Kokių gi susitikimų tikėtis šiais metais? Pasak Filharmonijos generalinės direktorės Rūtos Prusevičienės, į koncertus kvies ir muzikos klausymuisi žmones suburs ne tik LNF kolektyvai – Lietuvos nacionalinis simfoninis, Lietuvos kamerinis orkestrai, Čiurlionio ir Valstybinis Vilniaus kvartetai, ansamblis „Musica humana“, bet ir įvairios užsienio žvaigždės bei žymiausi Lietuvos atlikėjai.

„Kitą pusmetį Filharmonijoje koncertuos pasaulinio garso orkestras „Manchester Camerata“ ir fortepijono virtuozas Jean-Efflam Bavouzet, smuiko žvaigždė Janine Jansen ir orkestras „Camerata Salzburg“, Vasario 16-ąją skambės kompozitoriaus Donato Zakaro Vilniaus pašlovinimas pagal Vlado Braziūno tekstus, 700-ąjį gimtadienį mininčiam gimtajam Vilniui skirtą naują kūrinį pristatys Gediminas Gelgotas ir Kristina Sabaliauskaitė, taip pat gros David Geringas, Petras Geniušas, Dalia Kuznecovaitė, Bomsori Kim, Janusz Wawrowski, Sergey Krylov, Džeraldas Bidva, Georgijs Osokins, Lukas Geniušas ir Anna Geniušienė, Rokas ir Sonata Zubovai, Robertas Beinaris ir Gianfranco Bortolato, dainuos Viktorija Miškūnaitė, Romanas Kudriašovas, vargonuos Renata Marcinkutė-Lesieur, Karolina Juodelytė, Virginijus Barkauskas, diriguos Modestas Pitrėnas, Robertas Šervenikas, Victorien Vanoosten, Cyril Diederich, Fuad Ibrahimov, Martynas Stakionis ir daug kitų mūsų bei užsienio muzikos įžymybių, į meno olimpą kylančių talentų“, – sako R. Prusevičienė.

2023-iaisiais Filharmonija įsilies į Vilniaus 700-ojo gimtadienio renginių sūkurį, tad nemažai programų bus skirta būtent šiai progai. Šiuo požiūriu rimtais muzikiniais gimtadienio fejerverkais pretenduoja tapti Filharmonijoje vyksiantys orkestro muzikos koncertai: kovo 10 d. „Vilniui – 700. Premjera. Gediminas Gelgotas ir Kristina Sabaliauskaitė – gimtajam miestui“, kovo 30 d. „Manchester Camerata“ ir Jean-Efflam Bavouzet sveikina Vilnių!“ ir balandžio 28 d. „Smuiko žvaigždė Janine Jansen ir „Camerata Salzburg“ sveikina Vilnių!“

Su Vilniaus gimtadienio minėjimu susiję ir pirmieji didesni sausio koncertai. Antai Vilniaus ir visos Lietuvos istorijai svarbią Laisvės gynėjų dieną Sausio 13-ąją primins sausio 14 d. rengiamas simfoninės muzikos koncertas „Laisvės šviesa virš Baltijos. LNSO, Dalia Kuznecovaitė, Erki Pehk“. Jame skambės trijų Baltijos šalių kompozitorių – lietuvio Arvydo Malcio, latvio Pēterio Vasko ir esto Ülo Krigulo kūriniai, o su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru (LNSO) pasirodys estų dirigentas Erki Pehkas ir lietuvių smuikininkė Dalia Kuznecovaitė. O sausio 19 d. vyksiantis koncertas „Skamba Filharmonijos vargonai! LKO, Karolina Juodelytė, Renata Marcinkutė-Lesieur, Džeraldas Bidva, Adrija Čepaitė“ pradės Filharmonijos vargonų 60-mečiui skirtą renginių ciklą, priminsiantį apie vargonų kultūros svarbą Vilniui ir visai mūsų šaliai.

Visų 82-ojo sezono muzikinių istorijų tematika ir toliau bus plėtojama įvairiais aspektais – renkantis muzikines keliones po šalis (pvz., sausio 21 d. „Orkestro kelionė į Italiją“), epochas (pvz., sausio 28 d. „Mozarto muzikos efektas“), žanrus (pvz., vasario 11 d. „Klarneto ir orkestro dialogai“), minint svarbias sukaktis (pvz., balandžio 1 ir 2 d. „Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo Lietuvoje 20-mečiui“) ar atkreipiant dėmesį į svarbius muzikos istorijos įvykius (pvz., vasario 4 d. „Per nailono uždangą. Vytautas Bacevičius ir Grażyna Bacewicz“).

Atskira muzikinių nuotykių turtinga niša – koncertai visai šeimai. Čia salė kartais lūžta nuo publikos gausos, tad kai kurios programos bus kartojamos (pvz., sausio 22 d. ir vasario 5 d. „Disnėjaus filmų muzika“ ar sausio 29 d. „Kai skamba būgnai“), bet dauguma – naujai parengtos, atliepiant muzika besidominčių mažųjų klausytojų smalsumą. Svarbu, kad naują pusmetį bus daugiau orkestro muzikos koncertų, tad tai gera proga susipažinti su kone visais muzikos instrumentais, skambančiais orkestre.

Artimiausias 2023 m. koncertas Filharmonijoje vyks sausio 14 d., šeštadienį, 19 val. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją