Kūrybinių mainų dėka teatrai apsikeis ryškiausiais savo repertuaro šokio spektakliais. „Krypčių dialogai“ Lenkijos kultūros visuomenę supažindins su Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro kolektyvu, baleto trupe ir vienu sėkmingiausių pastatymų – Eduardo Balsio šokio spektakliu „Eglė žalčių karalienė“ (choreografas Martynas Rimeikis), o 2023 m. pavasarį Lietuvos publikai pristatys St. Moniuškos vardo didžiojo teatro Poznanėje šiuolaikinio šokio spektaklių triptiką BER (choreografai Robert Bondara, Alexander Ekman, Martynas Rimeikis).

XX a. lietuvių muzikos klasiko Eduardo Balsio neoklasikinis baletas „Eglė žalčių karalienė“ – populiariausias šio žanro nacionalinis veikalas Lietuvoje.

Jį kurdamas, kompozitorius rėmėsi Salomėjos Nėries to paties pavadinimo poema, dar labiau išryškindamas mitologinius pasakos pradus ir intensyviai plėtodamas Eglės ir Žilvino žmogiškųjų jausmų dramą. Baleto partitūrai būdinga spalvinga instrumentuotė, ryškūs nuotaikų kontrastai, atpažįstami liaudies muzikos motyvai.

Nemarią įsimylėjėlių istoriją Poznanės scenoje pasakos ne vieną pagrindinį vaidmenį atlikę KVMT baleto trupės artistai – Iryna Suslo (Eglė) ir Yan Malaki (Žilvinas), Eglės seserimis taps – Anna Chekmarova ir Daria Verovka, Eglės dukra Drebule – Oleksandra Borodina, o sūnumi Ąžuolu -Mykhailo Mordasov. Scenoje išvysime Viktoriją Galvanauskienę (Motina), Paulių Joniką (Tėvas), Simoną Laukaitį (Žaltys) ir KVMT baleto trupės narius.

Spektaklio kūrėjų komanda – choreografas Martynas Rimeikis, dirigentas Modestas Barkauskas (spektaklis Poznanėje bus atliekamas su garso įrašu), scenografas Marijus Jacovskis, kostiumų dailininkė Elvita Brazdylytė ir šviesų dailininkas Levas Kleinas stengėsi neprimesti Eglės ir Žilvino meilės istorijai nūdienos socialinių kontekstų. Tuo pačiu mėginta išvengti pasakų inscenizacijoms būdingos vizualių detalių gausos, todėl spektaklyje kalba pats šokis, o ne dekoracijos ar butaforija.

Pasak baleto kritiko H. Šabasevičiaus: „choreografas žinomą pasaką suvokė kaip mitą, kuriame svarbu ne aplinka ar detalės, bet herojus ištikusios lemties tragizmas“.

Laiko išbandymus atlaikiusi nuostabi E. Balsio muzika atgijo ekspresyvia ir originalia šiuolaikinio šokio kalba bei tapo visos Lietuvos kultūros įvykiu.

„Eglė žalčių karalienė“ buvo įvertinta „Padėkos kauke“ kaip geriausia 2019 m. Klaipėdos premjera bei pelnė du „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimus: 2019-ųjų geriausiu choreografu tapo Martynas Rimeikis, o pagrindinio vaidmens atlikėja Julija Stankevičiūtė apdovanota kaip geriausia metų šokėja. 2021 ir 2022 m. spektaklis transliuojatas „Mezzo“ kanalu, kur juo mėgavosi daugiau nei 60 milijonų žiūrovų iš 80 šalių.

„Eglė žalčių karalienė“ lapkričio 23 dieną 19 valandą pristatoma St. Moniuškos didžiojo teatro teatro Poznanėje „Aula Artis“ scenoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją