Pastebėta, kad naują postūmį šalių kultūriniam bendradarbiavimui suteikė 2020-aisiais vykę Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metų projektai ir renginiai. Iš viso buvo numatyta apie 70 įvairių renginių Lietuvoje ir užsienio šalyse. Dėl COVID-19 pandemijos kai kurie renginiai buvo atidėti ar perkelti į internetinę erdvę, tačiau didelė dalis įvyko ir suteikė impulsą tęsti bendrus projektus.

Šiemet minimas Lietuvos ir Izraelio diplomatinių santykių 30-metis. Kultūros ministro ir ambasadorės pokalbyje pasidžiaugta, kad viena iš projekto „Kaunas 2022“ didelių programų yra „Atminties biuras“, kuria siekiama atgaivinti daugiakultūrę miesto atmintį. Didelę dalį šios programos sudaro projektai, aktualizuojantys žydų, litvakų istoriją ir palikimą. Vienas jų – litvakės Jenny Kagan paroda „Iš tamsos“. Dauguma projektų įgyvendinta su Izraelio ambasados Lietuvoje ir Izraelio Valstybės kultūros ir meno organizacijų parama. Kauno – Europos kultūros sostinės 2022 pristatymo renginiai vyko ir Tel Avive: čia surengta paroda „Optimizmo architektūra“ ir ją lydinti viešoji programa bei menininkų rezidencijų mainai. Izraelyje šiemet taip pat sėkmingai vykdomi tarptautinės programos „Jonas Mekas 100!“ renginiai.

Kultūros ministras su ambasadore taip pat aptarė klausimus, susijusius su Lietuvos žydų istorijos aktualizavimu, Holokausto vietų įamžinimu pasitelkiant šiuolaikinius metodus ir sprendimus.

S. Kairys informavo ambasadorę apie praėjusią savaitę Vyriausybės priimtą sprendimą „Geros valios kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą disponavimo fondo“ nuosavybėn perduoti Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus patalpas Vilniuje, Pylimo g. 4. Taip pat šiam fondui bus perduoti dar du sinagogų Kaune bei Panevėžyje kompleksai. Šis nekilnojamasis turtas perduodamas kaip kompensacijos už žydų religinių bendruomenių nekilnojamąjį turtą dalis ir bus naudojamas Lietuvos žydų religiniams, kultūros, švietimo ir mokslo tikslams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją