„82-ąjį Nacionalinės filharmonijos sezoną tęsiame ukrainietišką gaidą. Bene ryškiausiai ji suskambės spalio 14-ąją, didžiausio Ukrainos klasikinės muzikos tarptautinio festivalio „Odessa Classics“ baigiamajame koncerte. Džiaugiamės, kad finalinis festivalio akordas skambės būtent Vilniuje. Taip galėsime ne tik švęsti Ukrainos ir Lietuvos kultūrinį bendradarbiavimą, bet ir pagerbti šio festivalio vadovo, žymaus odesiečio Alexey’aus Botvinovo ryžtą nenutilti ir aktyviai koncertuoti, renkant lėšas Ukrainos kariuomenei bei civiliams, ir padėti savo šaliai išlaikyti pilietinį orumą“, – sako Nacionalinės filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

„Odessa Classics“ yra didžiausias Ukrainos klasikinės muzikos tarptautinis festivalis, jau patekęs į Europos festivalių gidus ir katalogus tarp labiausiai gerbiamų pasaulio klasikos forumų. Lietuvos nacionalinei filharmonijai ir Vilniaus festivaliui parekomendavus, „Odessa Classics“ šįmet vykusioje 70-ojoje jubiliejinėje Europos festivalių asociacijos generalinėje asamblėjoje Jerevane tapo tikruoju 1952 m. įkurtos asociacijos nariu.

Šiame festivalyje yra dalyvavę ir Lietuvos atlikėjai. Antai Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) pirmą kartą jame pasirodė 2020 metais, o 2021-ųjų rugsėjį festivalyje Odesoje koncertavo NIKO ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras, programą jiems parengė ir dirigavo Gediminas Gelgotas.

Pasak G. Gelgoto, klasikinės muzikos pasaulyje „Odessa Classics“ festivalis tapo Ukrainos pasipriešinimo Rusijos agresijai simboliu. „Lyderiaujančios Europos koncertinės organizacijos ir ryškiausi muzikantai kviečia pianisto Alexey’aus Botvinovo vadovaujamą festivalį ar pavienius jo koncertus rengti koncertų salėse Europoje. NIKO šiemet jau dalyvavo „Odessa Classics“ renginyje Salonikuose, Graikijoje, aš kartu su smuikininku Januszu Wawrowskiu koncertavau Beethoveno namuose Bonoje, Vokietijoje, o balandį A. Botvinovo ir NIKO koncerte „Teatro Antico di Taormina“ Sicilijoje buvo surinkta per 100 tūkstančių eurų Ukrainai paremti“, – sako G. Gelgotas.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir vykstant karui, „Odessa Classics“ koncertai gegužę ir birželį surengti Estijoje, o spalio 14 d. festivalio atbalsiai pasieks Lietuvos nacionalinės filharmonijos sceną.

Pristatydamas Vilniuje rengiamą festivalio koncertą, viename interviu G. Gelgotas kalbėjo: „Visi surėmėme pečius ir stengiamės, kad „Odessa Classics“ istorija nenutrūktų. Grosime tą pačią programą kaip Odesoje, tad kai paimsime į rankas partitūras, mums, muzikantams, tai bus labai jausminga. Net dabar šiurpuliai nukrečia prisiminus, kaip po visiškai minimalistinės Maxo Richterio muzikos A. Botvinovas pradeda fortepijonu solo groti L. van Beethoveną. Į koncertą atskris Šveicarijoje dabar gyvenanti nuostabi ukrainiečių smuikininkė Oleksandra Fedosova ir, žinoma, pats A. Botvinovas, kuris kone kiekvieną vakarą skambina vis kitoje užsienio salėje ir renka didžiulius pinigus savo šaliai.“

Taigi festivalio koncerte Vilniuje pasirodys G. Gelgoto diriguojami Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO, solo gros vienas ryškiausių Ukrainos pianistų A. Botvinovas ir Šveicarijoje gyvenanti ukrainiečių smuikininkė O. Fedosova. Programoje numatyti Antonio Vivaldi–Maxo Richterio, Philipo Glasso, Johanno Sebastiano Bacho, Ludwigo van Beethoveno–Maxo Richterio ir Gedimino Gelgoto kūriniai.

Koncertas „Odessa Classics“ Vilniuje“ vyks spalio 14 d., penktadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje. Visą LNF 82-ojo sezono programą rasite interneto svetainėje www.filharmonija.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją