„Bandant vertinti, ar kažkoks vienas, ar kitas pavadinimas galėtų būti geresnis ar blogesnis, galų gale yra bendra nuotaika ir bendras sutarimas, kad būtent Vilniaus Senasis teatras tikrai leis teatrui turėti gerą perkrovimą, kalbant apie savo veiklą, ir nuims tam tikras visuomenėje kilusias anotacijas“, – žurnalistams pirmadienį sakė kultūros ministras.

„Visi norime, kad būtų ramybė, kad tame pastate viršų imtų ne kažkokios nuomonės, įtakotos karo ar kitų dalykų, o kad tas pastatas būtų skirtas teatrui, kūrybinei raiškai ir kad ten dirbantys žmonės ir kūrėjai jaustųsi laisvi tai daryti“, – pridūrė jis.

Galutinį sprendimą dėl naujo pavadinimo priėmė pirmadienio popietę susitikusi ekspertų grupė. Tarp siūlymų buvo pateikta 14 alternatyvų. Ministro teigimu, diskutuota, kaip naujasis pavadinimas galėtų skambėti anglų kalba, kaip būtų sutiktas tarptautinės bendruomenės. Siūlyta teatrą pervadinti, dedikuojant pastatą kokiai nors asmenybei. Visgi, diskusijų metu rastas vieningas sprendimas ir pasirinktas Vilniaus Senojo teatro pavadinimas – tam tikrus nuogąstavimus dėl naujo pavadinimo išsakė tik teatro vadovybė.

„Tai yra natūralu, tai yra vis tiek jautri teritorija ir čia mes privalome būti jautrūs ir palaikyti ryšį su pačia įstaiga“, – pabrėžė S. Kairys.

S. Kairys tiesiogiai šių sprendimų ir karo Ukrainoje nesietų, mat diskusijos dėl Rusų dramos teatro pavadinimo vyko jau kurį laiką.

„Matyt, šitas laikmetis dabartinis mums leidžia tikrai drąsiau priimt sprendimus. Ir aš džiaugiuosi, kad tikrai pritraukus tiek nemažai teatro ekspertų, tikrai tiek pats procesas buvo solidus, ir tiek pat tas naujas pavadinimas, mano galva, atrodo solidžiai“, – teigė ministras.

Ministras pastebėjo, kad diskusijos dėl pavadinimo užtruko kiek ilgiau, nes ekspertai stengėsi tinkamai įvertinti visą situaciją ir nepasiduoti viešojoje erdvėje tvyrojusioms emocijoms.

„Mūsų ir buvo pagrindinis siekis, kad tokio sprendimo nepriimti, kol situacija labai karšta, kad suprasti, kad kalbame ne apie rusų teatrą, bet kalbame apie Lietuvos rusų dramos teatrą, kalbame apie savo piliečius, ryšį su jais ir pagarbą jiems“, – kalbėjo S. Kairys.

ELTA primena, kad diskusija dėl Rusų dramos teatro pavadinimo viešojoje erdvėje kilo dar pavasarį. Tada režisierius Gintaras Varnas siūlė ne tik pakeisti pavadinimą, tačiau steigti naują, visas tautines mažumas vienijantį teatrą. Gegužę kultūros ministro įsakymu buvo sudaryta Lietuvos rusų dramos teatro veiklos krypčių ir pavadinimo keitimo rekomendacijoms parengti skirta darbo grupė, kuri ministrui pateikė savo rekomendacijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją