Kūrybinis susidomėjimas žmogaus patiriamomis būsenomis sieja abi menininkes ir tampa meninio tikslo įtraukti publiką į fiziškai paveikų potyrį, motyvu.

Ž. Martinaitytė pasitelkia gyvus žemiausių diapazonų instrumentus: tūbą, bosinį klarnetą, violončelę, kontrabosą ir fortepijoną bei kompleksišką elektroninę medžiagą, praplečiančią žemų dažnių spektrą, kurių klausa nebegali tiksliai diferencijuoti.

Šviesos instaliacijoje, apgaubiančioje klausytojus, žemi garsai tampa lygiagretūs giliausios vandenyno zonos tamsai, kuri savo nepažinumu inspiruoja naują erdvės suvokimo ir patyrimo potencialą.

„Hado Zona turi labai aiškia koncepciją – esame nardinami į giliausią vandenyno zoną, kūrinys klampina apgaubia ir veikia emociškai ir fiziologiškai. Kompozicija su ansambliu jau metus, ir vis bendraujant su Žibuokle atsiskleidžia daug sluoksnių, kurie tarsi intuityviai užčiuopiami – klimato krizė, pandemija. Paradoksaliai, kūrinys panardina į alternatyvią erdvę nuo realybės, tačiau tuo pačiu gali būti matomas kaip emocinis inkaras, leidžiantis sustoti ir valandą išjausti tamsią kryptį, per daug jos neracionalizuojant“, – pasakojo ansamblio meno vadovė Marta Finkelštein.

Mokslininkai tiriantys vandenyną, jo zonas skaido pagal gylį ir šviesos skvarbos lygį. Per penkias zonas leidžiantis į povandenines gelmes, tamsa palaipsniui stiprėja. Hado zona yra vandenyse, esančiuose žemiau 6000 metrų gylio, ir tai – tamsiausia žmogui žinoma ir iki galo nepažinta erdvė. Kūrinyje per garsų ir vaizdų dėmenis atsiskleis palaipsnio nėrimo į vandenyno gelmes, pojūtis.

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“ šiais metais, minėdamas solidų 50 metų jubiliejų, apžvelgia mūsų šalies kompozitorių kūrybą, šiuolaikinės muzikos procesus per pastarąjį pusę amžiaus. Koncertuose Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniaus rotušėje bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje nuo spalio 7 iki 15 dienos skambės ir kamerinė, ir orkestrinė muzika, bus pristatytos premjeros, vyks pokalbiai šiuolaikinei muzikai ir jos istorijai aktualiomis temomis. Energetikos ir technikos muziejuje taip pat visu laikotarpiu veiks paroda „50 | Atodangos“.

Prieš muzikinį vyksmą, 17 valandą, vyks pokalbis, kuriame žvalgysimės į platesnes kūrėjų perspektyvas: kuo esame įdomūs, kuo galime nustebinti?

Per pusę šimtmečio lietuvių muzika neabejotinai plėtėsi skirtingomis estetinėmis, raiškos būdų ir formų kryptimis, nacionalinę tapatybę derino su pasaulinėmis šiuolaikinės muzikos įtakomis. Tuo pačiu kompozitoriai ieškojo ir tebeieško naujų kelių klausytojų link.

Daugiau informacijos ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją