Sarah J. Maas knygų seriją sudaro „Dyglių ir rožių dvaras“, „Miglos ir įtūžio dvaras“, „Sparnų ir griuvėsių dvaras“ – tai yra pasaulinis bestseleris, sulaukęs daugybės perleidimų, skirtas jaunimui nuo 16 metų.

E. Baliutavičiūtė pasakojo, kad iš dalies šias knygas galima lyginti su Hariu Poteriu – pagal tai, kaip vaikai panyra į visai kitokį, magijos pasaulį jas skaitydami.

„Dyglių ir rožių dvaras“
„Miglos ir įtūžio dvaras“

„Sparnų ir griuvėsių dvaras“

„Čia panaši serija – nukelia į visai kitokį pasaulį, kur galioja visai kitokios taisyklės. Čia labai daug nuotykių, išbandymų, aišku, kur kas rimtesnių ir sudėtingesnių nei jaunesnei auditorijai skirtose knygose. Bet tai tikrai labai įtraukiančios knygos, į kurias gali pasinerti ir skaityti, skaityti, skaityti – ne veltui tokios didelės“, – šypsojosi literatūros ekspertė.

Knygoje pasakojama apie Feirę, kuri buvo paprastas žmogus, medžiotoja, ir, deja, sumedžiojo stebuklingą gyvūną. „Ir už tai turėjo sumokėti didžiulę kainą – savo laisvę. Ji yra nugabenama į stebuklingą pasaulį, apie kurį anksčiau buvo girdėjusi tik iš kažkokių legendų, užuominų. Tada tai dar buvo sunkiai apčiuopiama, o dabar ji yra ten, tame pasaulyje, kur ji turi iš naujo atrasti save, nes ji ten įpainiojama į intrigas, politinius žaidimus, pati įgyja stebuklingų galių ir turi išmokti jas valdyti, ji atsiduria tokių didelių įvykių centre, kurie gali lemti viso pasaulio ateitį. Tai ir karo užuominos, ir kiti baisūs dalykai, bet kartu, kaip daugumoje jaunimo knygų, čia yra ir labai stiprios romantinės linijos, kad būtų šiek tiek aštresnis tas pasakojimas, tas siužetas. Tikrai, sakyčiau, tokios įtraukiančios knygos, kad norisi jose prasmegti“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Jennifer Lynn Barnes „Paskutinis gambitas“ – trečioji serijos „Paveldėtojų žaidimai“ dalis, kurioje pasakojama apie Eiverę, neturtingą jauną merginą, gyvenančią mašinoje, kuri planuoja kaip nors pasibaigti mokyklą, įstoti toliau mokytis ir siekti geresnio gyvenimo.

 „Paskutinis gambitas“

„Bet vieną dieną ji sužino, kad paveldės didžiulę pinigų sumą. Tačiau ji ateina su reikalavimais – ji turi persikelti į Hotornų, tokių turtingų pasipūtusių žmonių dvarą, jų namus, ir ten prasideda tikrai labai pavojingi žaidimai, mįslės. Ne veltui autorė kartais įvardijama kaip galvosūkių karalienė, nes į siužetus pripina tokių dalykų, kai tu nuolat spėlioji ir neatspėji, kas vyksta, o veikėjai yra nuolat įpainiojami į naujas mįsles. Tikrai labai įtraukiantis trileris. O naujausioje dalyje pasakojama, kad Eiverei liko vos pora mėnesių ir ji taps iš tikrųjų pačia turtingiausia planetos paaugle. Bet vėl naujos mįslės, nauji galvosūkiai, naujos intrigos ir, aišku, ir tam tikros meilės linijos“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

Pasak jos, ši knyga yra tapusi tikra „TikTok“ sensacija, ten yra labai aktyviai aptarinėjama paauglių, bet, jos nuomone, ji turėtų patikti ir suaugusiems detektyvų, trilerių mėgėjams.

Karen M. McManus „Vienas iš mūsų bus kitas“ – vėlgi yra viena iš knygų serijos dalių. Pirmoji „Vienas iš mūsų meluoja“ tapo pasauliniu bestseleriu, pagal kurią buvo pastatytas „Netflix“ serialas.

„Vienas iš mūsų bus kitas“

„Pirmoje dalyje keistomis aplinkybėmis žūsta mokyklos paskalų portalo žurnalistas, o su juo buvę mokiniai tampa įtariamaisiais – ten, aišku, yra įtempta detektyvinė, trilerinė siužeto linija. Antroje dalyje nebėra tokio paskalų portalo, kuris būtų prilygęs Saimono portalui. Kas bepabandė kažką panašaus daryti – na, neišgauna tokių pikantiškų naujienų apie gimnazistus. Na ir galiausiai kažkas sugalvoja ne naują paskalų portalą, bet žaidimą „Tiesa arba drąsa“. Bet tai nebus paprastas žaidimas, o toks, kuris išpeš tamsiausias paslaptis ir privers daryti tamsiausius dalykus. Tikrai įtemptas trileris, maždaug jaunimui nuo 14 metų, bet žinau, kad skaito ir gerokai vyresni, nes tokios knygos labai įtraukia, siūlo skaitytojui adrenalino ir tiesiog būdą kartais pabėgti nuo realybės“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Donna Barba Higuera knyga „Paskutinė istorijų pasakotoja“ pelnė Niuberio medalį. Tai prestižinis jau šimtą metų teikiamas vaikų literatūros apdovanojimas, kiekvienais metais skiriamas už reikšmingiausią kūrinį vaikams ar jaunimui, išleistą JAV.

 „Paskutinė istorijų pasakotoja“

„Ši knyga turėtų patikti tiems žmonėms, kurie žavėjosi „Siuntėjo“ serija, nes tam tikra prasme istorija yra panaši, bet kartu ir visai kitokia. Pagrindinė veikėja Petra nori būti istorijų pasakotoja, pasakoti apie gyvenimą, apie tai, ką išgirdo iš savo močiutės ir panašiai, bet tai nėra toks paprastas dalykas kaip dabar, nes jos pasaulis miršta. Į jį netrukus rėšis planeta, nemažai žmonių bus įmanoma išgelbėti, jie bus išsiunčiami į naują planetą ir ten bandys atkurti žmoniją. Deja, pakeliui laivą užima toks kolektyvas, kuris pasiryžęs apskritai ištrinti žmonių atmintį, kad žmonija būtų teisingesnė, lygesnė, kad neprisimintų savo praeities nuodėmių, jų nebekartotų ir taip toliau. Na, bet, kaip žinome, mankurtiškos bendruomenės, tos, kurios nieko nežino apie save, apie savo praeitį, yra kaip tik labiau linkusios kartoti istorines klaidas. Ir Petra kažkodėl yra vienintelė, kuri iš visų bendrakeleivių prisimena apie Žemę, apie istoriją, prisimena savo močiutės istorijas ir dabar ji vienintelė gali atgaivinti tuos pasakojimus“, – pasakojo E. Baliutavičiūtė.

„Tai kartu yra toks ir veiksmo nestokojantis pasakojimas, bet kartu ir toks gilus, ir vietomis psichologinis, kuris kalba, ką mums, kaip žmonėms, reiškia istorijos, kodėl jos tokios svarbios, ką jos mums duoda, kodėl mes be jų negalime gyventi. Tai tikrai labai svarbi knyga“, – kalbėjo vaikų literatūros ekspertė, siūlydama ją paaugliams nuo 12 metų.

R. J. Palacio „Ponis“ – labai žymios autorės, išgarsėjusios su nuostabia knyga „Stebuklas“, pagal kurią buvo pastatytas filmas, knyga.

„Ponis“

„Čia visai kitokia knyga nei pirmoji. Tai pasakojimas apie berniuką Silą, su tėčiu gyvenantį XIX amžiaus viduryje Amerikoje – net yra toks vesterno jausmas. Jo tėvas labai protingas, konstruoja visokius dalykus, bet jie gyvena atsiskyrėlišką gyvenimą. Ir vieną dieną jo tėtį išsiveda keisti žmonės su arkliais, ir kai vienas iš arklių, tiksliau, ponis, sugrįžta, jis supranta, kad nutiko kažkas negero ir jis turi leistis į kelionę surasti savo tėtį. O Silas, nors jam jau dvylika, yra labai vaikiškas vaikas, labai mažai gyvenimo matęs, nes tėtis jį visada bandė nuo visko apsaugoti, ir jam ta kelionė yra labai didžiulis išbandymas. Vėlgi, čia yra ir daug veiksmo, ir pavojų, ir detektyvo elementų, net ir susišaudymų, bet kartu tai knyga apie meilę, apie tėvo ir vaiko ryšius, kurie kaip tam tikra nematoma gija sieja mus, visus žmones, tarpusavyje. Apie tai, kad tam tikri dalykai, kuriuos padarai kitiems žmonėms, jei jie geri, tau gali gero atnešti – jei ne tau, tai vaikams ar proanūkiams, apie tai, kad geri darbai nelieka pamiršti. Tikrai labai intriguojanti istorija“, – kalbėjo E. Baliutavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją