„Grammy“ nominantas, Jungtinėse Amerikos Valstijose gyvenantis lietuvių pianistas ir kompozitorius Andrius Žlabys žavi publiką ir techniniu meistriškumu, ir interpretacijų gelme. Pianisto biografijoje – koncertai su ryškiausiais pasaulio orkestrais, tarp kurių – Niujorko filharmonijos, Bostono simfoninis, Klivlando, Roterdamo simfoninis, Buenos Airių filharmonijos, daugelis kitų puikių kolektyvų. Pianistas yra skambinęs Niujorko „Carnegie Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Londono „Wigmore Hall“, Vienos „Musikverein“, Buenos Airių „Teatro Colón“, Tokijo „Suntory Hall“ ir kitose pasaulio salėse.

Lietuvos publika visuomet entuziastingai pasitinka šį fortepijono filosofu vadinamą pianistą, ypač laukia jo interpretuojamos Johanno Sebastiano Bacho muzikos. „Bacho muzika ne tik yra mano kūrybos dalis, ji tiesiog apėmusi mano akiratį visam gyvenimui. Tai yra muzika, kuri pažadina man pačius šviesiausius norus ir jausmus, įprasmina kiekvieną judesį“, – santykį su Bacho muzika nusako A. Žlabys. Dar neišblėso publikos įspūdžiai po šių metų Vilniaus festivalyje pianisto skambintų Prancūziškų siuitų, o štai koncerte su LKO solistas atliks du Bacho koncertus klavyrui ir orkestrui: Nr. 2 E-dur, BWV 1053 ir Nr. 7 g-moll, BWV 1058.

Beje, Bacho Septintasis klavyrinis koncertas – tai perdirbtas koncertas smuikui a-moll, BWV 1041, ir būtent tai šį kūrinį sieja su LKO programai pasirinktu latvių kompozitoriaus Georgo Pelēcio „Susitikimu su draugu“ smuikui ir styginių orkestrui. Pastarąjį solo su orkestru atliks smuikininkas Džeraldas Bidva. Barokinio smuiko linija simboliškai nusidrieks į XXI amžių ir paliudys praėjusios epochos genijų įkvėpimą dabarties kūrėjams.

LKO sezono pradžios koncerte dar išgirsime norvegiškų motyvų prisodrintą Edvardo Griego siuitą „Iš Holbergo laikų“ ir Jono Tamulionio muziką. Skambės šio dėl kūrinių efektingumo ir virtuoziškumo muzikantų mėgstamo lietuvių kompozitoriaus „Rojaus paukščių giesmės“ ir kone dažniausiai Lietuvos orkestrų atliekamas kūrinys „Toccata diavolesca“.

Vien per šio sezono pirmąjį pusmetį meno vadovo ir dirigento Sergejaus Krylovo vadovaujamas LKO ketina publiką pradžiuginti dar penkiomis koncertinėmis programomis Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje (LNF) Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją