„Jau 700 metų Vilnius švenčia savo jaunystę: norą ir ryžtą nuolat keistis, troškimą tobulėti ir atrasti. Kurti savitą ir kūrybišką miestą, kuriame telpa visos idėjos ir visi jas kuriantys žmonės. Vilniaus jubiliejus – mūsų visų šventė, todėl svarbus kiekvieno indėlis. Turime kuo didžiuotis ir ką pristatyti pasauliui: Vilniaus 700 metų gimtadienis – visos Lietuvos žmonių šventė. Norime, kad žinia apie Vilnių pasklistų už mūsų šalies ribų, o šventinė nuotaika kiekvieno lietuvio širdyje būtų jaučiama ištisus metus“, – sako Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovė Inga Romanovskienė.

Pasak MO muziejaus vadovės Mildos Ivanauskienės, 2023 metai ypatingi Vilniaus 700 metų jubiliejumi, todėl artėjant sausio 25 dienai, kada yra švenčiamas miesto gimtadienis, norėta pasveikinti Vilnių, dedikuojant Vladimiro Tarasovo kūrinį „Drumming“. „Svarbiausias šių metų muziejaus įvykis bus pavasarį atidaroma paroda „Vilniaus Pokeris“ pagal Ričardo Gavelio romaną. Jame laisvės idėja sieta su nuo džiazo muzikos neatsiejama improvizacija. Todėl neatsitiktinai Vilnių sveikiname būtent su Vladimiro Tarasovo, kuris pažinojo ir patį rašytoją, kūriniu“, – pasakoja ji.

Ričardo Gavelio „Vilniaus pokeris“ iki šiol yra vadinamas vienu iš svarbiausių Vilniaus tekstų. Jame daug dėmesio skiriama džiazo muzikai ir gaivališkai improvizacijai, todėl šionacionalinės premijos laureato Vladimiro Tarasovo kūrinio atlikimas tuo pačiu yra ir įžanga į būsimą parodą.

„Vilniuje viskas įmanoma“, – rašė Ričardas Gavelis „Vilniaus pokeryje“. Vilniuje vyksta ne tik romano veiksmas, bet ir pats Vilnius tampa romano veikėju. Taigi ir pavasarį MO muziejuje atidaromoje parodoje „Vilniaus pokeris“ bus ne tik žvelgiama į Vilniaus istoriją, bet ir apmąstoma modernaus miesto patirtis bei ateitis. MO muziejaus kolekcija, įvairių laikotarpių dokumentika šiuos pjūvius išskleis parodoje. Iššūkį vizualiai permąstyti R. Gavelio kūrinį švenčiant 700-ąjį Vilniaus jubiliejų priėmė viena ryškiausių ir novatoriškiausių teatro asmenybių – režisierius Oskaras Koršunovas, bei scenografas, menininkas Gintaras Makarevičius, parodą kuruoja menotyrininkės Dovilė Barcytė ir Algė Gudaitytė.

Vladimiras Tarasovas konsultavo parodą kuriančią komandą ir apie R. Gavelio laikų Vilnių, ir apie džiazo vaidmenį romane. Pats Vladimiras Tarasovas yra rengęs bendrus projektus su tokiais garsiais muzikantais ir menininkais kaip Andrew Cyrille, „The Rova Saxophone Quartet“, Anthony Braxton, Lauren Newton bei kitais, kuria muziką orkestrams, kino filmams ir teatro spektakliams, taip pat vizualiųjų menų projektus, yra surengęs daug personalinių parodų bei dalyvavo daugelyje grupinių parodų įvairiose pasaulio šalyse. Daug metų dirbo su Lietuvos simfoniniu orkestru, taip pat su simfoniniais, kameriniais ir džiazo orkestrais Lietuvoje, Europoje ir JAV.

Daugiau apie renginį ČIA.
Apie didžiąją MO muziejaus parodą „Vilniaus pokeris“: mo.lt
Renginys yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją