„Valanda 00“ – tai būsena, kai akimirkai sustoja laikas, kažkur įvyksta pabaiga, o kitur ateina nauja pradžia. „Valanda 00“ – tai sekundė nežinios, kuri išsitęsia, gyvenimo kadrai sulėtėja, o tu matai save tarsi iš šalies. Kuriamo spektaklio herojai atkakliai ieško savo vietos pokario pasaulyje, kuriame nebeliko kasdienybės Rojaus.

Spektaklis yra įkvėptas ir pastatytas pagal Wolfgango Borcherto – vieno talentingiausių pokario vokiečių literatūros atstovų, išgyvenusių karo siaubą – apsakymus. Jo patirtis, ryšys su savuoju laikmečiu ir žmonėmis nulėmė dominuojančią kūrybos temą – grįžusios iš karo jaunosios kartos likimą. Ši tema vyrauja ir spektaklio „Valanda 00“ siužete – Antrojo pasaulinio karo fonas, atspindintis šiandienos realijas, istorijos herojus nuolat verčia ieškoti atsakymo į klausimą: „O kas toliau?“

Spektaklio kūrėjai, jautriai ieškodami atsakymo į šį klausimą, kuria teatrinius paveikslus aktualiomis W. Borcherto kūrybos temomis, kviečia aiškintis, kokiomis vertybėmis gyvena dabartinė karta, ir nagrinėti, kuo ji skiriasi nuo savo tėvų ir senelių kartos.

Scenarijaus autorė ir režisierė F. Feiferė pasakoja, kad skirtingų kartų jausmai karo atžvilgiu – tapatūs: vienija užkrečiantis nerimas, skausmas, užuojauta. „Jaunoji karta šiandien patiria artėjančio karo būseną, todėl svarbu stiprinti dvasią, išlaikyti šaltą protą ir ieškoti išminties visavertiškai gyventi civilizacijoje, kuri sukūrė daug naikinimo įrankių, galinčių patekti į neatsakingo žmogaus rankas ir sugriauti viską.

Kurdamas spektaklį „Valanda 00“ jautiesi taip, tarsi visą laiką egzistavai karo temoje. Kai prasidėjo karas Ukrainoje, nebuvo nė dienos, kada galėjai jaustis nepriklausantis tam griūvančiam pasauliui, – pasakoja spektaklio kūrėja F. Feiferė. – Mes drauge su trupe išgyvenome daug brangių kūrybos ieškojimų ir atradimo akimirkų. Savalaikė ir prasminga meno ir gyvenimo dermė, tikiuosi, ras atliepį žiūrovų širdyse.“

Premjerinis spektaklis – tai VU Kultūros centro ir VU dramos teatro inicijuoto projekto „Valanda 00“ kulminacija. Projektu siekiama parodyti, kad karo akivaizdoje teatras tampa puikiu kanalu kalbėti apie aktualias problemas, kad teatriniu veiksmu galima paskatinti diskusiją ir kurti dialogą visuomenėje.
Projekto įgyvendinimo laikotarpiu VU studentai dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse ir mokėsi visapusiškai pažinti ir suprasti teatro meno procesus. Kūrybines dirbtuves ir seminarus vedė tokie scenos meno profesionalai kaip režisierė Felicija Feiferė, taikomojo teatro kūrėja Kristina Werner (Vokietija), improvizacijos dėstytojas Vytautas Kontrimas ir kt.

Premjeriniai spektakliai „Valanda 00“ – lapkričio 4, 5, 10 ir 11 d. 19 val. VU Teatro salėje, Universiteto g. 3.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją