studijuoti tigrų kultūrą. Tigrai yra tie gyvūnai, kurie jaučia meilę savo partneriams ir palikuonims. Tačiau mes mažai žinome apie dvasinį pasaulį, kuriame jie gyvena. Studijuodamas tigrų kultūrą staiga supratau, kad turėčiau pabandyti pasitelkti mūsų mąstymo būdą, kad suprasčiau tigrų elgesį. Mano naujasis tapybos stilius sulaužė konvencijas. Tigrai virto asmenybėmis. Iš paveikslų gavau naujų įžvalgų, todėl šie paveikslai pavyko“, – kalbėjo Feng Dazhongas.

Taikus ir kuklus Feng Dazhongo būdas pakerėjo daugelį žmonių. Nepaisant sunkumų jaunystėje, jo meninė kūryba visuomet liko ištikima jo širdžiai ir jausmams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją