Savivaldybės pranešime buvo skelbiama, kad naujoji skulptūros vieta glaudžiai siejasi su žydų istoriniu palikimu bei kultūra: netoli yra Vilniaus choralinė sinagoga, truputį toliau stovi Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, skveras patenka į Vilniaus didžiojo geto ribas.

Visuomenininkas Daniel Lupshitz pastebėjęs šį poelgį negalėjo to niekaip kitaip pavadinti – tik antisemitizmu.

„Tai yra ne pirmas kartas, esu žmogus, kuris moka skaičiuoti. Vienas plius viena aš galiu sudėti. Nepritempinėju, nenoriu kalbėti dramatiškai, tačiau dvejus metus buvau gerb. R. Šimašiaus patarėju, turiu laiškus, susitikimų pokalbius, jo ir patarėjų asmeninius pasižadėjimus, kad žydkapių akmenys bus sutvarkyti – tai tas pats antisemitizmo aktas. Mindaugo, Lazdynų mokyklos Vilniuje, Vytenio gatvė, kur matosi (antkapių – aut. past.) užrašai, nėra taip, kad atėjau ir pasakiau, ne, vardai matosi aiškiai. Mano kova su Vilniaus evangelikų reformatų bažnyčia – laiptai su tais pačiais rašmenimis, Tauro kalno, prieš pat mano langus akmenys – po jais rado aštuonis kūnus. Ta kova vyksta šešerius metus... Atkreipiau dėmesį, kad „Lietūkio“ garaže, ten, kur buvo žudomi žmonės, pabrėžiu, nekalti Lietuvos piliečiai – buvo pastatyti šiukšlių konteineriai, ten buvo išmėtytos šiukšlės, iki šiol stovi mokytojų automobiliai – nulis pagarbos. Tai Lietuvos piliečiai – ne marsiečiai, ne ateiviai“, – kalbėjo D. Lupshitz.
Leonardui Cohenui skirta skulptūra (Facebook nuotr.)

Pašnekovas neabejoja, kad dėl uždelstų veiksmų kalta miesto valdžia. „Vilniaus miesto savivaldybės klerkai, meras, prisiėmęs atsakomybę, kai užsidėjo mero antsiuvus, ta tendencija, kuri vyksta – gryno plauko antisemitizmas, savo piliečių, svečių, istorijos negerbimas. Lietuvos, Vilniaus istorijos. Jie organizuoja 700 metų Vilniaus paminėjimą – gėda! Jie sako, kad didžiuojamės L. Cohenu, nes jis yra kilęs iš Vilkaviškio, mūsų dainius... Žmogus, pakeitęs visą poeziją, pasaulinę istoriją – statomas prie šiukšlių dėžių! Parodant, kad žydams ten vieta, ar kaip?“, – skaudų klausimą kėlė jis.
Leonardo Coheno skulptūra Vilniuje

D. Lupshitz nelinkęs to vadinti atsitiktinumu. „Šešerius metus atsitiktinai jie negali sutvarkyti Vilniaus skaudulių? Nekalbu apie neasfaltuotas gatves, apie piliečių akmenis, kurie įmūryti į laiptus, įmūryti į aptvarus. Tai nėra nežinoma! Šešerius metus kalbėjau, pasakojau, fotografavau, pilnas feisbukas pilnas nuotraukų, video... Jau nekalbu apie Šnipiškių Piromonto kapines... ką jie ten daro... nuvertė akmenis, ir jie gulėjo ketverius metus, ant jų myžo viso rajono šunys, šiukšlės buvo mėtomos. Jaunimėlis rinkosi, švirkštai mėtėsi. Kol nepakėliau triukšmo, tol tos vietos neaptvėrė, o po to, kai jiems trūkdavo aptverti Kaziuko mugę (kokia gėda!) jie nukeldavo aptvėrimą nuo ten – aptverdavo miesto šventę, ir tada vėl grąžindavo. Ta prasme?! Kartais žmonės daro klaidas, bet kai jas padaro, sako, atsiprašau, daugiau taip nedarysiu, ir taip daugiau nedaro, siekia daryti viską, kad to nebūtų. Pas mus atrodo, ant to paties grėblio lipama 25 kartus – šešerius metus iš eilės, nelaimė šitam miestui“, – miesto valdžiai negailėjo kritikos visuomenininkas.

Pasigirdus kritikos balsams, konteinerius savivaldybės darbuotojai suskubo patraukti.

Papildyta Vilniaus savivaldybės komentaru:

Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas tikino, kad iki šiol konteineriams skirta vieta buvo kitoje stovėjimo aikštelės pusėje.

„Dėl mums nežinomų priežasčių – jie nuolat buvo perstumiami arčiau paminklo atlikėjui L. Cohenui. Toks savavalis perstūmimas vyko kartais ir kelis kartus per dieną, atliekų išvežimu besirūpinantys darbuotojai nuolat konteinerius perstatydavo į jiems skirtą vietą. Šiuo metu konteineriai jau yra perkelti į kitą Pylimo gatvės pusę. Kalbant apskritai, Vilniaus senamiestyje šiukšlių surinkimo vietų problema yra aktuali nuolat. Antžeminiams konteineriams sunku rasti visiems tinkančią lokaciją, tačiau požeminių konteinerių įrengimas užtrunka dėl paveldosauginių aspektų. Visgi, teikiame prioritetą požeminiams konteineriams, todėl ilgainiui jie bus įrengti ir senamiestyje“, – pažymėjo G. Grubinskas.

Šalia paminklo esanti atminimo lentelė, pasak G. Grubinsko, laikinoje skulptūros eksponavimo vietoje buvo pritvirtinta ant sienos. Naujoje ir nuolatinėje paminklo vietoje pritvirtinus lentelę prie grindinio esą pastebėta, kad praeiviams neatsargiai užmynus ar atliekant periodinį šaligatvio valymą, ant jos ėmė rastis pažeidimų.

„Lentelė bus pakeista artimiausiu metu“, – patikino G. Grubinskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)