2023 m. individualių ir mobilumo stipendijų konkursams kūrėjai pateikė 1 228 paraiškas, tačiau po administracinės patikros ekspertiniam vertinimui buvo perduotos tik 1 072 (1 006 individualios ir 66 mobilumo). Nesibaigus visam metų ciklui ir laukiant dar dviejų mobilumo stipendijų konkursų jau dabar akivaizdu, kad pokarantininiai kūrėjų paraiškų skaičiai krenta ir lėtai grįžtama į 2019-ųjų padėtį, kai per metus iš viso buvo sulaukta 1 195 paraiškų.

Iki sausio 31 d. galima teikti paraiškas antrajam mobilumo stipendijų konkursui. Trečiasis mobilumo konkursas bus skelbiamas gegužę, o individualių stipendijų konkursas, skirtas 2024 m. veikloms, bus skelbiamas šį rudenį.

328 individualioms stipendijoms paskirstyta daugiau kaip 1,3 mln. eurų

328 architektūros, bibliotekų, cirko, dailės, dizaino, etninės kultūros ir tautodailės, fotografijos, literatūros, muzikos, muziejų, šokio, tarpdisciplininio meno ir teatro kūrėjams paskirstyta daugiau kaip 1,3 mln. eurų. Daugiausia finansuotas naujų meno kūrinių sukūrimas bei kita kūrybinė veikla. Stipendijos dydis – 600 eurų per mėnesį. Laikotarpis, kuriam skiriama stipendija kūrybinei veiklai įgyvendinti, svyruoja nuo dviejų iki dvylikos mėnesių.

Finansuotos individualios stipendijos pagal meno sritis 2023

Daugiausia individualių stipendijų (81) paskirta muzikos kūrėjams ir atlikėjams. Jiems paskirstyta 270 tūkst. eurų, finansuojant platų spektrą menininkų veiklų: kurs naujus kūrinius, rengs koncertines programas, jų sklaidos ir leidybos darbus, užsiims muzikologija, muzikos kritika, kuravimu ir skaitmeninimu. Tarp jų – Donatos Katkaus muzikos rinktinės parengimas, Ramintos Šerkšnytės, Egidijos Medeikšaitės, Kristupo Bubnelio naujų muzikinių kūrinių sukūrimas, Broniaus Kutavičiaus archyvo sutvarkymo darbai ir kt.

53 dailės kūrėjams paskirstyta daugiau kaip 274 tūkst. eurų. Bus finansuojamos įvairių sričių ir žanrų jaunųjų ir patyrusių menininkų veiklos – tapybos, juvelyrikos, iliustracijos, medalių, performanso, tarpdisciplininio meno. Tarp jų – archyvinis tyrimas apie intelektualą, politinį kalinį ir mąstytoją Justiną Mikutį, Stasio Eidrigevičiaus kūrybinės veiklos archyvavimas ir piešinių ciklo „Laiko registravimas“ kūrimas, Miglės Anušauskaitės iliustracijų, skirtų komiksų knygai apie Joną Meką kūrimas, jaunosios kartos menininkės Erikos Povilonytės solo parodą ir parodos katalogo kūrimas ir kt.

51 literatūros kūrėjui paskirstyta 204 tūkst. eurų, finansuojant originaliosios kūrybos ir vertimų veiklas. Tarp jų „gyvųjų klasikų“ – Aido Marčėno, Donaldo Kajoko knygų rašymas, taip pat jaunosios kartos atstovų – Ievos Dumbrytės, Dainiaus Vanago, Povilo Šklėriaus, Linos Buividavičiūtės meninės veiklos ir kt. Bus verčiamas Olgos Tokarczuk romanas „Empūsijas. Gamtasanatorinis siaubo detektyvas“, Aristofano komedija ,,Acharniečiai“ ir kt.

33 tarpdisciplininio meno atstovams paskirstyta daugiau kaip 130 tūkst. eurų, finansuojant kūrybines praktikas, naujų kūrinių sukūrimą, kuratorinės praktikos plėtojimą ir meno kritiką. Tarp jų Raimundo Malašausko knygos audio ir popieriniu formatais „Kaip aš perrašiau savo dienoraščius“ parengimas, kuratorinis Eglės Mikalajūnės kartu su Juste Kostikovaite tyrimas, skirtas reivo ir elektroninės šokių muzikos istorijai bei sąsajoms su bendresniais kultūriniais procesais ir šiuolaikinio meno scena, Eglės Grėbliauskaitės meno kūrinių viešose erdvėse dokumentacijos kūrimas, Jolantos Laurent galerinė veikla ir kt.

24 teatro kūrėjams ir atlikėjams paskirstyta daugiau kaip 88 tūkst. eurų. Bus finansuoti dramaturgijos vertimai iš švedų, prancūzų kalbų, įvairių pjesių kūrimas, teatrologijos tyrimai. Tarp jų – režisieriaus Eimunto Nekrošiaus asmeninių darbo užrašų dešifravimas ir parengimas spaudai, Loretos Vaskovos knygos „Dokumentinio teatro ABC“ apie dokumentinį teatrą paruošimas, Karolinos Žernytės spektaklio apie pogimdymines būsenas dramaturgijos ir inscenizacijos sukūrimas ir kt.

21 fotografijos kūrėjui paskirstyta daugiau kaip 92 tūkst. eurų, finansuojant fotografijos tyrimų ir darbų sukūrimą, archyvo tvarkymą. Tarp jų – Jelenos Šalaj knygos „Fotografijos šiaurė“ apie Baltijos šalių menininkių analoginės fotografijos praktiką rašymas, Gintaro Didžiapetrio, Vytautė Trijonytės, Vytauto Daraškevičiaus, Algimanto Aleksandravičiaus, Arūno Baltėno fotografijos projektai ir kt.

21 etninės kultūros ir tautodailės kūrėjui, tyrėjui ir puoselėtojui paskirstyta daugiau kaip 82 tūkst. eurų. Bus finansuotos aktyvių, patyrusių amatininkų ir kūrėjų veiklos. Tarp jų – popieriaus karpiniai, margučių marginimas, suvalkietiškų gobtinių skarų audimas, sodų rišimas, Užgavėnių kaukių drožyba, partizaniškų mezginių atkūrimas, technologinės paieškos, pvz., siūlų dažymas natūraliomis gamtinėmis priemonėmis ir kt.

20 dizaino kūrėjų paskirstyta 102 tūkst. eurų, finansuojant įvairias mados ir grafinio dizaino, juvelyrikos, dizaino objektų kūrimo veiklas. Tarp jų – inovatyvaus ir tvaraus dizaino šviestuvų kolekcijos sukūrimas, šiuolaikinio mados dizaino ir knygos viršelio dizaino Lietuvoje tyrimai, tyrinėjant pasakų, mitų, dainų archetipus sukurti moteriškos juvelyrikos kolekciją, moteriškų drabužių kolekcija didesniems dydžiams, maisto dizaino sprendimai onkohematologinėmis ligomis sergančių vaikų mitybos sutrikimams spręsti.

10 šokio kūrėjų ir atlikėjų paskirstyta daugiau kaip 34 tūkst. eurų, finansuojant šokio spektaklių ar jų eskizų sukūrimo veiklas, meninius tyrimus, jungtinius Ukrainos choreografo Artem Spitfire ir Vilmos Pitrinaitės seminarus jaunimui, gatvės šokių ir šiuolaikinio šokio profesionalams, nemokamus šokio performansus plačiajai publikai.

5 architektūros kūrėjams paskirstyta daugiau kaip 22 tūkst. eurų, finansuojant įvairius architektūros / urbanistikos srities tyrimus ir jų pristatymą visuomenei. Tarp jų – autentiškų sodo namelių Taurakiemio seniūnijoje Kauno r. architektūrinė raiška, apleistų tarybinio laikotarpio objektų, Lietuvos urbanistikos raidos 1940–1945 m. tyrimai ir kt.

4 muziejininkystės atstovams paskirstyta daugiau kaip 19 tūkst. eurų. Bus finansuoti lietuvių emigrantų kelionės į JAV aplinkybių ir Lietuvos saviveiklinio kino 1957–1990 m. tyrimai, privataus Šakių r. veikiančio muziejaus „Širvintos kampelis“, kuris pasakoja po Antrojo pasaulinio karo išnykusio miesto istoriją, eksponatų susisteminimas ir istorijų dokumentavimas, Kurklių miestelio istorijai skirtų stendų lietuvių ir anglų k. įrengimas.

3 cirko kūrėjams ir atlikėjams paskirstyta 12 tūkst. eurų. Bus finansuoti trijų šiuolaikinio cirko spektaklių sukūrimas, du iš jų skirti 3–5 metų vaikams.

2 bibliotekininkystės atstovams paskirstyta daugiau kaip 10 tūkst. eurų. Bus finansuota Silvijos Aurylaitės vykdoma pasaulio atvirųjų vaizdų kolekcijų šiuolaikiniams kūrėjams interneto svetainės www.revivoimages.com veikla ir Jolantos Būdriūnienės rengiama monografija „Laisvės žodžio aidai“, kurioje bus nagrinėjama lietuvių diasporos JAV kultūrinė spauda, siekiant plačiajai visuomenei pristatyti Lietuvos laisvinimo bylą Vakaruose.

Individualių stipendijų finansavimas pagal meno sritis 2023

43 mobilumo stipendijoms paskirstyta daugiau kaip 87 tūkst. eurų

Lietuvos kultūros taryba paskyrė 43 mobilumo stipendijas kultūros ir meno kūrėjams. Iš viso mobilumo veikloms paskirstyta daugiau kaip 87 tūkst. eurų.

Daugiausia mobilumo stipendijų (11) paskirta muzikos atstovams. Jiems paskirstyta daugiau kaip 17 tūkst. eurų. Muzikos kūrėjai, atlikėjai ir tyrinėtojai ketina dalyvauti tarptautinėse konferencijose ir festivaliuose JAV, Nyderlanduose, rezidencijose, meistriškumo kursuose Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Tailande, tarptautiniuose konkursuose Austrijoje, muzikos mugėse Ispanijoje.

Finansuotos mobilumo stipendijos pagal meno sritis 2023

7 stipendijos paskirtos teatro meno atstovams. Jiems paskirstyta daugiau kaip 17 tūkst. eurų. Kūrėjai ketina dalyvauti festivaliuose Estijoje, rezidencijose Portugalijoje, konferencijoje Čekijoje, atlikti stažuotes Suomijoje.

Tarpdisciplininio meno kūrėjams paskirtos 5 mobilumo stipendijos dalyvauti rezidencijoje Nyderlanduose ir Danijoje, kūrybinėse dirbtuvėse ir tarptautiniuose festivaliuose Italijoje ir Meksikoje, stažuotėje Škotijoje. Jiems paskirstyta daugiau kaip 13 tūkst. eurų.

Po 4 mobilumo stipendijas paskirta architektūros, dailės, šokio kūrėjams. Iš viso paskirstyta daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Kūrėjai ketina dalyvauti rezidencijose Austrijoje, simpoziume Suomijoje, atlikti tyrimus JAV, skaityti pranešimus Lenkijoje, Italijoje, JAV.

Po 2 mobilumo stipendijas paskirta cirko, dizaino, muziejininkystės atstovams. Iš viso paskirstyta daugiau kaip 13 tūkst. eurų. Kūrėjai ketina dalyvauti festivaliuose Prancūzijoje ir Kanadoje, skaityti pranešimus ir dalyvauti konferencijose Latvijoje, Monake, profesinio meistriškumo kursuose Balyje ir JAV.

Po 1 stipendiją paskirta fotografijos meno ir bibliotekininkystės atstovams. Jiems paskirtos 997 eurų ir 550 eurų mobilumo stipendijos. Kūrėjai ketina stažuotis Berlyno fotografijos mokykloje ir dalyvauti restauratorių konferencijoje Latvijoje.

Lietuvos kultūros tarybą sudaro pirmininkė, muzikologė Asta Pakarklytė, tautinių mažumų atstovas Dainius Babilas, aktorė dr. Elzė Gudavičiūtė-Puskunigė, teatro kritikas Vaidas Jauniškis, muzikologė Jūratė Katinaitė, istorikas dr. Rimvydas Laužikas, skulptorius ir kino kūrėjas Deimantas Virgilijus Narkevičius, architektas Rolandas Palekas, literatūrologas dr. Dainius Vaitiekūnas, kultūros vadybininkė Rita Valiukonytė, etnologė dr. Aušra Žičkienė.

Mobilumo stipendijų finansavimas pagal meno sritis 2023
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją