Spektaklį pagal graikų mitą režisierė jau stato antrą kartą – pirmasis buvo sukurtas prieš 16 metų. Jame ji pati atliko pagrindinį vaidmenį. Režisierės D. Dobrevos teigimu, šįkart Vilniaus senajame teatre Medėjos interpretacija skiriasi – pagrindinė jos ašis yra žmogaus likimas.

„Tuomet spektaklis buvo asmeniškesnis, intymesnis, pagrįstas vyro ir moters ryšiu. Dabar susitelkiau į išvarymo, tremties kontekstą – kaip valstybės politika ir interesai gali paversti žmogų žudiku ir jį įstumti į nuodėmę...“, – sako režisierė Diana Dobreva.

Spektaklio siužetas kalba apie galingąją burtininkę Medėją, Kolchidės valdovo dukrą ir saulės dievo Helijo anūkę, įsimylėjusią argonautų vadą Jasoną. Ji padeda jam pagrobti Aukso vilną ir pabėga su Jasonu į Graikiją, kur Medėja jam pagimdo du sūnus ir apsistoja Korinte. Deja, po kelerių metų Jasonas nusprendžia vesti vietinio karaliaus dukrą. O Medėją užvaldo kerštas...

„Spektaklio centre – moters likimas. Moters, kuri negali likti, negali grįžti, negali būti. Todėl ir pavadinome spektaklį „Medėja svetimšalė'', nes tai žmogus, kuris neturi tėvynės, kuris negali grįžti. Šiuo metu tai aktuali tema, todėl mes statome „Medėją“, – pasakoja režisierė.

„Medėja svetimšalė“

Medėjos vaidmenį spektaklyje kuria aktorė Jelena Orlova. „Aš seniai jau galvojau, apie tai svajojau ir esu labai laiminga, kad pagaliau atvažiavo ta režisierė, kuri manyje pamatė visgi moterį. (...) Pagaliau iš manęs prašo visiškai kitko: žemo balso, tvirto žvilgsnio. Tai man – iššūkis. Ir aš savyje tai randu ir esu laiminga“, – dalijasi J. Orlova. Aktorei tai – pirmas vaidmuo, kur jai patikėta kurti ne mergaitės, o moters charakterį.

Jasono, Medėjos mylimojo, vaidmenį kuriantis Valentinas Novopolskis sako, kad jam šiame spektaklyje įdomiausia išsiskyrimo tema: „Vieni žmonės moka skirtis, kiti – nemoka. Sako, pas mus Lietuvoje įvyksta virš 50 proc. skyrybų. (...) Sueiti – paprasčiau, gamta padeda, o gražiai išsiskirti reikia ir proto, ir kažko dar“.

Diana Dobreva savo kūrybinę karjerą pradėjo kaip aktorė, sukūrė dešimtis pagrindinių vaidmenų Bulgarijos ir Prancūzijos teatruose, tapo bulgarų kinematografo žvaigžde, pelnė Geriausios aktorės įvertinimą Bulgarijos kino festivalyje „Auksinė rožė“. 2022 metais Kovo 8-sios proga Europos Sąjungos taryba Dianą Dobrevą išrinko kaip vieną iš labiausiai įkvepiančių asmenybių iš Bulgarijos.

Nuo 2007 m. D. Dobreva režisuoja spektaklius ir yra pelniusi daugelį nacionalinių ir tarptautinių apdovanojimų. 2006 m. ji pastatė spektaklį „Medėja“ teatro laboratorijoje „Sfumato“ Sofijoje ir buvo apdovanota už geriausią režisūrinį debiutą, taip pat puikiai įvertintas jos spektaklis „Makbetas“, o jos režisuotas „Kazanova“ 2009 m. buvo parodytas garsiajame Avinjono teatro festivalyje Prancūzijoje. Nuo 2017 m. D. Dobreva yra Ivano Vazovo nacionalinio teatro vyriausioji režisierė. Naujausi jos spektakliai – „Kaligula“, „Odisėjas“, „Tėvas“, „Sūnus“ sėkmingai rodomi Bulgarijos teatruose.

Kūrybinė grupė: režisierė, inscenizacijos autorė, šviesų dailininkė – Diana Dobreva; scenografė, kostiumų ir projekcijų dailininkė – Mira Kalanova; kompozitoriai – Yavor Karagitliev, Petia Dimanova.

Spektaklis rodomas rusų kalba su lietuviškais titrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją