„Visiems, aišku, būtų paprasčiau, jeigu ministerija išspausdintų kokį raštą su antspaudu, parašydama pavardes, bet sąrašas yra vienintelis – tai yra nepageidaujamų asmenų sąrašas Lietuvoje, jeigu mes kalbame apie kultūros asmenis, menininkus, kurie nori atvažiuoti čia iš Rusijos“, – „Žinių radijui“ teigė S. Kairys.

Pasak jo, ministerija kalbasi su kultūros įstaigomis ir teikia tam tikras rekomendacijas, susijusias su rusiška kultūra, tačiau, jo teigimu, jose nėra įvardijamos menininkų pavardės.

„Visgi, tam ir yra įstaigų vadovai, jie ir yra atsakingi už repertuarą, už visas programas“, – akcentavo S. Kairys.

Ministras pabrėžė, kad yra ir kitas šios problemos sprendimas – žiūrovai galėtų nesirinkti pagal Rusijos kūrėjų pjeses pastatytų spektaklių.

„Yra kita medalio pusė – galėtų tiesiog bilietų niekas nepirkti į tokius spektaklius, tada būtų labai aiškus signalas“, – teigė S. Kairys.

„Tai čia, manau, kad yra labai teisingas supratimas klausimo, kad, visgi, turėtų būti mentalinis karantinas, kalbant apie įvairius klasikų kūrinius“, – akcentavo kultūros ministras.

Anot jo, nėra paprasta iš karto priimti sprendimus šiuo klausimu ir pakeisti vieną spektaklį kitu.
„Atrodo, kad labai greitai tai galima padaryti, bet, iš tikrųjų, tai tas procesas nėra toks paprastas“, – sakė S. Kairys.

Pasak jo, šiuo klausimu į ministeriją yra kreipęsis ir Ukrainos kultūros ministras.

„Buvo ir Ukrainos kultūros ministro kreipimasis, kad kol bombos krenta, kad susilaikytume nuo Čaikovskio ir panašių kūrinių“, – pažymėjo politikas.

Tačiau, anot S. Kairio, žmonės, formuojantys repertuarus ar organizuojantys koncertus, yra pabaigę mokslus Rytuose, tad, automatiškai, jiems yra artima Rusijos kultūra.

„Galų gale jie mokslus baigę kažkur ten Rytuose, turi pažinčių ratą iš ten. Ir kartais tie pasirinkimai būna ne dėl pritariu ar nepritariu kažkokioms ten politinėms idėjoms, bet vien iš to, kad taip paprasčiau“, – aiškino kultūros ministras.

S. Kairio teigimu, Kultūros ministerija neturėtų tapti cenzūrine institucija: „Mano siekis nuo pat pradžių, kad mes visaip kaip turime nevirsti cenzūros institucija, Kultūros ministerija neturi tapti kultūros inspekcija.“

„Bet, be abejo, mūsų funkcija yra tą sąmoningumą didinti“, – pažymėjo politikas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją