„Sausis“ – autobiografinis žvilgsnis į dešimtojo dešimtmečio pradžios politinę suirutę, pakeitusią buvusios Sovietų Sąjungos žmonių gyvenimus.

1991. Devyniolikmetis Jazis ir jo draugai Ana ir Zepas – būsimieji kino kūrėjai, svajojantys statyti filmus ir skubantys mėgautis jaunystės laisve. Deja, regiono politinės sistemos žlugimas sugriauna jų planus, šeimos ryšius ir draugystę. Dalyvavimas taikiame pasipriešinime tampa lemiamas jų brandos momentu.

Viesturas Kairišas – scenaristas, kino ir teatro režisierius. Ankstesnių filmų „The Sign Painter“ (liet. „Miestas prie upės“, 2020) ir „The Chronicles of Melanie“ (liet. „Melanijos kronika“, 2016) premjeros įvyko tarptautiniame kino festivalyje „Tallinn Black Nights“, filmas „Leaving by the Way“ (2002) buvo įtrauktas į Karlovi Varų, o dokumentinis filmas „Pelican in the Desert“ (2014) „Visions du Réel“ – tarptautinių festivalių konkursines programas.

Filme „Sausis“ vaidina Karlis Arnolds Avots, Alise Dzene, Sandis Runge,Aleksas Kazanavičius.

Filmo scenarijaus autorius – Viesturs Kairišs, Andris Feldmanis, Livia Ulman, operatorius – Wojciech Staroń, PSC, kompozitorius – Justė Janulytė, kostiumų dailininkė – Rūta Lečaitė, garso režisierius: Jonas Maksvytis, prodiuseriai – Inese Boka-Grūbe, Gints Grūbe, Małgorzata Staroń, Kęstutis Drazdauskas

Praėjusiais metais filmas jau buvo įvertintas tarptautiniais apdovanojimais: kino festivalyje „Tribeca“ – geriausias užsienio filmas, Romos kino festivalyje – geriausias filmas, geriausias režisierius, geriausias aktorius, Varšuvos kino festivalyje – geriausias režisierius.

Ketvirtadienį į filmo premjerą susirinko kviestiniai svečiai, o nuo penktadienio jis jau rodomas visuose kino teatruose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją