LNDM direktorius patikino, kad daroma viskas, kad problemos būtų kuo greičiau likviduotos.

„Įsilaužta į serverius, siūloma išsipirkti duomenis – tradicinis piratų būdas, siekiant paralyžiuoti veiklą, bet operatyviai šį klausimą sprendžiame – informuosime ir ministeriją, ir Kibernetinio saugumo centrą“, – apie planuojamus artimiausius veiksmus informavo A. Gelūnas.

Kaip sakė A. Gelūnas, jeigu lankytojai ateitų rytoj į LNDM parodas ir ekspozicijas, jie būtų įleidžiami nemokamai.

„Akivaizdu, kad rytoj šios problemos bus dar neįveiktos. Bet vėliau lankytojai turėtų būti truputį atlaidesni, jeigu jie nėra įsigiję bilieto per sistemą bilietai.lt, su kuria mes bendradarbiaujame, tai čekis greičiausiai būtų išrašomas rankiniu būdu. Kasos duomenys ir visos operacijos dėl šito įsilaužimo – paralyžiuotos. Kaip minėjau, tikimės, kad išspręsime operatyviai, bet niekad negali iš pirmo žvilgsnio to pažeidimo ar problemos sudėtingumo įvertinti. Dabar aktyviai stengiamės tikrinti visus įmanomus variantus“, – galimybės, kad teks dirbti šiek tiek sutrikusiu režimu neatmetė A. Gelūnas.
Arūnas Gelūnas

LNDM direktorius svarstė, kad programišių taikiniu muziejus galėjo tapti galbūt dėl aktyvaus Ukrainos palaikymo.

„Mes esame kartu su organizacija „Stiprūs kartu“, akcijos „Sušildyk Ukrainą“ iniciatoriai, kitais būdais aktyviai palaikome ukrainiečius. Bendruomenė yra rinkusi lėšas, bendradarbiaujame ir kitaip – kūrinius atsivežame... Galbūt tai yra nedraugiškos valstybės Rusijos inicijuota. Kitas variantas – esame pakankamai didelė organizacija, kuri nėra vienas mažas muziejukas – net vienuolika padalinių po savo stogu telkianti organizacija, galbūt piratai įvertina mus kaip galimus mokėtojus, kad pulsime išsipirkinėti tuos duomenis?“, – keletą įsilaužimo versijų kėlė A. Gelūnas. Tačiau kol kas – tai tik sąmokslo teorijos.

„Viliuosi, kad įmanoma išsiaiškinti, kokia buvo sistemos apsaugos problema, ta landa, per kurią įlindo piktadariai, kad ateityje užkardysime, dar labiau sustiprinsime duomenų apsaugą. Esame dideli, 460 darbuotojų. Stringa ir atlyginimų apskaičiavimas, nekalbant apie lankytojų aptarnavimą... Poveikis nėra mažas, apmaudu, bet stengiamės stoiškai laikytis ir spręsti“, – sakė A. Gelūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją