Alternatyvios meno edukacijos perspektyvos

Baigiamųjų renginių seriją pradės lapkričio 24–25 dienomis vyksiantis Alternatyvios edukacijos sambūris, kurio metu teoretikai tyrėjai ir praktikai iš Estijos, Norvegijos, Danijos, Vokietijos bei Lietuvos dalinsis gerosiomis praktikomis bei analizuos alternatyvios meno edukacijos perspektyvas.

Anot renginio organizatorių, – „šio renginio tikslas – sudaryti sąlygas dalintis žiniomis, patirtimi ir įžvalgomis apie dabartinę meninio ugdymo būklę bei galimą ateitį. Dviejų dienų renginio metu bus analizuojamos visos trys sąvokos – alternatyva, menas ir edukacija. Rupert kviestiniai lektoriai kels klausimus ir dalinsis savo patirtimi, kaip meno lauke ir už jo ribų dalijamasi vienoje disciplinoje neišsitenkančiomis žiniomis, kvies nepasiduoti apibrėžtos taksonomijos traukai, peržengti esamus rėmus bei teikti pasiūlymus geresnei meno edukacijos ateičiai.“

Dviejų dienų sambūrio metu savo įžvalgas pristatys, tokie kviestiniai svečiai kaip: kolektyvinio mokymosi ir meninių tyrimų formato „New Alphabet School“ (2019-2022 m.) iniciatorė, bendrakuratorė ir projektų vadovė, parengusi leidinių seriją „Library 100 Years of Now“ Olga Schubert ir projektų koordinatorė Elisabeth Krämer iš „HKW“ (Berlynas, Vokietija), Maarin Ekterman edukacinės platformos „Prologues School“ vadovė (Talinas, Estija), Norvegijos technologijų, meno ir muzikos centro „Notam“ edukacinės programos vadovas Asbjørn Blokkum Flø (Oslas, Noregija), „SixtyEight“ meno instituto įkūrėjas Hugo Hopping (Kopenhaga, Danija) ir Rupert meno, rezidencijų ir edukacijos centro kuratorius Tautvydas Urbelis (Vilnius, Lietuva).

Renginyje kviečiami dalyvauti teoretikai, tyrėjai ir praktikai, atstovaujantys skirtingus meno edukacijos požiūrius ir metodologijas, taip pat visi ieškantys alternatyvų vyraujančioms švietimo struktūroms. Sambūrio dalyviai yra kviečiami užduoti klausimus, aktyviai įsitraukti į vyksiančią panelinę diskusiją. Renginys yra nemokamas, išankstinė registracija nereikalinga. Daugiau informacijos apie sambūrį ir jo programą rasite čia.

Kasdienybės kalbos ribas peržengianti jaunųjų kūrėjų paroda

Baigiamųjų renginių seriją vainikuos dešimtoji Rupert alternatyvios edukacijos programos paroda „Adero“, vyksianti lapkričio 25–gruodžio 12 dienomis „Tech Zity Lilium“ (Panerių g. 43, Vilnius) patalpose. Parodoje bus pristatomi šešis mėnesius trukusios programos dalyvių įgyvendinti darbai.

„Parodos pavadinimas – lotyniškas žodis adero – turi tris reikšmes: „atvykstu“, „dalyvauju“, „esu čia“. Tai žodis, peržengiantis kasdienybės kalbos ribas ir išsiliejantis į nežinomybę. Jo trys reikšmės – tarsi mirguliuojantys šydai, tai atskleidžiantys, tai vėl paslepiantys šešis mėnesius trukusį edukacinį procesą. Tai burtažodis, dar neįsitvirtinęs dabarties grimuaruose, tačiau nevaržomai aidintis didžiulėse pritemusiose seno fabriko erdvėse“, – teigia parodos kuratorius Tautvydas Urbelis.

Parodoje savo darbus pristatys menininkai: HASHIA, studio Misti, Delphine Lejeune, laura fernández antolín, Laura Marija Balčiūnaitė, Ana Lipps, Algirdas Jakas, Dovydas Laurinaitis, iolo Walker. Parodos kuratorius Tautvydas Urbelis.

Paroda fabriko erdvėje veiks nuo lapkričio 25 iki gruodžio 12 dienos, jos lankymas po atidarymo savaitgalio nemokamas, bet tik lydint gidui: ketvirtadieniais, penktadieniais 16 val., 17 val., 18 val., 19 val. šeštadieniais 14 val., 15 val., 16 val., 17 val. 18 val., susitikimo vieta prie fabriko vartų. Sekite aktualias naujienas parodos Facebook renginyje.

Rupert alternatyvios edukacijos programa

Nepriklausomas, ne pelno siekiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras Rupert, jau dešimt metų, kiekvieną pavasarį, skelbia atvirą kvietimą, kviečiantį jaunuosius menininkus dalyvauti pusmetį trunkančioje Alternatyvios edukacijos programoje. Programa yra nemokama ir sudaro galimybes kūrėjams gilinti savo praktines žinias, susitikti su lektoriais, menininkais iš užsienio, dalyvauti studijų vizituose kitose šalyse. Programą visada užbaigia finalinė dalyvių grupinė paroda, kurios metu jie pristato šešis mėnesius trukusios programos rezultatus. Šįmet dalyviai turėjo išskirtinę galimybę kurti laikinose studijose, autentiškose industrinėse partnerio „TechZity“ suteiktose siuvyklos erdvėse, kurios artimiausiais metais transformuosis į didžiausią regione startuolių ir technologijų kompanijų centrą.

Per dešimt metų, centro kuruojamoje Alternatyvios edukacijos programoje sudalyvavo per 75 dalyvių iš viso pasaulio. Programos alumniai – perspektyvūs Lietuvos kūrėjai Anastasia Sosunova, Augustinas Serapinas, Robertas Narkus ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją