„Nuogalius“ sudarantys darbai kuriami iš medžiagų, naudojamų statybos pramonėje, pavyzdžiui, gipso kartono plokščių, iš kurių galima greitai sukonstruoti sienas, perdangas ir lubas. Serijoje taip pat taikoma standartinė tinkavimo technika ir naudojami tinkuotų sienų fragmentai, surinkti šiuo metu statomuose namuose, dažniausiai – gentrifikuotose Vilniaus vietovėse. Tinkavimo veiksmas ne tik leidžia sukurti neutralizuojančius paviršius, sufleruojančius apie tam tikrus ekonominius ar politinius objektus, bet ir prilygsta mąstymo būdui. „Nuogaliai“ apima meistrystės ir šiuolaikinės skulptūros reiškinius, akcentuojant ekonominį statybų sektoriaus svorį ir miesto plėtrą. Šalia naujų „Nuogalių“ serijos darbų, parodoje Radvilų rūmų dailės muziejuje bus pristatomi ir nauji, iki šiol nerodyti G. G. Akstino kūriniai – skulptūros, objektai, vaizdo projekcijos.

Reaguojant į neišsemiamas šiandienos politines ir ekologines krizes, ši paroda įsivaizduojama kaip tezės tyrimas, kad kitokia dabartis yra įmanoma, ir galimybių ją pasiekti daug, net jei mes patys esame nualinti konkrečios esamos dabarties. Noras gilintis į duotąją dalykų tvarką ir tyrinėti jų savaiminį kitoniškumo potencialą atliepia Tedo Chiango mokslinės fantastikos tekstų prielaidas. T. Chiango tekstai atsispiria nuo kažko mums pažįstamo, kartu siūlydami šių modelių pokyčius ir keisdami esamas sąlygas.

Įkvėpta T. Chiango, ši paroda yra tik dar vienas iš daugybės galimų bandymų atidžiau įsižiūrėti į mus supančius žmones, vietas, praktikas ir objektus, įsigilinti į kasdienius savo įpročius ir daromus pasirinkimus.

G. G. Akstinas yra lietuvių menininkas, šiuo metu gyvenantis ir dirbantis Vilniuje. Savo meninėje praktikoje jis išskirtinį dėmesį skiria estetikai, lemiamai ir ekonomikos greičio, ir impulsyvių, dažniausiai neracionalių sprendimų. Jį domina plona riba tarp autorinio ir anoniminio veiksmo ir jungtys tarp kolektyvinio darbo bei individualių atradimų.

Paroda veiks iki 2023 m. vasario 12 d.

Koordinatorės: Justina Augustytė, Viltė Visockaitė
Vertėjai: Paulius Balčytis, Monika Kalinauskaitė
Redaktorė: Ilona Klimienė
Organizatorius Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją