Kimmo Pohjonenas Lietuvoje sukėlė ažiotažą dar 2008 metais – po jo pasirodymo sausakimšoje Šv. Kotrynos bažnyčioje ilgai buvo juntama savotiška intriga, kai kas nors užsimindavo apie akordeoną, ir keletą metų festivaliui nė nereikėjo didelės reklamos. Šis pankiškos išvaizdos suomis yra išskirtinė figūra šiuolaikinės muzikos pasaulyje, nes bet kokiame žanre geba palikti savo žymę, klausytojus paleidžia lengvai atvipusiais žandikauliais – nesvarbu, ar grotų solo, ar su legendiniu Kronos kvartetu, ar kurtų filmų garso takelius.

Apie charizmatiškojo Kimmo supergalias yra sukurtas dokumentinis filmas „Soundbreaker“, kuriame jis vaizduojamas su akordeonu lyg riaumojanti skulptūra. Nesunku nuspėti, kas laukia atėjusių į „Vakario“ salę Pramogų banke – akordeono hardcore skambesys, triuškinanti pirmykščio garso lavina, užtvindanti visas kūno kerteles, ir siurrealistinis, nuolat besimainantis prieš akis vaizdas. Kai matai scenoje nenustygstantį Kimmo Pohjoneną, tarp besirangančių šviesų ir dūmų leidžiantį šamaniškus garsus, nejučia pagalvoji, kokia antgamtinė jėga priverčia tas dumples riaumoti taip, kad dar akimirka, ir tuoj prasidės žemės drebėjimas ar prasiverš potvynis...

Prieš tokį griausmingą finalą reikia kažko širdį ištirpdančio, saldaus. Ir šiame festivalyje prancūzai nesiliauja stebinti muzikos gurmanų. Ką tik girdėjome fantastiškai nuskambėjusias Goldbergo variacijas, kurias šilko švelnumo, glostančiais akordeono garsais išpildė Fanny Vicens. O dabar laukia Ludovico Beier magija: kaip rašo džiazo žurnalai, šis muzikantas yra tikras džiazmenas, akordeonu atliekantis aukščiausios kokybės svingą. Jo paties autorinės kompozicijos, atliekamos su trio nariais gitaristu Philippe Cuillerier bei kontrabosininku Antonio Licusati, kupinos gyvenimo džiaugsmo ir svingo eros svaigulio, pripildys Rotušės salę fiestos atmosferos ir klausytojams padovanos po lašelį laimės.

Akordeonas jau seniai išaugo norą visus sužavėti. Jis kiekvienam turi ką pasakyti. Ir jubiliejinio festivalio programa subalansuota taip, kad dar ilgai nekiltų „akordeoninė“ abstinencija. Tereikia ateiti ir pagriebti geriausius, paskutinius, šios muzikinės puotos kąsnius.

Ludovic Beier trio – lapkričio 24 dieną 19 valandą Vilniaus miesto rotušėje.

Kimmo Pohjonen – lapkričio 25 dieną 19 valandą Pramogų banke, Vakario salėje.

Bilietus platina www.bilietai.lt

Daugiau informacijos – www.akordeonofestivalis.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją