Vienintelis Vilniaus miesto vardo tarptautinis muzikos konkursas, taip pat vienintelis Lietuvos diasporos atstovės – Romoje gyvenančios klavesinininkės Nijolės Dorotėjos Beniušytės – organizuojamas klasikinės muzikos konkursas Vilniuje šiemet sutraukė net 98 dalyvius iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Ispanijos, Italijos, Norvegijos, Izraelio, Didžiosios Britanijos, Airijos, Kinijos ir Korėjos.

Klasikinės muzikos atlikėjai ir ansambliai iš muzikos, meno mokyklų, gimnazijų, konservatorijų, aukštųjų mokyklų ir nepriklausomi atlikėjai iki 35 metų varžysis keturiose kategorijose: fortepijono, solinio dainavimo, klasikinės gitaros, fortepijoninių ir kamerinių ansamblių. Juos vertins tarptautinė komisija, sudaryta iš žymių atlikėjų, tarptautinių muzikos konkursų ir festivalių meno vadovų, prestižinių konservatorijų ir muzikos akademijų dėstytojų iš Lietuvos, Italijos, Ukrainos, Vokietijos, Austrijos, Estijos, Latvijos ir JAV.

„Konkurso tikslas yra tarptautinėje erdvėje garsinti Vilniaus miesto vardą, kaip akademinės muzikos Europos centrą, – sako organizatorė N.D.Beniušytė. – Taip pat išlaikyti, suaktyvinti ir tęsti kultūrinį – švietėjišką tiltą tarp Lietuvos ir gilias istorines muzikines tradicijas turinčios Italijos, vystyti tarptautinį kultūrinį bendradarbiavimą su užsienio šalių organizacijomis, muzikos konkursais, o taip pat atrasti naujus talentus ir sudaryti galimybes muzikai gabiems jaunuoliams iš viso pasaulio atsiskleisti tarptautinėje erdvėje.“

Būtent siekdami atrasti naujus talentus ir suteikti jiems galimybes atsiskleisti tarptautinėje erdvėje, organizatoriai nusprendė karo niokojamos Ukrainos piliečiams sudaryti sąlygas konkurse dalyvauti nemokamai, o geriausiai pasirodžiusiam muzikui iš Ukrainos įteikti specialų 1000 eurų prizą simboliniu pavadinimu „Premio Le strade d‘Europa“ (liet. Premija Europos keliai).

„Konkurse dalyvauti užsiregistravo penki Ukrainos piliečiai: keturi pianistai, radę prieglobstį VDU Kauno muzikos akademijoje ir viena dainininkė, šiuo metu studijuojanti Vienoje, – pasakoja N.D.Beniušytė. – Deja, tenka konstatuoti, kad nuo karo bėgantiems jauniesiems talentams šiuo metu nėra pats lengviausias metas kokybiškai pasiruošti ir dalyvauti tarptautiniuose muzikos konkursuose. Daugelis jų neturi net tam tinkamų sąlygų, muzikos instrumentų.“

Šiemet konkurse numatyta ir naujiena – pirmą kartą visi norintys turės galimybę dalyvauti dainavimo, klasikinės gitaros ir kamerinio ansamblio meistriškumo kursuose su maestro iš Italijos Christian Frattima, profesoriumi iš Vokietijos Hubet Kappel ir profesoriumi Evan Rothstein, dirbančiu JAV, Prancūzijoje ir Didžiojoje Britanijoje.

Konkursą „Premio Scarlatti“ globoja Vilniaus miesto savivaldybė, Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje ir Italijos Respublikos ambasada Lietuvoje.

Projekto partneriai yra Vilniaus J. Tallat–Kelpšos konservatorija, Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka, Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla, Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Valdovų Rūmai, Lietuvos Nacionalinė filharmonija, Kauno valstybinė filharmonija, Klaipėdos koncertų salė, Anykščių menų centras, VšĮ „ARS Lituanica“, VšĮ „Meno manija“, italų kultūrinės asociacijos „Centro Iniziative Culturali Pordenone“ ir „Terra Gialla“, vokiečių koncertinė asociacija „TangoBrücke“, tarptautinė atlikėjų agentūra „BAMA“, Europos kamerinės muzikos dėstytojų asociacija „ECMTA“, Milano barokinės operos teatras „Coin du Roi-Société d'Opéra“.

Konkurso perklausos vyks rugsėjo 29 – spalio 3 dienomis Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos koncertų salėje ir Tallat-Kelpšos konservatorijos didžiojoje salėje. Konkursą vainikuos Laureatų koncertas spalio 4 d. Valdovų Rūmų didžiojoje Renesansinėje salėje. Visi renginiai yra atviri ir nemokami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją