Svarbiausia surinkti likusius pinigus

„Mums malonu pranešti, kad Jūsų vargonų gamybos darbai vyksta sėkmingai ir sparčiai. Jau baigtas vargonų korpusas su prabangiu uosiniu fasadu, visos keturios oro skirstymo dėžės ir beveik visas vamzdynas - 900 vamzdžių (liko padirbti liežu­vėlinius vamzdžius - 2 reg.), padirbtos beveik visos mecha­nikos detalės, abi klaviatūros, kilnojamas suolas vargonininkui. Liko visa tai sumontuoti dirbtuvės patalpose, išbandyti, taip pat suintonuoti vamzdžius”, - tai citata iš UAB Vilniaus vargonų dirb­tuvės direktoriaus Rimanto Gučo laiško miroslaviškiams, parašyto gruodžio pradžioje.

„Džiugu, kad naujų vargonų statyba, kaip ir buvo planuota, sėkmingai vykdoma. Į Vargonų dirbtuvės sąskaitą jau pervedėme 25 tūkstančius litų, o parapijos sąskaitoje - dar apie 40 tūks­tančių. Daugumą šių pinigų paaukojo Miroslavo Švč. Tre­jybės parapijos žmonės. Pagal sutartį, vargonų statyba kainuoja 150 tūkstančių litų. Mūsų surinkta ir sumokėta suma - tik šeštadalis. Tad dabar visų laukia sunkoka, bet įveikiama užduotis: šiemet surink­ti likusią sumą”, - sakė Miroslavo Švč. Trejybės parapi­jos klebonas Antanas Matuse­vičius.

Viena data - kelios progos

Vargonų meistras R.Gučas yra Miroslavo apylinkėse (Balkū­nuose) gimusio ir kūrusio meni­nin­ko Antano Žmuidzinavičiaus anūkas. Pasak specialistų, tokie vargonai, kokie gaminami Miros­lavo bažnyčiai, keleriopai bran­gesni. Tačiau R.Gučas yra pasakęs:

„Statau paskutinius vargonus ir skiriu senelio garbei. Jis Miros­lavo bažnyčioje priėmė Pirmąją Komuniją, kitus svarbius spren­dimus”.

A.Žmuidzinavičius gimta­dienių nešvęsdavo, paminėdavo tik vardo dieną.

Miroslaviškiai viliasi, kad pui­kiai pradėta vargonų statyba bus baigta ir per Antanines, birželio 13 dieną, parapijiečiai, svečiai dalyvaus vargonų šven­tinimo iškilmėse. Į šį renginį žada atvykti ir Vilkaviškio vyskupijos vys­kupas Rimantas Norvila.

Paskolino senus vargonus

A.Matusevičius pasakojo, kad senieji vargonai išardyti nuo praėjusios vasaros pabaigos. Sovietmečiu paskubo­mis neto­bulai iš ne visai tinkamų medžiagų sukonstruotas instru­mentas šiai parapijai atitarnavo ketvirtį am­žiaus. „Pernai juos apžiūrėjo ir įvertino net keli mūsų pakviesti nepriklausomi ekspertai. Visų išvada buvo viena - remontuoti netikslin­ga”, - ekspertų mintis persakė Miroslavo dvasininkas.

Bažnyčia iš miestelyje veikian­čių senelių globos namų pasi­skolino šiems skandinavų pado­vanotus senus elektrinius vargo­nus.

Vargonų statybos komiteto pirmininkas Algirdas Reipas viliasi, kad po Velykų jie jau bus bandomi.

Rajono savivaldybė perves 4 tūkstančius litų

Pasak Miroslavo klebono, vargonų statybą žada paremti Alytaus rajono savivaldybė. Vakar Finansų skyriaus vedėjas Albinas Venčkauskas „Alytaus naujie­noms” sakė, kad nutarta dar prieš Velykas į parapijos sąskaitą pervesti keturis tūkstančius litų. Šiuo metu savivaldybė gali atsei­kėti tik tokią sumą.

Miroslave su gyventojais nese­niai susitiko Darbo partijos lyderiai. Jie taip pat žadėjo prisidėti prie vargonų statybos.

„Didelė paspirtis mums būtų iš Miroslavo apylinkių kilusių verslininkų parama ir parapijiečių ar kitų žmonių į parapijos sąskaitą pervesti 2 procentai pajamų mokesčio. Pernai taip gavome apie 8 tūkstančius litų. Prašau visų dirbančių asmenų tuos 2 procentus paskirti kilniai ir prasmingai vargonų statybai. Visus pažįs­tamus, bičiulius kviečiu aukoti”, - prašė klebonas.

Dvasininkas A.Matusevičius gausiems ir dosniems aukotojams dėkojantis iš širdies. Du kartus per mėnesį jis aukoja specialias šv. mišias už geradarius ir meldžiasi už jų sveikatą, laimę.

„Jaučiu dėkingumą. Idėja statyti naujus vargonus iš pradžių, rodos, buvo neįmanoma įgyvendinti. Per tą laiką patyriau daug teigiamų emocijų, sustiprėjo ir mano tikėjimas, kai pamačiau, kad idėja virsta kūnu”, - pasidžiaugė klebo­nas.

Apsigyvens vienuolės

Pašnekovo paklausiau, kokia parama pasiekusi iš vyskupijos. Vilkaviškio vyskupija remia tik pastatų renovaciją. Miroslavo gyven­tojai netrukus sulauks čia apsi­gyvensiančių vienuolių. Patys seniausieji dar atmena net keliuo­se pastatuose šeimininkavusias vienuoles, tiesa, Brolių marijonų vienuolynas Miroslave buvo uždarytas daug anksčiau. Dabar­tinėje klebonijoje įsikurs dvi Šv. Vincento Pauliečio bendruomenės seserys. Kunigai išsikels į bebai­giamus parapijos namus.

Iš Peru kilusios vienuolės Miroslave teiks socialinės tar­nystės paslaugas.

„Kviečiu seseris, nes noriu, kad būtų dirbama su jaunimu, vieni­šais seneliais”, - teigė ir Pataisos namų kapeliono tarnystę atlie­kantis A.Matusevičius ir vėl prakalbo apie vargonus. Šešiolikos balsų instrumentas, pasak dva­sininko, miroslaviškiams ne tik suteiks galimybę išgyventi Jėzaus artumą liturgijoje, bet ir atsiras kultūrinės veiklos erdvė. Bažny­čioje bus galima organizuoti koncertus, nes prie gerų vargonų norėsis prisėsti ir pasaulio pri­pažintiems menininkams.