Kupini iššūkių metai

Spaudos konferencijoje dalyvavusi meno mugės „ArtVilnius’22“ vadovė Diana Stomienė palygino meno mugę su gyvu organizmu. „Mugė kasmet pateikia naują meno programą, šie metai – iššūkių, visus mus palietė karas. Mes pakvietėme Ukrainą tapti ypatingąja viešnia. <...> Galvojome, kaip galėtume padėti savo broliams, pabendrauti, susitikti su svečiais iš Ukrainos, susipažinti su ukrainiečių menininkų kūryba“, – sakė D. Stomienė, palaikanti kūrėjus, kurie ryžosi atvykti iš karo krečiamos šalies.

Šiuometinėje mugėje, D. Stomienė tęsė, dalyvaus galerijos net iš aštuonių Lietuvos miestų. Tai, anot D. Stomienės, svarbu meno rinkos aktyvinimui, augimui ir tobulėjimui, o įsikurti šalia tarptautinių galerijų – puikūs kultūriniai mainai.

„Mugė skirta ir meno kolekcionieriams, vyks daug diskusijų, jose pačių įvairiausių temų – karas, menas, ekologija, metavisata“, – sakė D. Stomienė.

Karščiuojančio pasaulio kontekste

Projektų zonos kuratorius Valentinas Klimašauskas kalbėdamas apie ekologiją sakė, kad tai platus terminas, ypač – dabartinio karščiuojančio pasaulio kontekste.

„Karas keičia sampratą apie ekologiją, kaip mes savo kūnus „vartojame“. „Dvylika mėnesių“ – tokį ciklą pristato Jono Meko centras. Danas Aleksa naudojasi vieno išdaužto lango metafora – įprastai pasipila visa lavina, progresija tokių brutalių momentų“, – kūrėjų pastangas atspindėti ekologijos temą įvertino V. Klimašauskas.

Parodos „Takas“ kuratorius Vytenis Burokas pažymėjo, kad šiemetinės mugės kūrinių įvairovė labai didelė, išsiskiria skulptūrų gausa.

„Skulptūra, instaliacija – man yra artimas žanras, nes dėstau skulptūrą. Malonu matyti, kad pati instaliacijos sąvoka nepriklauso vienai meno šakai – tekstilininkai „išsiplečia“ į erdvę, atsiranda pasakomoji dalis audio ausinėse. Tarpdisciplininio meno raiška – nuo surūdijusio metalo iki be galo švarių, tirpstančių kūrinių“, – platų meno mugės temų lauką išryškino V. Burokas.

Kūnai, planeta karščiuoja, V. Burokas svarstė, kaip prie to ilgainiui prisitaikysime, kaip menas tai atspindės. „Yra kūrinių, kurie apmąsto karo temą, menininkas Žygimantas Augustinas sukūrė garso ir objektų instaliaciją, garsiakalbius, kurie naudojami sovietmečiu – komentuoja būvį... Negalime užsimerkti prieš tai, kas vyksta – kūryba tam tikra pasipriešinimo forma. Jei mėgausimės kūryba, tai sukurs stipresnius ryšius tarp mūsų“, – pažymėjo jis.
Vytenis Burokas

Priešas dar nebuvo taip atidengęs savo veido
Mugės dalyvis, Ukrainos meno centro „Ya Gallery“ įkūrėjas ir vadovas Pavlo Gudimovas sakė, kad dalyvavimas šįsyk sukelia daug jaudulio – Ukraina yra tryliktosios mugės fokuse. „Karas prasidėjo ne 2022-aisiais, ne 2014-aisiais – šis karas vyksta šimtmečiais, tačiau niekada priešas dar nebuvo taip atidengęs savo veido. Išvydome tai, ko nebuvo galima tikėtis XXI a. Sunku buvo įsivaizduoti, kad gali būti užpulta valstybė Europos viduryje su šūkiu „denacifikuoti“, „demilitarizuoti“. Kažkam trukdo, kad plėtojama laisvė – tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje. Kaip gyvena šiuolaikinis menas, kai vyksta karas? Galerijos užsidarė arba pasitraukė į vakarus – Zaporižios, Chersono ir kituose sudėtinguose regionuose“, – pasakojo jis.
Pavlo Gudimovas

P. Gudimovas pasakojo, kad kartu su Ukrainos kultūros ministerija ir meno veikėjais sukūrė projektą, kurį pavadino „Kultūros sankcijomis Rusijai“.

„Ją pasirašė tūkstančiai menininkų, institucijų vadovai. Mūsų pozicija aiški – Rusija negali dalyvauti kultūroje. Vakarų Ukraina persikraustė iš Rytų Ukrainos, todėl sukūrėme bendrą programą tiems žmonėms: Lvivas sutinka su pasveikinimais ir pasivaikščiojimais“, – pasakojo apie iniciatyvas P. Gudimovas.

Kai prasidėjo karas jis pasakojo organizavęs parodą „Mūzos netyli“.

„Tai menas, kuris veikia karo sąlygomis. Šitas fenomenas nėra ištirtas šiuolaikiniame gyvenime – kaip elgiasi menininkas ištikus karui. Visiškai nežinome, kokia yra reakcija į hibridinio modelio karus XXI a. Kuriama daug naujos muzikos, yra daug iniciatyvų, bet jos nėra palaikomos Valstybės – biudžetas tuščias, bet per tuos aštuonis mėnesius tapome daug stipresni, pajutome didelį palaikymą, kuris juntamas“, – kalbėjo P. Gudimovas.

Šiemet į „ArtVilnius’22“ atvyksta šešios ukrainiečių galerijos: nuolatiniai mugės dalyviai „Tsekh“ (Kyjivas | Vilnius), mugėje jau matytos Lvivo „Ya Gallery“, Kyjivo „Art14“ ir „Ra Gallery“, nauji mugės vardai – Kyjivo „Shcherbenko Art Center“ ir Ukrainai šiemet 59-ojoje Venecijos bienalėje atstovaujanti „Naked Room Gallery“.

Projektų zonoje veiks speciali ekologijai ir Ukrainai skirta videofilmų programa, kurioje rodomi poetiški, kritiški, antikariniai ar kitokie Andro Eradze (Sakartvelas), Danos Kavelinos (Ukraina), Godos Palekaitės (Lietuva) ir Adrijanos Gvozdenović (Juodkalnija), Sashko Protyah (Ukraina), Anastasios Sosunovos (Lietuva), Miglės Vyčinaitės (Lietuva) videokūriniai.

Kyjive gyvenantis garsus filmų kūrėjas ir rašytojas Oleksijus Radynskis „ArtVilnius’22“ pristatys savo individualų projektą – vaizdo instaliaciją „Cirkuliacija“, kuriai sukurti trejus metus per traukinio langą filmavo nuolat kintantį Kyjivo peizažą. Geopolitinių procesų fone kintantys miesto vaizdai – užuominos apie šalyje vykstantį karą.

Ketvirtą kartą „ArtVilnius“ dalyvauja „Ya Gallery“ ir jos įkūrėjas, kolekcininkas, parodų kuratorius Pavlo Gudimovas.

„ArtVilnius’22“ rengėjai atkurti savo veiklą Lietuvoje pakvietė Kyjivo galeriją „Ra Gallery“.

Kyjive įsikūręs „Shcherbenko Art Center“ garsėja tarpdisciplininiais, eksperimentiniais projektais, kurie šiuolaikiniame kontekste kalba apie ekologiją, politiką, feminizmą, konfliktus.

Meno mugėje „ArtVilnius’22“ „Shcherbenko Art Center“ pristatys projektą „Laisvės pažadas („The promise of Freedom“), kurio kuratorė – centro įkūrėja Maryna Shcherbenko.

„ArtVilnius’22“ dalyvaus ir nuolatiniai mugės dalyviai, Kyjive ir Vilniuje savo filialus turinti galerija „Tsekh“, kuri per dvylika veikos metų įgyvendino daugiau kaip 400 asmeninių ir grupinių projektų Ukrainoje ir užsienyje.

Mugėje „Tsekh“ pristatys lankytojų jau pamėgtų menininkų Evgeny Merman, Mykola Bilous, Ievgen Petrov, Yaroslav Derkach ir Rustam Mirzoev kūrinius. „ArtVilnius’15“ galerija „Tsekh“ vertinimo komisijos buvo išrinkta kaip geriausia užsienio galerija.

„Litexpo“ trijose pagrindinėse salėse ir lauke, iš viso 12 000 kv. m plote, vyksiančios mugės programoje dalyvaus 70 meno galerijų ir institucijų, 320 menininkų iš 18 pasaulio šalių.
13-oji tarptautinė šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius’22“ vyks spalio 7–9 d. „Litexpo“.

Kaip nepasiklysti „ArtVilnius’22“ meno labirintuose? Ką svarbu ir būtina pamatyti? Su kokiais Lietuvos ir kitų šalių menininkais susipažinti? Padėti jums gali šie navigaciniai patarimai, ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją