Žinią apie laimėjimą pirmasis pranešė portalas lrt.lt. Kvedaravičius Mariupolyje buvo nužudytas befilmuodamas šį filmą. Filmo pasaulinė premjera įvyko gegužės 17 d. 75-ajame tarptautiniame Kanų kino festivalyje, oficialioje specialių seansų programoje „Kanų premjeros“.

„Mariupolis 2“ yra antras M. Kvedaravičiaus filmas, pradėtas kurti, bet nespėtas baigti dėl režisieriaus žūties. Tai kūrinys mozaika, skirtas kasdienybės akimirkoms mieste, išgyvenančiame karą. Pirmasis „Mariupolis“ buvo sukurtas 2016 m., jo premjera vyko tarptautiniame Berlyno kino festivalyje, programoje „Panorama Dokumente“, filmas dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Honkonge, Varšuvoje, Lozanoje, Nione.

M. Kvedaravičiaus „Mariupolis 2“ pasakoja apie čia ir dabar naikinamo miesto kasdienybę. Filmą į Kanų premjerą palydi žodžiai, atskleidžiantys, kokie jausmai ir mintys M. Kvedaravičiui tapo postūmiu vėl sugrįžti į Rusijos okupantų naikinamą Mariupolį.„Žinote, kas Mariupolyje buvo visiškai neįtikėtina? Niekas nebijojo mirties, nors ir manė, kad bijo. Mirtis jau buvo čia ir kiekvienas norėjo mirti prasmingai. Žmonės padėjo vienas kitam net rizikuodami gyvybe. Jie rūkė lauke ir šnekučiavosi net krintant bomboms. Pinigai nebeegzistavo, nes gyvenimas tapo per trumpas, kad apie juos galvotum. Visi buvo patenkinti tuo, ką turėjo, tapdami geresne savo pačių versija; nebuvo nei praeities, nei ateities, smerkimo, dviprasmybių! Tai buvo rojus pragare. Susiliečiantys trapūs drugelio sparnai. Mirties tikrosios vertės kvapas. Toks ten buvo gyvenimas,“ – rašoma filmo pristatyme.

Apdovanojimą atsiėmė režisieriaus dukra Tėja Kvedaravičiūtė.

„Mano tėvas prarado savo gyvybę gabendamas vaistus žmonėms. Aš didžiuojuosi, kad turėjau tokį žmogų“, – sakė ji.

Apdovanojimų trumpametražių filmų kategorijoje buvo nominuotas dar vienas lietuviškas kūrinys: režisieriaus Sauliaus Baradinsko filmas „Techno, mama“.

Europos kino apdovanojimo nominacijai gauti taip pat pretendavo Sergejaus Loznicos dokumentinis filmas „Mr. Landsbergis. Sugriauti blogio imperiją“.

Tęsiantis Rusijos invazijai Ukrainoje, M. Kvedaravičius buvo nužudytas Mariupolyje šių metų balandžio pradžioje, kurdamas savo pirmojo filmo tęsinį.

Filmą pabaigė montažo režisierė Dounia Sichov, dirbusi su režisieriumi kuriant ankstesnius jo filmus „Mariupolis“, „Partenonas“, ir režisieriaus sužadėtinė Hanna Bilobrova.

Pasaulinė „Mariupolis 2“ premjera įvyko šių metų Kanų filmų festivalyje, jame filmas laimėjo specialų dokumentinio kino prizą.

Paskutinį kartą lietuviškas dokumentinis filmas Europos kino apdovanojimuose sužibėjo 1992-aisiais, kur pagrindinį kategorijos prizą laimėjo Audriaus Stonio filmas „Neregių žemė“.

Šiemet „europietiškaisiais Oskarais“ vadinami Europos kino apdovanojimai vyko Reikjavike, Islandijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)