Savo komentare J. Brachmannas svarsto, ką iš tiesų galima vadinti Europos centru arba viduriu ir prisimena kaip tik prieš vadinamąją Europos Sąjungos plėtrą į rytus 2004 m. gegužės 1 d. kino teatruose pasirodžiusį šmaikštų lenkų režisieriaus Stanisławo Muchos dokumentinį filmą „Vidurys“.

Straipsnis apie Lietuvą naujienų portale „Frankfurter Allgemeine Zeitung“

„Jis aiškiai pasakė: jei Europą suprantame ne politiškai ir ne iš lotyniškai paveiktos pretenzijos į išskirtinį atstovavimą perspektyvos, o pagal 1989 m. Prancūzijos nacionalinio geografinio instituto konvenciją, t. y., kaip tą pasaulio dalį, kuri driekiasi nuo Uralo iki Azorų salų ir nuo Špicbergeno iki Kanarų salų, tai jos centras yra – Lietuva!“, – rašo J. Brachmannas.

„Pastaraisiais metais ne tik Zalcburgo operos scenoje triumfavo trys puikūs sopranai iš Lietuvos: Asmik Grigorian, Vida Miknevičiūtė ir Aušrinė Stundytė. Mirga Gražinytė-Tyla ir Giedrė Šlekytė, abi lietuvės, yra vienos iš pirmaujančių Europos moterų ant dirigavimo pakylos“, – pastebi jis.

Apžvalgininkas taip pat atkreipė dėmesį į ką tik paskelbtus 2023 m. Tarptautinių klasikinės muzikos apdovanojimų (ICMA) nugalėtojus – tai yra kritikų prizai, kuriuos skiria Europos klasikinės muzikos žurnalų asociacija nuo Didžiosios Britanijos iki Ispanijos, nuo Prancūzijos ir Lenkijos iki Suomijos.

Šiuose apdovanojimuose Lietuvos violončelininkui Davidui Geringui bus įteiktas apdovanojimas už viso gyvenimo nuopelnus. Kompaktinė plokštelė „Disonansas“, kurioje skamba Sergejaus Rachmaninovo dainos, kurias dainuoja Asmik Grigorian, akompanuojant lietuvių pianistui (2015 m. P. Čaikovskio konkurso antrosios vietos laimėtojui) Lukui Geniušui, įvertinta už geriausią vokalinės muzikos įrašą.

„Taigi, Lietuva ne tik geografiškai yra Europos viduryje. Šalis taip pat atrodo ypatinga muzikiniu požiūriu. Centru save laikantys Vakarai gali įsiklausyti ir susimąstyti“, – rašo J. Brachmannas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)