Kiekvieną rudenį choras „Vilnius“ rengia Tarptautinį Šv. Jokūbo sakralinės muzikos festivalį, kurio iniciatyva gimė choro kolektyvui ir broliams dominikonams siekiant priartėti prie žmogaus per choro meną, šalia Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios įkurti Vilniaus karilioną ir atgaivinti Lukiškių aikštę kaip kultūrinės traukos centrą. Nuo 2011 m. rengiamame festivalyje muzikuoja daugiausia choro menui atstovaujantys Lietuvos ir užsienio kolektyvai, klausytojus kviečiantys į festivalio „namus“ – Vilniaus Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčią – bei kitas koncertines erdves, taip pat į koncertus Kaune, Alytuje, Panevėžyje, Šiauliuose, Šiluvoje ir kt.

Šiųmetį, dvyliktąjį festivalį jo rengėjai skyrė Šventiesiems Jokūbo metams ir Ukrainos temai. Tai įprasmino ir festivalio pavadinimas „Cantus avium“ – „Dainuojantys paukščiai“. „Didžiausias mūsų koncertų siekis skleisti chorinę muziką šiemet įgyja dar daugiau prasmės“, – kviesdamas į festivalio renginius sakė jo meno vadovas prof. Artūras Dambrauskas. Šis sakralinės muzikos festivalis lietuvišką rudenį neabejotinai nuspalvino ryškesnėmis spalvomis ir pakylėjo klausytojų dvasią. Ambicinga festivalio programa džiugino ne tik sostinės, bet ir kitų miestų publiką, koncertuose skambėjo retai atliekamos ar dar negirdėtos Europos šalių chorinės muzikos ir vertingų lietuvių kompozitorių kūrinių programos.

Baigiamasis festivalio koncertas spalio 30 d. įprasmins šių metų dedikaciją. Jame skambės iškilūs šiuolaikinių Ukrainos ir Lietuvos kompozitorių darbai – Valentino Silvestrovo Septintoji simfonija ir Zitos Bružaitės „Requiem“. Tai atlieps ir festivalio tikslą plėsti klausytojų akiratį bei sakralinės muzikos ribų suvokimą, skiriant dėmesio šiuolaikinei muzikai, pristatant lietuvių ir užsienio nūdienos kompozitorių kūrybą.

„O, būtinai eisiu į šį koncertą, noriu išgirsti Valentino Silvestrovo simfoniją“, – vos paskelbus Nacionalinės filharmonijos 82-ojo koncertų sezono repertuarą sakė vienas lietuvių kompozitorių. Išties, jau vien dėl šio kūrinio verta ateiti į koncertą. V. Silvestrovo Septintąją simfoniją, beje, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, diriguojamas Christopherio Lyndono-Gee, prieš metus išleido kompaktinėje plokštelėje garsiojoje kompanijoje „Naxos“. Žinantys Silvestrovo muziką, jo kūrybinį braižą, be abejo, tikėsis kuo tikriausios muzikinės atgaivos. Šio kūrinio atlikimu bus išreikštas ir palaikymas karo niokojamai Ukrainai, pagerbti už savo šalį kovojančios tautos ryžtas ir drąsa, ne veltui ir visam koncertui pasirinktas pavadinimas – „Requiem didvyriams“.

Greta suskambės lietuvių autorės Zitos Bružaitės 2015 m. sukurtas „Requiem“. Kaip teigia kompozitorė, šio devynių dalių kūrinio „užuomazga gimė per Vėlines, apmąstant mūsų visų laikinumą, aplinką, tarpusavio santykius, laikinai svarbius dalykus ir užgyventų daiktų vertes. Lapkričio pirmomis dienomis per vakarines promenadas po Lietuvos kapavietes praeinant pro savo artimo ar tolimo bičiulio, protėvio ar nepažįstamojo kauburėlius, negalima nepajusti ramybės, negrįžtančios praeities, troškimų, perkeltų Anapus iš šio Laiko kartu su išėjusiais...“

Šv. Jokūbo festivalio pabaigos koncertas „Rekviem didvyriams“ vyks spalio 30 d., sekmadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją