Iki šiol nebendraujantis su kitais žiniasklaidos atstovais, V. Vyšniauskas skelbė duosiantis interviu R. Janutienei „Youtube“ kanale „OpTV“. Nors į interviu jis neatvyko, kaip sakė, dėl ligos, trumpą komentarą jis pateikė laidoje telefonu. Jis aiškino, kad koncerte nebuvo nei Aleksandro Lukašenkos, nei kitos valdžios „grietinėlės“, kaip buvo skelbta viešai, o jis pats pirmiausia vyko Baltarusijos evangelikų bažnyčios ir savo draugės, dainininkės Oksanos Volkovos, kvietimu.

Jis taip pat teigė kilus skandalui norėjęs bent dešimčiai minučių susitikti su Kultūros ministru S. Kairiu ir paaiškinti savo motyvus, bet jam buvo perduota, kad ministras tokiam susitikimui neturės laiko.

V. Vyšniauskas savo feisbuko paskyroje paskelbė žadėtą įrašą, paaiškinantį jo poziciją.

„Pirmiausia aš nesu vien tik dainininkas ar LR pilietis. Aš esu krikščionis. Turiu savo gilius krikščioniškus įsitikinimus. Nuo 2003 metų vadovauju Protestantų bažnyčiai. Mūsų bendruomenėje yra lietuvių, lenkų, rusų, baltarusių, ukrainiečių, kazachų ir pagal Kristaus mokymą, kuris bendravo ir su samariečiais, ir su galilėjiečiais, nusidėjėliais, muitininkais, prostitutėmis bei romėnų karininkais, mums kitatautis nėra priešas! Todėl aš ir anksčiau esu ne kartą važiavęs į Baltarusiją ne pigesnio benzino, bet tarnauti, dainuoti bažnyčiose bei dalyvauti kultūriniuose renginiuose. Tad ir šį kartą aš gavau kelis kvietimus iš baltarusių draugų: Baltarusijos evangelinių bažnyčių vyskupo Leonido Voronenkos bei minėtos kolegės Oksanos Volkovos sudalyvauti 12-ojo Kalėdinio festivalio baigiamajame GALA koncerte.

Ilgai svarsčiau bei tariausi, važiuoti ar ne. Ir čia atradau du pasirinkimus: nevažiuoti dėl baimės „ką pagalvos ir ką pasakys“ arba važiuoti ir sudalyvauti prieškalėdiniuose renginiuose dėl draugystės, tikėjimo ir sąžinės. Pasirinkau antrą variantą prisiimdamas ir saugumo riziką. Išvykau gruodžio 15 dieną perpiet. Minske mane pasitiko draugai ir vakare dalyvavau evangelinių bažnyčių susirinkime, kur giedojau. Mes drauge visi meldėmės tiek už padėtį Baltarusijoje, tiek už karo pabaigą Ukrainoje. Evangelinės bažnyčios Baltarusijoje yra savotiška alternatyva pravoslaviškai bažnyčiai, kuri priklauso Maskvos patriarchatui. Jie jau daugel metų yra valdžios persekiojami: atiminėjami pastatai, nemažai pastorių sėdi kalėjime ir pan. Tad mano apsilankymas buvo jų moralinis palaikymas. Nejaugi mes turime atsukti nugarą baltarusiams, kurie yra Kremliaus režimo įkaitai?“, - rašo jis.

„Koncerto dieną salėje buvo ne „Lukašenkos grietinėlė“, anot Tapino, o operinės muzikos mylėtojai, paprasti žmonės. Tarp jų buvo ir vyskupas su šeima bei nemažai žmonių iš Minsko Evangelinio Tikėjimo bažnyčios. Beje, centrinė ložė buvo tuščia. Nei diktatoriaus, nei jo aplinkos nebuvo – ir neturėjo būti! Sulaukiau ne tik daug aplodismentų, bet ir padėkų, kad nepaisant šiandieninės politinės situacijos, aš neatsižadu baltarusių draugų ir brolių! Grįždamas namo kitą dieną jau skaičiau Tapino šlykščiai melagingą postą apie „koncertą Lukašenkai“ bei begales bjaurių komentarų žmonių, kurie net neįsigilinę į mano vizito kontekstą, puolė keikti, smerkti ir grasinti. Žmogiškai vertinant, sutinku – važiuot į Minską buvo didelė rizika būti pasmerktam. Bet dvasiškai mano vizitas deklaruoja: ne visi baltarusiai yra mums priešai, bet daugelis jų mūsų broliai, kaimynai, kovojantys už laisvę ir nepriklausomybę!“, - tęsė V. Vyšniauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į rusų ir baltarusių atlikėjus Europos šalyse.

„Antra: pažvelkime į bendrą kultūrinį kontekstą ES operos teatruose. Italijos, Vokietijos, Prancūzijos ir kitų šalių teatrai pilni rusų ir baltarusių solistų bei atlikėjų. La Scala naująjį sezoną atidarė su M. Musorgskio opera „Borisas Godunovas“, Frankfurte P. Čaikovskio opera „Burtininkė“, o sausį Miuncheno Bavarijos operos teatras statys S. Prokofjevo „Karą ir taiką“. ES teatruose be jokių tabu dainuoja RF piliečiai ir tuo pat metu jie dainuoja Rusijos teatruose, ir, suprantama, uždirbtus pinigus vežasi namo. Gal gerb. S. Kairys galėtų paskambinti ir Italijos ar Vokietijos kultūros ministrams ir jiems duoti pastabų „dėl netinkamos kultūros politikos“?...

Aš smerkiu karą Ukrainoje ir nuo pat karo pradžios reguliariai finansiškai tą šalį palaikau. Mano iniciatyva buvo sukurtas videoklipas naujai ukrainietiškai dainai, kuris bus pristatytas vėliau. Į Baltarusiją vykau sudalyvauti prieškalėdiniuose renginiuose, o ne „padainuoti Lukašenkai“.

Galbūt aš per daug naivus, gal per daug pasitikintis savimi... gal ir ambicijos suveikė, kad esu ignoruojamas LNOBT - gimtojo teatro. Gal!.. Nors nepadariau jokio nusikaltimo, nesulaužiau jokio įstatymo, nors mano sąžinė rami, galbūt nereikėjo važiuoti, atsižvelgiant į visuomenės reakciją ir artimųjų būseną. Todėl dar sykį atsiprašau visų, kas dėl to pasijuto blogai ar manim nusivylė“, - rašė jis.

Primename, kad operos solistas Vaidas Vyšniauskas, taip pat žinomas Kristian Benedikt sceniniu vardu, praėjusią savaitę sukėlė skandalą paaiškėjus, kad jis gruodžio 18 d. koncertavo Minsko Didžiajame teatre, „Gala operos“ koncerte, kur atliko Otelo ariją iš Dž. Verdžio operos „Otelas“.

Eilė kultūros ir meno žmonių pasmerkė tokį atlikėjo pasirodymą. Kritikos V. Vyšniauskui negailėjo ir kultūros ministras Simonas Kairys, prezidentas Gitanas Nausėda. O Nacionalinio Operos ir baleto teatro vadovas Jonas Sakalauskas patikino, kad į Minską vykęs solistas nebėra pageidaujamas jo vadovaujamame teatre.

Su žiniasklaida nebendravęs V. Vyšniauskas vėliau paskelbė įrašą feisbuke, kuriame žadėjo vėliau paaiškinti savo motyvus.

„Pirmiausia, aš noriu visų atsiprašyti ir paprašyti atleidimo dėl susiklosčiusios situacijos. Antra, aš pažadu: tikrai parašysiu visas savo mintis, motyvus ir priežastis, bet kiek vėliau. Nes dabar noriu, kad visi išsisakytų iki galo. Juk vis vien verdiktai paskelbti ir aš esu pasmerktas net neišklausytas...“, – socialiniame tinkle rašė V. Vyšniauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)