Pasak MO muziejaus atstovų, 2022 metų iššūkiai dar stipriau patvirtino poreikį kultūros žmonėms ir institucijoms užimti ryškesnę poziciją visuomeniniame gyvenime. Tokį lūkestį atliepia ir tyrimų bei apklausų duomenys, pasak kurių, MO lankytojai tikisi muziejaus išreikštos pozicijos svarbiais vertybiniais visuomeninio gyvenimo klausimais, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ukrainos palaikyMO metai

2022 metų vasario mėnesį Rusijos pradėtas karas prieš Ukrainą sukrėtė visą pasaulį ir pareikalavo greitos reakcijos bei susitelkimo. „Iš karto priėmėme sprendimą Ukrainos piliečiams suteikti galimybę muziejuje lankytis nemokamai, įvairiais būdais rinkome lėšas paramos organizacijoms. Iš paramą gaunančios institucijos tapome ir ją telkiančia“, – pasakoja MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

Palaikydamas Ukrainą MO muziejus Ukrainos piliečiams suteikė nuolatinę galimybę muziejuje lankytis nemokamai, parengė parodos e. gidą ukrainiečių kalba, organizuoja ukrainiečių kalba vedamas nemokamas ekskursijas.

Ryškios 2022-ųjų parodos

Pavasarį prisijungęs prie vieno svarbiausių metų kultūrinių įvykių – „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“, kartu su Kauno miesto muziejumi MO surengė parodą „Kaunas–Vilnius: nuversti kalnus“, kurioje įvairiais pjūviais nagrinėjo Kauno ir Vilniaus miestų kultūrą ir tapatybę.

Ypatingo dėmesio sulaukė ir Andrew Miksio paroda „BAXT“, pasakojanti apie Lietuvos romų bendruomenės gyvenimą. Į parodos ir ją pristatančių renginių kūrimą įsitraukė multikultūrinis vaikų ir jaunimo dienos centras „Padėk pritapti“ bei jame besilankantys romų jaunuoliai. Paroda buvo paminėta žurnale „Vogue“ tarp rekomenduotinų aplankyti parodų pasaulyje.

Rudens sezoną MO muziejuje atidarė dviejų savaitgalių kultūros festivalis MOratonas, skirtas tarptautinės didžiosios parodos „Susitikimas, kurio nebuvo“ atidarymui. Ši paroda – svarbiausias 2022 metų MO muziejaus ir išskirtinis Lietuvos meno įvykis. Didžiąją parodą praplečia mažoji paroda apie optinį meną „Opartiniai atspindžiai“, kurioje nagrinėjamos lietuviškojo oparto ištakos.

Lyderystė mecenatystės skatinimo ir emocinio raštingumo srityse

MO muziejus praėjusiais metais inicijavo pirmąjį mokslinį tyrimą Lietuvoje, kuris pagrindė teigiamą meno poveikį vaikų emociniam raštingumui. Mokslinį tyrimą atlikusi „Integruotųjų neuromokslų asociacija“ patvirtino, kad moksleivių emocinis raštingumas pagerėjo jau vos po keturių edukacijų.

„Didžiuojamės, kad pirmasis mokslinis tyrimas Lietuvoje, pagrindęs meno poveikį vaikų emociniam raštingumui, buvo atliktas MO muziejuje – vietoje, kurioje nuo pat atidarymo apie tai kalbame ir rengiame emocinio intelekto ugdymui skirtus užsiėmimus įvairaus amžiaus grupių vaikams ir jaunimui“, – sako MO direktorė Milda Ivanauskienė.

Kita svarbi tema visuomenei – mecenatystės skatinimas, todėl 2022-aisiais MO muziejus kreipėsi į valstybės institucijas siūlydamas lapkričio 15 dieną Lietuvoje pradėti minėti tarptautinę mecenatystės dieną. Viešos mecenatystės skatinimo iniciatyvos stipriai prisideda prie visuomenės švietimo, kad dabarties ir ateities kartos suvoktų dalijimosi svarbą. Be mecenatų palaikymo MO muziejus negalėtų vykdyti ambicingos parodinės ir edukacinės programų.

Vilniaus jubiliejaus proga – didžioji paroda „Vilniaus pokeris“

2023-ieji visam Vilniui ypatingi 700 metų jubiliejumi. Šia proga MO muziejus nuo balandžio 22 d. kvies į patyriminę didžiąją parodą, kurios atspirties taškas – Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“.

„Vilniuje viskas įmanoma“, – knygoje rašė R. Gavelis. Šis kūrinys iki šiol yra vadinamas vienu iš svarbiausių Vilniaus tekstų, tapęs išsivadavimo iš sovietmečio bei kūrybos laisvės simboliu. Iššūkį vizualiai jį permąstyti priėmė viena ryškiausių ir novatoriškiausių teatro asmenybių – režisierius Oskaras Koršunovas, bei scenografas, menininkas Gintaras Makarevičius. Parodą kuruoja Dovilė Barcytė ir Algė Gudaitytė, konsultuoja Jūratė Čerškutė, Laima Kreivytė, Gintautas Mažeikis, Kasparas Pocius, Almantas Samalavičius ir Vladimiras Tarasovas.

Ypatingas dėmesys vaikams

Šiais metais ypač daug dėmesio muziejuje bus skiriama vaikams. Pavasarį MO muziejaus vestibiulio erdvės kvies vaikus tyrinėti miesto gyvenimą, taip atliepiant svarbiausią metų temą – Vilniaus jubiliejų.

Po pirmosios, didžiulio susidomėjimo sulaukusios MO parodos vaikams „Ežeras pilnas žvaigždžių“, pagaliau atėjo laikas ir antrajai. Vasaros pabaigoje MO muziejus atidarys mažąją parodą vaikams ir visai šeimai, kuriamą drauge su partneriais „Vaikų žemė“ ir knygų autore, iliustruotoja Kotryna Zyle bei scenografu, iliustratoriumi Antanu Dubra. Parodoje lankytojai bus kviečiami ieškoti meno ir literatūros sąsajų, o ji pati taps netikėtų patyrimų kupina erdve.

Po daugiau nei 27 metų atgimsiančios gipso kaukių dirbtuvės

2023 metų pavasarį MO muziejus pakvies ir į išskirtinę Žilvino Kempino parodą „Portretai-fosilijos 2023“ (kuratorės Miglė Survilaitė ir Aušra Trakšelytė), kurioje daugiau nei po 27 metų bus atnaujinamos gipso kaukių dirbtuvės. Jų metu nulietos kaukės, kartu su režisieriaus Ginto Smilgos išsaugota 1996 m. filmuota medžiaga, kurioje užfiksuotas liejimo procesas, bus eksponuojamos parodoje.

90-aisiais menininko dirbtuvėse kaukes liejosi bičiuliai, dabar gerai visuomenėje žinomi tapytojai, šokėjai, režisieriai. Iki šiol lankomiausioje MO muziejaus parodoje „Rūšių atsiradimas. 90-ųjų DNR“ rodytos Žilvino Kempino tik trys išlikusios to laiko atliejos įkvėpė menininką rekonstruoti dirbtuves iš naujo.

MO muziejus keliaus ir toliau

2023-aisiais MO muziejus ir toliau neapsiribos fizinėmis muziejaus sienomis – su fotografijos paroda „Permainų šventė“ muziejus lankysis Biržuose, Druskininkuose, Šalčininkuose. Šių miestų ir aplinkinių rajonų gyventojai galės ne tik nemokamai pamatyti parodą, bet ir dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, mokymuose ir veiklose visai šeimai.

Jau trečią kartą MO muziejus drauge su Britų taryba Lietuvoje šiais metais vykdys MOkytojų projektą. Taip pat bus išbandomos naujos veiklos: projekto metu bus kuriamas naujas literatūros integruotų pamokų modelis, kurį tikimasi vėliau sėkmingai pritaikyti MO muziejaus siūlomoje Tūkstantmečio mokyklų programoje. Britų tarybos dėka MO muziejaus edukacijos pasieks Visagino ir Šalčininkų rajono mokinius.

MOratonas ir kiti MO muziejaus renginiai

2023 m. pavasarį MO muziejuje atidaromą parodą „Vilniaus pokeris“ lydės MOratonas, naujais kontekstais ir sluoksniais išplėsiantis pagrindinę parodos temą – lankytojų lauks pokalbiai, ekskursijos, edukaciniai užsiėmimai, koncertas ir kiti susitikimai. Visus metus vyks renginiai MOdernistams, MO partneriams ir draugams, mokytojai bus kviečiami į kasmetinę konferenciją, muziejus ir vėl burs ištikimų ir naujų savanorių būrį.

Kaip ir pernai, muziejus kvies šeimas į Šeimų sekmadienius, norinčius sužinoti daugiau apie meną – į „Back2school“ paskaitas drauge su Ričardu Jankausku. Vasarą ir vėl vyks vaikų vasaros stovyklos, MO renginiai lauke, poezijos skaitymai, šokio pasirodymai, o rudenį jau ketvirtą kartą bus organizuojamas virtualus modernaus meno žaidimas „MOdisėja“.

MO muziejaus naujienos skelbiamos MO tinklaraštyje, o visas parodas ir renginius galima rasti MO kalendoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją