Geriausiu režisieriumi šiemet paskelbtas Aidas Giniotis už roko operą - Kęstučio Antanėlio ir Sigito Gedos "Meilę ir mirtį Veronoje" (Keistuolių teatras).

Geriausio scenografo - kostiumų dailininko laurai atiteko Vilmai Masteikienei už scenografiją ir kostiumus roko operoje "Meilė ir mirtis Veronoje" (Keistuolių teatras).

Geriausio choreografo kategorijoje pergalės laurus susižėrė Birutė Letukaitė - už šokio spektaklį "Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės" (Kauno šokio teatras "Aura").

Geriausio kompozitoriaus "Auksinis scenos kryžius" įteiktas Gintarui Sodeikai - už muziką spektakliui pagal brolių Vladimiro ir Olego Presniakovų "Vaidinant auką" (OKT).

"Auksiniu scenos kryžiumi" gali didžiuotis ir geriausia dramos aktorė - Daiva Stubraitė, apdovanota už Elos vaidmenį Dea Loher spektaklyje "Nekalti" (KVDT).

Geriausio dramos aktoriaus - vyro kategorijoje nugalėjo Arūnas Sakalauskas už Veršinino vaidmenį Antono Čechovo "Trijose seseryse" (VMT).

Už geriausią antraplanio moters vaidmens atlikimą "Auksiniu scenos kryžiumi" apdovanota Milė Šablauskaitė už ponios Cuker vaidmenį Dea Loher spektaklyje "Nekalti" (KVDT).

Geriausio antraplanio aktorius kategorijoje apdovanotas Vaidotas Martinaitis už Milicijos kapitono vaidmenį brolių Presniakovų "Vaidinant auką" (OKT).

Operos srityje labiausiai teatro menui nusipelniusiu kūrėju paskelbtas Vytautas Juozapaitis už Don Karlo vaidmenį Giuseppe Verdi operoje "Likimo galia" (Lietuvos Nacionalinis operos ir baleto teatras, LNOBT).

"Auksiniu scenos kryžiumi" operetės kategorijoje apdovanota Ieva Stundžytė - Džuljeta Sigito Gedos ir Kęstučio Antanėlio roko operoje "Meilė ir mirtis Veronoje" (Keistuolių teatras).

Baleto ir šokio srityje labiausiai geriausia praėjusiame teatro sezone buvo Eglė Špokaitė už Dezdemonos vaidmenį Anatolijaus Šenderovo balete "Dezdemona" (LNOBT).

Lėlių teatro arba teatro vaikams kategorijoje "Auksiniu scenos kryžiumi" apdovanota Inesa Paliulytė už spektaklį "Anderseno gatvė" (KVDT).

Na o geriausia teatro debiutante išrinkta Asmik Grigorian už Violetos vaidmenį Giuseppe Verdi operoje "Traviata" (LNOBT).

Kultūros ministerijos įsteigtos premijos dydis - 40 MGL (5 tūkst. litų). Beje, pretendentus premijai turėjo teisę siūlyti visi Lietuvos profesionalūs teatrai.

Nominantus ir laureatus kaip ir kasmet rinko 12 narių ekspertų komisija.

Kultūros ministerijos įsteigtomis premijomis siekiama skatinti profesionalaus teatro meno kūrėjų profesinę veiklą, įvertinant geriausius profesionalaus teatro meno kūrėjų pasiekimus ir darbus.

"Auksinis kryžius" buvo pradėtas teikti 2004-aisiais ir pakeitė nuo 1995 metų teiktą "Kristoforą".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją