„Mums kaip festivalio organizatoriams šie koncertai yra ypatinga šventė ir laukiamas įvykis. Džiugu, kad išskirtinio talento muzikantai, koncertuojantys garsiausiose salėse, atvyksta čia į šią netradicinę koncertų erdvę Gariūnuose ir yra pasiruošę savo muzika dalintis su klausytojais. Kaip ir praėjusiuose festivaliuose, taip ir šiemet visi koncertai yra nemokami publikai. Viena pagrindinių festivalio idėjų – suteikti galimybę klausytojams išgirsti tai, kas pasaulyje geriausia visiškai nemokamai. Koncertuose laukiami visi – ir muzikos mylėtojai, ir galbūt pirmą kartą į tokius koncertus ateisiantys, o taip pat muzikos studentai ir visi tie, kas nori išgyventi tikrą muziką.. Dėl karantino negalėjome surengti festivalio praėjusiais metais, tad šiemet tiek klausytojai, tiek atlikėjai, tiek mes su dideliu jauduliu laukiame šios muzikinės šventės“ – pasakojo festivalio atstovė Jurga Mackelaitė.

Festivalis tradiciškai Gariūnų verslo ir kultūros parko Koncertų salėje, kur jau septynerius metus klausytojus klasikinės muzikos koncertais džiugina geriausi atlikėjai.

Atidarymo koncerte – vokiečių romantizmo genijaus J. Brahmso opusai

Festivalį „Intermezzo“ – rugsėjo 21 d. pradės net trys klasikinės muzikos talentai: pirmą kartą Lietuvoje koncertuosiantis, ukrainiečių violončelininkas – Aleksey Shadrin, o taip pat mūsų klausytojams gerai jau pažįstamas smuiko virtuozas Svetlin Roussev ir lietuvių pianistas Kasparas Uinskas. Pirmojoje dalyje išgirsime K. Uinsko duetą su violončelininku A. Shadrinu. Antrojoje dalyje visi šio koncerto atlikėjai susiburs į trio ir dovanos Johanneso Brahmso Trio Nr. 1 - nepaprasto grožio kūrinį, kuriame visi trys instrumentai kompozitoriaus „apdovanoti“ nuostabiomis lyrinėmis ir dainingomis partijomis.

Visiškai atsitiktinai, bet tarsi ir labai simboliška, kad visuose penkiuose festivalio koncertuose klausytojai išgirs šio didžiojo vokiečių romantiko – J. Brahmso kūrinius. „J. Brahmsas – genialus kompozitorius, kūręs labai įvairią muziką: simfonijas, koncertus, dainas, sonatas. Labai svarbią dalį jo kūryboje užima būtent kamerinė muzika. Šiame festivalyje jos bus daug, tad ir savotiškas koncertų akcentas bus būtent J. Brahmso kūriniai. Juose susipina viskas: spalvų ir melodijų kupinos muzikinės tekstūros, gili filosofija ir muzikos magija. Atlikėjams tenka ypatingai sudėtingas vaidmuo išpildyti šio kompozitoriaus muziką. Kaip jis pats yra pasakęs: „Mano kūriniai yra parašyti su pasibaisėtinu praktiškumo trūkumu.“ Tačiau, jeigu muzikantai sugeba įsijausti į šią muziką, tuomet sukuriamas tikras stebuklas.“ – pasakojo pianistas K. Uinskas.

Visi trys vakaro atlikėjai – aukščiausio meistriškumo, pripažinti ir lygiaverčiai muzikantai, kviečiami koncertuoti pagrindinių scenų pasaulyje, pasirodo su garsiais orkestrais bei scenos partneriais.

Violončelininkas A. Shadrinas – Ukrainoje, Charkive 1993 m. gimęs atlikėjas – daugelio tarptautinių konkursų laureatas. Jis laimėjo pirmąja premiją ketvirtajame M. Lysenko Tarptautiniame muzikos konkurse 2012 m. 2018 – jis apdovanotas trečiąja vieta Prague Spring konkurse, o 2022 m. jis tapo ketvirtosios vietos laimėtojas prestižiniame Queen Elisabeth konkurse. Atlikėjas koncertuoja įvairiose pasaulio šalyse, įskaitant Vokietiją, P. Korėją, Prancūziją, Kiniją, Nyderlandus, Portugaliją ir kitas šalis. 2016 m. jis debiutavo su vienu geriausių pasaulyje orkestrų – Berlyno filharmonijos orkestru, o 2017 m. su – NDR Radiophilharmonie Hanoveryje. A. Shadrinas šiuo metu studijuoja Vokietijoje Kronberg akademijoje.

Svetlin Roussev – vienas ryškiausių šiandienos smuikininkų. Jo tarptautinė karjera prasidėjo, kuomet jis laimėjo pirmąją premiją viename svarbiausių tarptautinių smuiko konkursų – Sendai International Competition 2001 m. Nuo tada jis kviečiamas koncertuoti geriausių pasaulio salių, tokių kaip Suntory Hall Tokijuje, Salle Pleyel Paryžiuje, P. I. Tachaikovsky salė Maskvoje, Seoul Arts Center, Konzerthaus Berlyne, BoZar Briuselyje ir eilėje kitų. S. Roussev kviečia svarbiausi pasaulio orkestrai tokie kaip Orchestre National de France, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre de la Suisse Romande, Orchestre National de Belgique, Seulo filharmonijos orkestras, Tokijo filharmonijos orkestras ir kiti.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas K. Uinskas koncertuoja pagrindinėse pasaulio salėse, tokiose kaip Niujorko Carnegie Hall, Vašingtono J.F. Kennedy Center, Londono Wigmore Hall, Berlyno filharmonijoje, Madrido Filharmonijoje, Briuselio BoZar bei eilėje kitų salių. Šie tarptautiniai pasirodymai akimirksniu pelnė aukščiausius kritikų įvertinimus bei klausytojų pripažinimą.

Solinis smuiko rečitalis – Svetlin Roussev rankose

Antrasis festivalio „Intermezzo“ koncertas – rugsėjo 22 d. dedikuotas smuikui. Tie klausytojai, kurie dalyvavo trečiajame festivalyje „Intermezzo“, tikriausiai gerai pamena – šio festivalio žvaigžde tapusio smuikininko Svetlin Roussev pasirodymą. Ne dažnai salių repertuare galima išvysti solinį smuiko koncertą, nes tik vienetai smuikininkų imasi šio sudėtingo iššūkio. Dėl instrumento specifikos tam, kad pakerėtų klausytojus tokiu koncertu, smuikininkas turi būti aukščiausio meistriškumo ir muzikalumo. Neabejotinai S. Russev yra vienas iš tų keleto smuikininkų pasaulyje galintys sužavėti publiką soliniu smuiko rečitaliu. „Girdėję jo pasirodymą, tikriausiai pamena, kaip klausytojai dar ilgai nepaleido jo iš salės ir aplodismentais lydėjo iki pat persirengimo kambario. Todėl ir šiais metais nepaprastai laukiame šio unikalaus virtuozo koncerto „Intermezzo“ festivalyje.“ – pasakoja J. Mackelaitė. S. Roussev Lietuvos publikai parengė virtuozinę programą, kurią atskleis visai prieš koncertą.

Trečiajame koncerte keturi klasikinės muzikos virtuozai

Trečiajame festivalio koncerte – rugsėjo 28 d. klausytojai vienoje scenoje išvys net keturias klasikinės muzikos žvaigždes. Pirmą kartą festivalyje koncertuosiantis virtuozas – smuiko žvaiždė – Boris Brovtsyn kartu su pianistu K. Uinsku atliks vieną gražiausių sonatų smuikui ir fortepijonui – romantiškąją C. Franck sonatą. Savo repertuare turintis virš 50 smuiko koncertų, šimtus kamerinės muzikos kūrinių – B. Brovtsynas kviečiamas koncertuoti garsiausių pasaulio koncertų salių ir orkestrų, įskaitant Londono filharmonijos, Varšuvos filharmonijos, Karališkąjį Danijos, Berlyno radijo, Academie of St. Martin in the Fields, BBC Symphony ir kitus orkestrus. Jis pasirodo su tokiais dirigentais kaip: Sir Neville Marriner, Vladimir Jurowski, Neemi Jarvi, Marek Janowski, Vassili Sinaisky, Jan Pascal Tortelier, Mikhail Jurowski ir kitais, griežia su tokiomis žvaigždėmis kaip smuikininkė Janine Jansen, violončelininkas Mischa Maisky ir daugeliu kitų. Jo įrašus leidžia tokios kompanijos kaip Decca, Onyx ir Naxos. Pats baigęs muzikos studijas Londono Guildhall muzikos ir dramos mokyklą, jis šiuo metu yra profesorius Muzikos ir meno privačiame universitete Vienoje.

Koncerto antrojoje dalyje pasirodys specialiai festivaliui susibūręs kvartetas, atliksiantis J. Brahmso kvartetą Nr. 3. Prie kvarteto prisijungs ir grieš jau gerai lietuvių klausytojams pažįstamas violončelininkas Leonard Elschenbroich. Ugningu temperamentu ir ekspresyvia grojimo maniera išsiskiriantis vokiečių – italų kilmės virtuozas L. Elschenbroichas šiandien priklauso pasauliniam klasikinės muzikos elitui. Londonas, Frankfurtas, Viena, Tokijas, Čikaga – tai šio violončelininko kasdienybė. Šiandien jo koncertų sąraše pasirodymai su pagrindiniais pasaulio orkestrais – Londono filharmonijos, Čikagos simfoniniu, Japonijos filharmonijos ir daugeliu kitų. Jo koncertų grafikas sustatytas keliems metams į priekį, o scenoje jis susitinka su tokiais grandais kaip dirigentai Christoph Eschenbach, smuikininkais Anne Sophie Mutter, Gidonu Kremeriu, Nicola Benedetti, bei eile kitų.

„Jautrumo muzikai ir drąsaus virtuoziškumo derinys” – žavisi viena žymiausių šiandienos smuikininkių Anne Sophie Mutter. Dirigentas Christoph Eschenbach pažymi: „jo griežimas kupinas gilumo, išraiškos, spinduliavimo ir perfekcijos.“ „Aukščiausio profesionalumo, intelektualaus žingeidumo ir išraiškos gilumo derinys“, – atsiliepia New York Times.

Kartu su kvartetu griešiantis altininkas Jurgis Juozapaitis dažnai koncertuoja kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas. Kaip solistas yra grojęs su Lietuvos kameriniu orkestru, LMTA studentų simfoniniu orkestru, Klaipėdos kameriniu orkestru, „New Era orchestra“ (Ukraina), koncertavęs su Čiurlionio styginių kvartetu, dalyvavęs daugelyje meistriškumo kursų Lietuvoje ir užsienyje. Yra Lietuvos kamerinio orkestro altų grupės koncertmeisteris ir trio „Claviola“ narys. Su ansambliu „Claviola“ yra įrašęs lietuvių bei užsienio autorių opusų, išleidęs tris muzikinius albumus. Svarbią vietą koncertinėje veikloje užima lietuvių kompozitorių muzika – Jurgis Juozapaitis yra pirmasis J. Andrejevo, O. Balakausko, V. Germanavičiaus, U. Giedraitytės, J. Juozapaičio, J. Jurkūno, A. Kubiliūno, R. Mačiliūnaitės ir kt. kompozitorių kūrinių atlikėjas.

Ketvirtasis koncertas dedikuotas fortepijonui

Festivalio fortepijoninis rečitalis rugsėjo 29 d. šį kartą patikėtas jaunajai ukrainiečių pianistei-virtuozei Khrystynai Mykhailichenko. Kryme 2005 m. gimusi atlikėja stebina klausytojus genialiomis interpretacijomis. Šiais metais pianistė baigs Kijevo Lysenko muzikos liciejų. 2015 m. ji laimėjo pirmąją vietą Hagos tarptautiniame pianistų konkurse. Jaunoji pianistė jau pasirodė tokiose prestižinėse salėse kaip Briuselio BoZar, Paryžiaus Salle Cortot, o taip pat salėse Niujorke, Vašingtone, Paryžiuje, Antverpene, Stambule ir kitose. K. Mykhailichenko yra jauniausia festivalio „Intermezzo“ atlikėja, tačiau savo genialaus talento dėka ji nepalieka abejingo nei vieno. Koncerte skambės romantinė – virtuozinė programa su L. van Beethoveno, J. Brahmso, F. Chopino, F. Liszto kūriniais, geriausiai atskleisiančiais pianistės muzikinį paveikslą.

Iškilmingas finalas

Festivalio „Intermezzo“ uždarymo koncerte - violončelės ir fortepijono duetas – jau eilę metų kartu pagrindinėse pasaulio scenose nuolat pasirodantys violončelininkas L. Elschenbroich ir pianistas Alexei Grynyuk. „Neįsivaizduoju geresnio scenos partnerio. Jis puikus pianistas, manau vienas geriausių pasaulyje.”– taip apie pianistą A. Grynyuką atsiliepia L. Elschenbroichas. „Leonardas labai aiškiai žino, ką nori daryti scenoje ir tuo pačiu man suteikia didelę kūrybinę laisvę. Galime groti nežiūrėdami vienas į kitą“, – pritaria A. Grynyukas.

Koncerto programoje skambės dviejų didžiųjų romantikų kūriniai – J. Brahms ir S. Rachmaninov. Klausytojai išgirs du skirtingus, ir tuo pačiu nepaprastai muzikalius, kupinus audrų ir filosofinių gelmių romantizmo pasaulius.

Svarbiausių leidinių kritikai žavisi A. Grynyuko talentu: „Grynyukas užima svarbią vietą tarp geriausių pasaulyje“ – rašo Gramophone. „Aukščiausio meistriškumo technika ir virtuoziškumas..“ – išskiria BBC Music Magazine. „Šis ukrainietis – tai naujasis Grigorijus Sokolovas – tas pats degantis intensyvumas skambinime ir tas pats instinktyvus autoritetas muzikoje.“ – rašo International Piano leidinys. A. Grynyukas, savo karjerą pradėjo nuo šešerių metų ir šiandien koncertuoti yra kviečiamas garsiausių pasaulio salių, tokių kaip Londono Wigmore Hall, South Bank Centre, Salle Cortot & Salle Gaveau Paryžiuje, Metropoliteno muziejaus Niujorke, Japonijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir daugelio kitų šalių svarbiausių salių. Pianistas pasirodė prestižiškiausiuose užsienio festivaliuose, tokiuose kaip Verbier music festival, BBC Proms festivalyje, Ravinia, Duszniki F. Chopino festivaliuose ir daugelyje kitų. Jo koncertų įrašai transliuojami daugelyje pasaulio radijų ir televizijų: BBC radijuje, Hessischer Rundfunk radijuje Frankfurte, Radio France radijuje Prancūzijoje, Ukrainos nacionaliniame radijuje, Kinijos, Ukrainos televizijose.

Festivalis „Intermezzo“ – Gariūnų verslo ir kultūros parko Koncertų salė, rugsėjo 21 – 30 d.

Visi penki festivalio koncertai nemokami. Būtina išankstinė registracija el. paštu: koncertai@gariunai.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją