Literatūrinių iniciatyvų ir projektų jūroje

Vilnius, pasak R. Elijošaitytės-Kaikarės, „atėjęs“ į visą šitą gražų būrį – buvo įtrauktas į literatūrinių iniciatyvų ir projektų jūrą: „Iš pradžių aktyviai jungėmės, praktiškai prie visko, bet po to supranti, kad reikia atsirinkti, kur tu dalyvauji. Keletą didesnių projektų organizuojame kartu su Lvivu, planuose – Gioteburgo miestas, su Granada dalyvausime poezijos dienos minėjime kitais metais. Šiek tiek atsirenkame pagal savo kontekstą.“

Tačiau, ko gero, R. Elijošaitytė-Kaikarė svarstė, svarbiausia žinia ta, kad pavasarį buvo įkurta įstaiga „Vilnius UNESCO literatūros miestas“.

„Vasarą šiai įstaigai paskirtos patalpos. Simboliška, kad prieš tai jos priklausė nacionalinei UNESCO komisijai. Pradėjus galvoti apie įsikūrimą, pirma mintis kilo, kad tai turėtų būti vieta, atvira visiems vilniečiams. Kad tai nebūtų uždaras ofisas, kuriame sėdi keletas žmonių ir generuoja idėjas, o būtų tokia erdve, kurioje visi jaustųsi laukiami, galėtų bet kada užsukti pasikalbėti apie knygas. Na, o tokia vieta, kur visi jaučiasi savais – dažniausiai vadinama namais“, – sakė R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Vilniaus literatų namų pavadinimas, pašnekovė tęsė, visiems sprendžiantiems, kas bus šioje erdvėje, greit atėjo į galvą.

„Kai pradėjome ruoštis, kildavo vis naujų idėjų, o dabar galime pasakyti, kad kviečiame į atidarymą, kur tikrai visi jausis gerai, bus laukiami, priimti. Erdvė bus atvira ir knygų pristatymams, ir dirbtuvėms; planuojame įkurti Knygų klubą senjorams. Čia bus įrengta keturių darbo vietų erdvė, kurioje galės dirbti visi kuriantys literatūros lauke, taip pat bus ir vaikų kambarėlis–mini bibliotekėlė, bus galima rasti įvairių knygų apie Vilnių. Planuojame daug visko, kad kiekvienas vilnietis jaustųsi čia kaip namuose“, – su būsimu veiklos pobūdžiu pažindino R. Elijošaitytė-Kaikarė.

Yra jausmas, kad būtent tokios vietos trūko

Ji pripažino, kad tokių erdvių miestui vis dar trūksta, nors jau yra ir nemažai įkurta – pačių įvairiausių.

„Taip, mieste yra įvairių erdvių, literatūriniai renginiai tapo be galo įdomūs, jie vyksta ir muziejuose, ir kavinėse – kur tik nori... Bet ši konkreti vieta, man atrodo, suteiks dar daugiau galimybių organizuoti renginius. Mano pačios didelis noras, kad čia vyktų renginiai, skirti įvairiausio amžiaus žmonėms – nuo mažiausių iki vyriausių. Norisi, kad ir patys žmonės kurtų šią erdvę. Mes tikrai nesieksime su niekuo konkuruoti, bet yra jausmas, kad būtent tokios vietos trūko. Norėtųsi įsivardinti žodžiu „bendrystė“, kad tai būtų tokia vieta, kur visada atėjęs galėtum susirasti savo kolegų, draugų, pasėdėti, pasikalbėti“, – kalbėjo E. Elijošaitytė-Kaikarė, ir pridūrė, kad vieta tam patogi, pats centras – visi galės pakeliui užšokti.

Vilniaus literatų namų atidarymo dieną, R. Elijošaitytė-Kaikarė pasakojo, įvairiausi renginiai vyks nuo ryto iki vakaro.

„Būtent Literatų namų atidarymo dienos renginiais norime parodyti, kad esame atviri visiems. Vienas tikslų – padėti literatų bendruomenei, kad ir jų renginiai būtų matomi, skelbsime informaciją, apie tai, kas Vilniuje vyksta, susijusio su literatūra. Ilgainiui kviesime užsukti ir užsieniečius, kad jiems galėtume pateikti informaciją apie literatūrinį Vilnių, kur jų laukia ekskursijos, kur jie galėtų rasti tam tikrus knygynus... Esame parsivežę labai daug idėjų iš įvairių susitikimų su kitais miestais. Dabar tik reikia sveikatos visas tas idėjas įgyvendinti ir pritaikyti Vilniaus miestui“, – sakė pašnekovė.

Planuoja įvairius renginius

Jeigu gerai seksis, ar neprireiks didesnių erdvių? „Mūsų turima salė – nemaža, joje telpa apie penkiasdešimt žmonių. Manau, kad literatūriniams renginiams to pakanka, bet, jeigu bus didesni renginiai – manau, kad atsiras ir didesnių erdvių. Kol kas pakaks tokios, kokia yra, žinoma, vėliau žiūrėsime“, – plėtros galimybės neatmetė R. Elijošaitytė-Kaikarė.

R. Elijošaitytė-Kaikarė vylėsi, kad bendruomenė noriai lankysis atidarytuose Literatų namuose: „Galbūt sulauksime ir tų, kuriems literatūra kol kas nėra labai įdomi, galbūt atėjimas į šią erdvę juos paskatins skaityti, galbūt kažką sau artimo atras žmonės, kuriems apskritai atrodo, kad literatūra ne jų žanras... Labai norisi, kad tai taptų kultūrine erdve, kad žodis „literatų“ neišgąsdintų. Literatūra labai plati samprata – jos reikia ir mokantis, tai ir teatro dalis.“

R. Elijošaitytės-Kaikarės teigimu, Literatūros namai sieks tapti padedančia organizacija. „Bendradarbiaujame su įvairiomis institucijomis, organizavome bendrą renginį su Vilniaus muziejumi, planuojame renginius su Ukrainos kultūros centru, mokyklomis. Vos tik paskelbus Literatų namų atidarymo programą – iškart keletas klasių užsiregistravo į renginį vaikams – akivaizdu, kad yra tam tikrų renginių, užsiėmimų, kurių, matyt, trūksta, kad ir kiek jų būtų organizuojama“, – konstatavo ji.

Vilniaus literatų namų atidarymas (Šv. Jono gatvė 11) vyks lapkričio 17 d. Visa dienos programa ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją