1991-ųjų Rygoje ir Vilniuje sausio įvykių patirtimi paremta drama, jautriai atskleidžianti žmonių norą išsivaduoti iš sovietinės priespaudos, okupantų žiaurumą bei jaunatvišką drąsą, Latvijos nacionaliniuose kino apdovanojimuose buvo nominuota 12-koje kategorijų, iš kurių 2-ose minimi Lietuvos kino kūrėjai – garso režisierius Jonas Maksvytis ir kostiumų dailininkė Rūta Lečaitė.

„Kino aikštelėje jutau tą istorinę epochą, kurioje teko gyventi būnant to paties amžiaus kaip pagrindiniai filmo herojai“, – teigia filmo, kuriame susilieja režisieriaus asmeniniai išgyvenimai ir istorinė tema, garso režisierius Jonas Maskvytis.

Jam antrina ir filmo kostiumų dailininkė Rūta Lečaitė. „Šio filmo kostiumams skyriau ypatingą dėmesį, nes norėjau atspindėti ir 1991 m. jaunimo, kovojančio už šalies nepriklausomybę, vidinę laisvę. Myliu savo darbą. Malonu, kad buvau pastebėta.“

Latvijos nacionalinių kino apdovanojimų „Didysis Kristupas“ laureatai bus paskelbti vasario mėnesį. Beje, tai antrasis režisieriaus Viesturs Kairišs vaidybinis filmas, triumfuojantis šalies nacionaliniuose kino apdovanojimuose. Jo režisuotas filmas „Miestas prie upės“ 2021 m. buvo įvertintas 15-oje kategorijų.

Filmas „Sausis“ pasakoja apie devyniolikmečio Jazio, svajojančio kurti kiną, gyvenimo virsmą chaosu, kai jis įtraukiamas į taikius žmonių protestus prieš sovietų armijos mėginimą perimti valdžią jo šalyje.

„Sausis“ – autobiografiškas žvilgsnis į dešimtojo dešimtmečio pradžios politinę suirutę, pakeitusią buvusios Sovietų Sąjungos žmonių gyvenimus. Jazis (aktorius Karlis Arnolds Avots) ir jo draugai Ana (aktorė Alise Dzene) ir Zepas (aktorius Sandis Runge) – būsimieji kino kūrėjai, svajojantys statyti filmus ir skubantys mėgautis jaunystės laisve, tačiau regiono politinės sistemos žlugimas sugriauna jų planus, šeimos ryšius ir draugystę. Asmeninis dalyvavimas taikiame pasipriešinime statant barikadas ir gyvus skydus tampa lemiamu jų brandos momentu.

„Aš esu tos kartos žmogus, brendau Sąjūdžio ir Sausio 13-osios įvykių sūkuryje. Todėl filmo siužetas yra tarsi išgyventas. Aš pats buvau tokio amžiaus kaip pagrindinis veikėjas Jazis, kuomet dalyvavau gyvų žmonių užtvaroje, ginant Televizijos bokštą. Man labai sava bei artima ir ta filmo scena, kurioje Jazis su draugais bando kurti klipą, nes jaunystėje su savo bičiuliais susibūrėme į muzikinę grupę „Skylė“, – apie filmą kalba prodiuseris Lietuvoje Kęstutis Drazdauskas.

Filme taip pat vaidina žinomas lietuvių aktorius Aleksas Kazanavičius.

Filmo „Sausis“ pasaulinė premjera įvyko 2022 m. birželį prestižiniame JAV Tribekos kino festivalyje (Tribeca Film Festival), kuriame „Sausis“ buvo apdovanotas kaip geriausias užsienio filmas. Taip pat šis filmas dosniai apdovanotas tarptautiniame Romos kino festivalyje, kuriame pelnė net tris – geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio aktorius apdovanojimus. Filmas neliko nepastebėtas ir Varšuvos kino festivalyje, iš kurio parsivežė geriausio režisieriaus apdovanojimą.

Filmo vystymą ir gamybą finansavo Latvijos nacionalinis kino centras, Latvijos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos kino centras prie Kultūros ministerijos, Europos Tarybos fondas „Eurimages“, Lenkijos kino institutas.

Kino teatruose nuo sausio 13 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją