Moko vaikus turėti kantrybės

Apie šias knygas Indrė ir Martynas Paviloniai pasakojo laidos „Delfi rytas“ rubrikoje „Knyginėjimai trumpai“. Pasak jų, knyga „Burokėlių čempionatas“ yra apie kantrybę, tikslo siekimą ir nepasidavimą.

„Šioje knygoje viskas prasideda nuo to, kad, kaip ir kasmet, girioje vyksta daržovių čempionatas, kai visi marmiai augina gražiausią daržovę. Šiais metais tai yra burokėlis – visi gauna po sėklytę ir kiekvienas kimba į burokėlio auginimo darbus. Visi marmiai labai skirtingi, kaip ir mes, žmonės, tad visi labai skirtingai tą burokėlį augina, jį prižiūri arba neprižiūri, visų labai skirtingi lūkesčiai, koks jis turėtų užaugti. Aišku, visi tikisi, kad jis bus gražiausias, bet galiausiai paaiškėja, kad ne visada svarbiausia yra tai, kas matoma akimis, ir kartais galbūt gali būti labai gražūs lapai, bet neaišku, koks yra burokėlis po žemėmis, ir atvirkščiai, kartais lapai yra labai nevykę, bet galbūt po žemėmis yra labai gražus burokėlis“, – pasakojo I. Pavilonytė.

Marmiai. Burokėlių čempionatas

M. Pavilonis priminė, kad kartais, kai kažką darai, rezultatų tenka palaukti: „Daržovė yra kaip metafora, kad kažką pasodinus, pavyzdžiui, sėklytę, reikia sulaukti kelių mėnesių, kad kažkas atsirastų. Šiais laikais, kai žmonės nori viską gauti čia ir dabar, kartais neturi tos kantrybės, mes norėjom įdėti tą tokį priminimą, kad kartais kantrybė, lėtumas yra kaip tik vertybė, kurios mums reikėtų. Kartais žmonės, kurie nemoka išbūti lėtai, ramiai, sulaukti dalykų, meta svajones, nebaigtus darbus ir taip nieko nepadaro“.

Išpildė svajonę sukurti kalėdinę istoriją

I. Pavilonytė prisipažino, kad pati tiek vaikystėje labai mėgo, tiek ir iki šiol mėgsta kalėdines istorijas ir jos viena didžiausių svajonių buvo pačiai tokią parašyti. Tad dabar ją ir įgyvendino knygoje „Šikšnosparniuko Kalėdos“.

„Šioji istorija pasakos apie tai, kad tikrosios kalėdinės dovanos yra visai ne po Kalėdų eglute, nors šioje istorijoje eglutės yra labai daug, nes pagrindinis personažas šikšnosparniukas liūdi, nes visą laiką pramiega didžiausią miško šventę. Tai yra, kai visi žvėreliai prieš Kalėdas puošia eglutę, jis tuo metu miega“, – knygos siužetą atskleidė autorė, užtikrindama, kad galiausiai viskas išsisprendžia gerai.

Indrė atskleidė, kad iš pradžių, sugalvojusi istoriją, svarstė ją atiduoti marmiams, tačiau galiausiai, tariantis su broliu Martynu, išsikristalizavo, kad geriausiai čia tiks naujas personažas, šikšnosparniukas.

Šikšnosparniuko Kalėdos

Knygos autoriai prisipažino nekantraujantys sužinoti, kaip skaitytojai priims šį naują herojų.

„Gal yra šiek yra baimės, nes šikšnosparnis yra toks kontroversiškas, naktinis gyvūnas, kurių žmonės dažnai bijo. Tai kaip ir yra tas aspektas, kad gal gali šiek tiek keistai pažiūrėti, bet tuo pačiu jis yra labai mielas, žmonėms labai patinka, labai mus visi giria už jį, tikimės, kad jį gražiai priims“, – kalbėjo M. Pavilonis.

Knygų bendraautoriai pasakojo, kad jiems patinka naktinius gyvūnėlius išnešti į dienos šviesą, pristatyti vaikams kaip teigiamus dalykus: „Dažniausiai įprasta, kad kokie labai balti triušiukai vaikų visą laiką mėgstami, bet skaitant istoriją tu pažįsti tą personažą ir supranti, kad gal, nors jis atrodė baugiai, bet iš tiesų yra labai mielas, tik truputį kitoks nei visi kiti“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją