Luko Pilkausko koncertas ir literatūrinės apeigos

Pirmąją knygų savaitgalio dieną, penktadienį, lankytojų ausis ir akis džiugins gaivališka Tedo Hughes’o poezija ir ištraukos iš kalbiškai pašėlusio Maxo Porterio romano, kurias praturtins gyvai atliekamos džiazo improvizacijos. Poetas ir vertėjas Marius Burokas skaitys tekstus iš šiemet pasirodžiusių knygų „Varnas: iš Varno gyvenimo ir giesmių“ ir „Tamsios sielvarto plunksnos“, o jam akomponuos jaunosios kartos džiazo atlikėjai Arminas Bižys (saksofonas) ir Lukas Pivoriūnas (tūba). Vakarą pabaigs nepamirštamo vokalo, žinomo iš jau daugiau nei metus nokstančių „Sodų dainų“, Luko Pilkausko koncertas. Nostalgija praeičiai, jautrumas dabarčiai ir nerimas dėl ateities bus apjungiami svajingai plaukiojančių melodijų ir žodžių apsuptyje.

Šeštadienį vakare vyks kylančios poezijos žvaigždės, Gretos Ambrazaitės knygos „Adela“ pristatymas. Pristatymo metu išgirsime jos naują atlikėjos amplua, kurios namų įrašuose susipina lo-fi elektronikos ir dainuojamosios poezijos elementai. Skambės autorinės dainos, kurių tekstai-eilėraščiai pateko į šį rudenį pasirodžiusią poezijos knygą „Adela“ ir debiutinį rinkinį „Trapūs daiktai“.

Paskutiniąją festivalio dieną, sekmadienį, vainikuos sapnų loterija. „Paviljono“ knygų savaitgalio uždarymo renginys privilios azartiškiausius skaitytojus. Festivalio metu įsigiję knygą „Neužgimusi žinia. 90 sapnų“ gaus bilietą, kuris dalyvaus vakaro lošime. Loteriją ves poetas, knygos vertėjas Gytis Norvilas ir aktorė Kristina Švenčionytė.

Menininkės, menininkai, performansai ir diskoteka

Penktadienio ir šeštadienio vakarais „Paviljono“ knygų savaitgalyje karaliaus menas. Penktadienį bus aptariama ką tik iš spaustuvės atkeliavusi knyga apie „Lietuvos menininkes“, kurioje plačiajai skaitytojų auditorijai pristatomos 59 svarbiausios XX-XXI a. Lietuvos menininkės. Knygos sudarytoją Agnę Narušytę ir kitas autores Ievą Burbaitę, Laimą Kreivytę, Karoliną Rimkutę ir Airą Niauronytę kalbins meno istorikė Inesa Brašiškė. Taip pat vakare vyks siautulinga menininkių diskoteka su VJ Makaura (Aurelija Maknyte).

Šeštadienį bus pristatomas „(Ne)priklausomo šiuolaikinio meno istorijos, III tomas“. Kalbėsis knygos sudarytojai Vytautas Michelkevičius, Karolina Rybačiauskaitė, menininkė, galeristė Aistė Kisarauskaitė. Juos kalbins menotyrininkė, kultūros politikos tyrinėtoja Skaidra Trilupaitytė. Gausiai iliustruotas leidinys leidžia keliauti laiku nuo 1980-ųjų iki dabar bei patirti kaip Lietuvos menininkai gyveno, kūrė ir organizavo įvairiausias veiklas. Tai praktiškai vienintelė iki šiol išleista Lietuvos šiuolaikinio meno istorija ir kiekvienas atėjęs galės susipažinti kaip vyko istorijų rinkimas ir rašymas. Po knygos aptarimo žiūrovai galės pamatyti ypatingą Audriaus Šimkūno performansą „loopENa“ –lektrinę pjesę porai looperių, geigerio skaitikliui ir užkalbėtai ramalinai. Taip pat talentingųjų Armos Aghartos ir Arno Mikalkėno performansą – „fusion ritual“ pasivaikščiojimą bekele.

Filosofijos naujienos

„Paviljono“ knygų savaitgalyje drauge su intelektualais bus aptariamos ir naujausios filosofinės knygos. Penktadienį vyks Søreno Kierkegaard’o knygos „Arba, arba“ pirmos dalies pristatymas. Ši knyga – ir Kierkegaardo opus magnum, ir pirmas išleistas jo kūrinys. Knygos vertimo niuansus ir pagrindinės temas pristatys vertėja – Ieva Tomaševičiūtė, o trumpus klausimus užduos leidyklos vadovas Tomas Šinkūnas.

Taip pat bus pristatytas pirmąkart lietuviškai išverstas, prieš beveik pusantro šimto metų parašytas filosofijos klasiko Nietzschės sumanyto ciklo „Nesavalaikiai apmąstymai“ antrasis veikalas „Apie istorijos naudą ir žalą gyvenimui“. Tai knyga ir apie tai, kad netikusi švietimo ir lavinimo sistema gali būti žalinga nacionalinei kultūrai, apie tai, kad švietimo politikų daroma „tvarka“ gali būti tiesiog pražūtinga ne tik mums, bet ir mūsų palikuonims. Laurynas Peluritis apie knygą kalbėsis su filosofe Jolanta Saldukaityte ir istoriku Nerijumi Šepečiu.

Sekmadienį bus aptariama antroji lietuviškai išversta tarptautinį pripažinimą pelniusio fenomenologo, profesoriaus Sauliaus Geniušo knyga „Pramanų fenomenologija“. Pasak filosofo Nicolas de Warren: „Šiame esė rinkinyje Saulius Geniušas pateikia visą puokštę pavyzdinių fenomenologinių estetikos, vaizduotės, muzikos ir savivokos tyrimų. Geniušo esė pasižymi skaidrumu ir gyvumu, jose jis dėmesingai derina dėmesį „patiems dalykams“ su įtraukia skirtingų filosofinių ir fenomenologinių srovių autorių interpretacija.” Veikalą aptars filosofai Jolanta Saldukaitytė ir Kristupas Sabolius, o diskusiją moderuos Viktoras Bachmetjevas.

Karas, revoliucija ir protestai

Ukrainoje tebevykstant žiauriam Rusijos karui, o kaimyninę Baltarusiją tebevaldant tironui, knygų savaitgalyje bus aptariamos šia tema aktualios knygos. Penktadienį bus pristatoma baltarusių protesto poezijos rinktinė „Baltai Raudonai Baltai“. Kalbėsis antologijos sudarytojai Marius Burokas, Vytas Dekšnys ir knygos vertėjai Vladas Braziūnas, Antanas A. Jonynas.

Šeštadienį bus pristatyta Olgos Šparagos knyga „Revoliucijos veidas moteriškas. Baltarusijos atvejis“. Kaip sako pati autorė, knyga yra apie tai, kaip baltarusių visuomenė ėmė busti ir kodėl būtent moterys tapo politinio kismo veidu. Prasidėjus Rusijos agresijai Ukrainoje, knygoje nagrinėjamos rūpesčio praktikos, horizantalios bendruomenės samprata tapo dar aktualesnės. Knygos pristatymo metu bus kalbama apie Baltarusijos protestus ir moterų vaidmenį juose, pasitikėjimą, individualizmą, seserystę ir rūpestį ne tik Baltarusijos protestuose, bet ir kaip tai pasireiškia mūsų regione. Dalyvaus knygos vertėja prof. Natalija Arlauskaitė, prof. Margarita Šešelgytė ir politologas Aivaras Žukauskas. Diskusiją moderuos VU TSPMI doktorantė Vilija Navickaitė.

Šeštadienį bus aptariamas šiuo metu fronte kariaujančio menininko Ihorio Michailyšyno dienoraštis „Mirties šokis“. Dienoraštyje jis fiksuoja savo, nieko bendro neturinčio su karyba jaunuolio, patekimą į visiškai kitą pasaulį. Po karinės tarnybos Ihoris buvo grįžęs į civilį gyvenimą – baigė mokslus muzikos akademijoje, rašė knygas, sukūrė šeimą. Šių metų vasarį, po plataus masto Rusijos invazijos į Ukrainą, jis vėl išvyko ginti savo šalies. Apie knygą, taip pat su Ukraina susijusias literatūrines iniciatyvas kalbėsis šaulė, visuomenininkė Milda Goštautaitė ir literatūros vadybininkė, Lietuvos leidėjų asociacijos (LLA) ir „Vilnius UNESCO literatūros miestas“ vadovė Rūta Elijošaitytė-Kaikarė, o jas kalbins rašytoja Jurga Tumasonytė.

Apie karą ir jo užvaldytą sąmonę bus diskutuojama aptariant Wernerio Herzogo knygą „Pasaulio sutemos“. Pokalbyje dalyvaus prof. Deimantas Narkevičius, knygos vertėja Zita Baranauskaitė-Danielienė, moderuos Auksė Bruverienė. Vokiečių kino režisierius pasitelkęs tragišką japonų karininko Hiroo Onodos istoriją, kalba apie mūsų civilizacijos tragizmą, žmogaus santykio su tikrove paradoksalumą, jo veiksmų absurdiškumą ir prasmės paieškas. Knygos veikėjas Hiroo Onoda, nepatikėjęs žinia apie Antrojo pasaulinio karo pabaigą vienos Filipinų salos džiunglėse tris dešimtmečius tęsia kovą. Kokią žinią dabartinėse pasaulio sutemose mums siunčia paradoksalus, ekscentriškus herojus romantizuojantis, psichologinius kraštutinumus tyrinėjantis Wernerio Herzogo pasakojimas?

Klajokliai, poezija, distopijos, meno kolekcionieriai ir klasikai

Kokybiška literatūra susidomėję skaitytojai turės progą ne tik išgirsti diskusijų apie naujas knygas, susipažinti su rašytojais ir vertėjais, bet ir daugelį leidinių įsigyti festivalio metu vyksiančioje mugėje dar prieš knygoms pasiekiant didžiuosius Lietuvos knygynus.

Paviljono knygų savaitgalis

Šiais metais sulauksime vienintelio festivalyje lietuviškai parašyto, mūsų literatūros lauke išskirtinio, prozininko Jaroslavo Melniko distopijos „Te visad būsiu aš“ pristatymo. Naujojo J. Melniko romano „Te visad būsiu aš“ herojus gyvena jau daugiau kaip tūkstantį metų rojų primenančiame pasaulyje. Bet ar viskas taip paprasta tame rojuje? Autorių kalbins rašytojas Andrius Jakučiūnas.

Pirmą kartą lietuviškai išleista amerikiečių rašytojo Henry Millerio odė Graikijai „Marusio kolosas“ ir ką tik perleistas kultinis romanas „Vėžio atogrąža“. Kuo modernaus klasiko kūryba aktuali šiandien? Diskutuos literatūrologė Elžbieta Banytė ir poetas, vertėjas ir kritikas Rimas Užgiris. Moderuos Dovydas Kiauleikis.

Bus aptariamas argentinietės Marios Gainzos romanas „Regos nervas“, kurį iš ispanų kalbos vertė Alexandra Bondarev. Tai jaudinantis autofikcinis pasakojimas apie matymo aktą iš argentinietės menotyrininkės perspektyvos. Romane susipina tapytojų Foujitos, Gustavo Courbet, Henrio de Toulouse-Lautreco, Marko Rothko, Henrio Rousseau ir kitų darbų interpretacijos, jų gyvenimo faktai ir asmeniškos pasakotojos istorijos. Knygą pristatys ir apie vizualiųjų menų bei literatūros santykį diskutuos literatūrologė Jūratė Čerškutė ir meno kritikė Aistė Paulina Virbickaitė.

Nobelio literatūros premijos laureatas José Saramago šiemet būtų šventęs savo šimtmetį. Ta proga pirmą kartą lietuviškai išleidžiamas jo romanas „Vienuolyno kronika“. Tai fantastine intonacija parašytas postmodernus istorinis romanas, kuriame trys nepritapėliai – dvasininkas, užsigeidęs sukonstruoti skraidyklę, ir du jam tarnaujantys meilužiai Baltazaras ir Blimunda – rizikuoja būti nubausti inkvizitorių. Tačiau iš tiesų pagrindinis veikėjas – tai Mafros vienuolynas ir jo epocha. Apie šią knygą ir jos kontekstą kalbės redaktorė Viktorija Skliutaitė ir teatro režisierius Artūras Areima, kuris yra pastatęs spektaklį pagal Saramago kūrybą. Moderuos Delfi kultūros redaktorė Jūratė Žuolytė.

Žurnalistė Jessica Bruder knygoje „Klajoklių žemė“ aprašo žmones, dėl ekonominių sunkumų metusius įprastą gyvenimo būdą. Jie paskolas už butus iškeičia į gyvenimą automobilyje ir leidžiasi į kelią. Pokalbyje apie klajoklišką gyvenimo būdą, apie socialines problemas kalbėsis dokumentikos fotografas Denis Vejas ir filosofas Algis Fediajevas. Moderuos leidyklos „Kitos knygos“ projektų vadovė Aira Niauronytė.

Literatūrinių gurmanų laukia Richardo Brautigano eilėraščių rinktinės „Tabletė VS katastrofa Springhilo šachtoje“ pristatymas. Poetus, vertėjus Dominyką Norkūną ir Rimą Užgirį kalbins Markas Aurelijus Piesinas. Richardas Brautiganas – JAV kontrkultūros legenda, unikalaus stiliaus poetas, kritikų vadinamas paskutiniuoju bitniku. Juliaus Kelero ir Dominyko Norkūno versta poezijos rinktinė lietuvių skaitytojams taps pirma pažintimi su romanų „Upėtakių žvejyba Amerikoje“ ir „Arbūzų cukruje“ autoriaus poezija.

Vyks ypatingo Bruce’o Chatwino romano „Utzas“ pristatymas. Utzas – neįprastas personažas. Kaip sako vertėjas Marius Burokas, jis ir Meiseno porceliano kolekcionierius, ir kolaborantas, ir meno kontrabandininkas, ir barono titulą turintis socialistinės Čekoslovakijos pilietis... Su M. Buroku knygos pristatyme aptarsime garsaus, tačiau lietuvių kalba lig šiol neleisto britų rašytojo Bruce'o Chatwino romaną „Utzas“: ironišką ir lakonišką autoriaus stilių, netikėtumų kupiną siužetą ir, žinomą, patį Utzą. M. Buroką kalbins leidyklos LAPAS vadovė Monika Gimbutaitė.

Dėmesys mažiesiems skaitytojams

Kad festivalyje būtų nepamiršti ir jaunieji skaitytojai, pirmasis sekmadienį vyksiantis renginys bus skiriamas specialiai jiems. Miško konstruotojai ir vaizduotojai drauge su iliustratore Kornelija Žalpyte susitiks kūrybinėse atvirukų dirbtuvėse.

Filosofinės naujienos vaikams „Pitagoras ir pabėgę skaičiai“ pasirodymo proga (tai yra dešimtoji Mažųjų Platonų serijos knyga), vyks diskusija apie šios serijos knygų aktualumą. Per pastaruosius penkerius metus Mažieji Platonai jauniesiems mąstytojams žaismingo pasakojimo pagalba leido susipažinti su pagrindinėmis filosofinėmis asmenybėmis ir idėjomis. Bet ar tokios knygos nėra per daug sudėtingos, neįdomios, nenaudingos? Kokia tokių knygų nauda? Į panašius klausimus be išankstinio nusistatymo atsakys literatūros apžvalgininkė Inga Mitunevičiūtė, vertėjas, klasikas, filologas, knygų serijos vaikams redaktorius Paulius Garbačiauskas, o tuos pačius klausimus užduos Laurynas Peluritis.

„Paviljono“ knygų savaitgalis vyks 2021 m. gruodžio 2–4 dienomis kultūros klube „Paviljonas“ (Pylimo g. 21B, Vilnius). Visi renginiai – nemokami. Partneriai: Kultūros klubas „Paviljonas“, leidyklos „Apostrofa“, „Aukso žuvys“, „Bazilisko ambasada“, „Hubris“, „Kitos knygos“, „Lapas“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, „Odilė“, „Phi knygos“ ir „Rara“, knygynai „Eureka!“ ir „Juodas šuo“. „Paviljono“ knygų savaitgalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją