„2022-ųjų metų tarptautiniu „ArteKino“ prizu norime palaikyti pirmąjį ilgametražį filmą režisieriaus, kuris laviruoja tarp vaidybinio ir dokumentinio filmavimo stiliaus, socialinio realizmo ir fantastinės poezijos – šį subtilų balansą jis jau meistriškai pademonstravo savo trumpuosiuose filmuose“, – įteikdamas apdovanojimą sakė „ArteKino“ fondo prezidentas ir „Arte France Cinéma“ generalinis direktorius Rémi Burah.

„Mūsų prisistatymas šiame itin svarbiame industrijos renginyje išties pateisino mūsų lūkesčius ir nudžiugino ne vien pagrindiniu apdovanojimu. Būsimo V. Katkaus filmo projektas sulaukė daugiausiai industrijos dėmesio iš visų 18-os atrinktų dalyvauti šioje mugėje. Pagal taisykles, šiame renginyje kiekvienam projektui yra skiriamas baigtinis susitikimų su galimais partneriais skaičius, į kurį mes nebetilpome – tarptautinių kino industrijos žaidėjų užklausų susitikti pasikalbėti apie filmą turėjome daugiau, nei galėjome įgyvendinti“, – pasakoja filmo prodiuserė Marija Razgutė („M–Films“). Ji kartu su režisieriumi Vytautu Katkumi ir prodiusere Brigita Beniušyte mugėje pristatė filmo projektą ir mezgė partnerystes.

V. Katkus, M. Razgutė ir B. Beniušytė

„Mugėje susitikome su vienais svarbiausių tarptautiniu mastu dirbančiais pardavimų agentais ir prodiuseriais iš Prancūzijos, Graikijos, Šveicarijos, Belgijos, Italijos, Lenkijos, Vokietijos, Ispanijos, taip pat su „ARTE“ televizija. Su potencialiais partneriais kalbėjomės dėl galimo filmo koprodiusavimo ir pardavimų galimybių – regis, po sėkmingo V. Katkaus trumpametražio filmo „Uogos“ prisistatymo Kanų kino festivalyje, industrija ypatingai laukia jo pirmojo pilnametražio filmo“, – atskleidža M. Razgutė.

Būsimasis V. Katkaus filmas „Svečias“ tarptautinėje kino industrijoje pasižymi jau ne pirmą kartą – šio filmo projektas metų pradžioje buvo atrinktas dalyvauti Kanų „Kritikų savaitės“ režisieriams skirtoje „Next Step“ programoje, kur taip pat buvo apdovanotas kaip geriausias projektas. Filmą planuojama išleisti 2025-aisiais.

Vytautas Katkus iki šiol yra sukūręs tris trumpo metro filmus, o paskutinis jo kūrinys „Uogos“ tapo pirmuoju lietuvišku filmu, rodytu pagrindinėje Kanų kino festivalio trumpametražių filmų programoje. Šis filmas Kanų kino festivalio teikimu buvo deleguotas atstovauti festivalį Europos kino akademijos apdovanojimuose (EFA) ir pateko į trumpąjį kandidatų sąrašą. Nuo pasaulinės premjeros Kanuose, „Uogos“ aktyviai keliauja po kino festivalius ir juose laimi pagrindinius prizus: vien per pirmuosius šešis rodymo mėnesius filmas apkeliavo net 29 tarptautinius festivalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją