Populiariausias filmas – „Piligrimai“

Pasak festivalį organizuojančios Audiovizualinių kūrinių autorių teisių asociacijos (AVAKA) direktoriaus Dariaus Vaitiekūno, bendrai žiūrovų atsiliepimai buvo puikūs, tačiau turbūt didžiausias simpatijas šiais metais pelnė Lauryno Bareišos „Piligrimai“, trumpametražiai Jorūnės Greičiūtės „Viskas gerai“ ir Sauliaus Baradinsko „Techno mama“ filmai, animacinė Jurgos Šeduikytės juosta „Mora Mora“. Šie filmai daugiausia kartų parodyti Lietuvos miestuose.

„Šis festivalis yra nuostabi idėja! Filmų stebėjimas, grynas oras, draugai ir artimieji, užkandžiai, na ir šiltesni rūbai paįvairino joniškiečių rudenėjantį vakarą. Bendradarbiavimo laikotarpiu nustebino didžiulis trumpametražių ir ilgametražių filmų pasirinkimas, todėl išsirinkti tai, kas tiktų visoms amžiaus grupėms buvo be galo lengva. Keletas žiūrovų pasisakė, jog juos nustebino Jurgos Šeduikytės režisuota animacinė juosta „Mora mora“ – tikėjosi, jog tai bus tik paprastas filmukas, bet peržiūrėjus nuomonė apsivertė 180 laipsnių. Norime padėkoti už „Sidabrinės gervės naktų“ festivalio organizatorių rūpestį, malonų ir glaudų bendradarbiavimą“, – atsiliepimais dalijasi Joniškio kultūros centro atstovė Miglė Pašakinskaitė.

Kinas prieinamas visiems

Festivalis siekia ne tik atvežti naujausią kokybišką Lietuvos kino produkciją į įvairiausius šalies kampelius, bet ir prisidėti prie regionų įtraukties, bendradarbiavimo skatinimo, tautinių mažumų įgalinimo. Tai sulaukia teigiamo atsako iš vietinių bendruomenių.

„Šalčininkų rajono savivaldybė labai džiaugiasi, kad galėjome supažindinti rajono gyventojus su lietuviškuoju kino menu. Ypatingo žavesio vakarui suteikė lokacija – Jašiūnų dvaro sodybos kiemas, atrodęs magiškai improvizuotos kino salės šviesoje. Ypač dėkojame Justinai už profesionalumą ir operatyvų tokių įnorių, kaip lenkų kalbos titrai, išpildymą. Techninis pasiruošimas renginiui buvo tobulai organizuotas.

Kino vakaro metu, žiūrėdami filmus įsisupę į atsineštus pledus, pamatėme socialines problemas, ne kartą šypsojomės, užjautėm, teisėm ir teisinom herojus. Žiūrovai ne tik stebėjo kiną, bet ir fotografavo žvaigždėtą rudenėjantį dangų. Žodžiu, buvo sukurta labai jauki ir stebuklinga atmosfera“, – sako Šalčininkų rajono savivaldybės atstovė Erika Sudnicka.

Susitikimus su kino kūrėjais vedė E. Latėnaitė

Kiekviename mieste buvo rodoma po keturis filmus: vieną ilgametražį, vieną trumpametražį, vieną animacijos juostą ir vieną studentų darbą. Tai pagrindines Nacionalinių kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ kategorijas apimantys filmai, parodantys lietuviško kino įvairovę.

Taip pat kiekviename mieste vyko susitikimai su kino kūrėjais. Juose dalyvavo aktoriai Sandra Daukšaitė, Giedrius Kiela, Žygimantė Jakštaitė, Gabija Bargailaitė, Motiejus Aškelovičius, režisieriai Jorūnė Greičiūtė, Gantas Bendikas, Jurga Šeduikytė, operatorė Laura Aliukonytė, scenariste Modesta Jurgaityte ir prodiuseriu Paulius Jasiūnas. Kino kūrėjus kalbino ir kelionėse po Lietuvą lydėjo šiemet „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus vedusi aktorė Elžbieta Latėnaitė.

„Tai, kad mane pakvietė vesti „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus, buvo ne tik mano kaip renginių vedėjos įgūdžių įvertinimas, bet ir didelė garbė, ir pastiprinimas manęs kaip kūrėjos, asmenybės. Buvo nuostabus vakaras, kupinas pačių įvairiausių emocijų, kurios, jaučiu, puikiai atspindėjo to meto savijautą, daugelio patiriamą emocinę ambivalenciją, emocijų ir išgyvenimų spektrą“, – sako E. Latėnaitė ir priduria, kad jai festivalio „Sidabrinės gervės naktys“ metu buvo labai smagu supažindinti įvairių miestų auditoriją su kino tendencijomis, atskleisti, kokios temos dabar svarbiausios Lietuvos kūrėjams, atverti užsklandą į filmų gamybos užkulisius, kalbinant kūrėjus.

Festivalis vyks ir kitąmet, yra rezervacijų

„Šių metų festivalyje „Sidabrinės gervės naktys“ buvo surengta 11-a renginių, parodyta 15 filmų. Geografija plati, atsiliepimai puikūs, žiūrovai liko patenkinti, dėl to šių metų vasaros festivalį vertinu puikiai ir labai dėkoju visiems partneriams – Lietuvos kino centrui, savivaldybėms ir kultūros centrams. Tuo pačiu galiu tik pasidžiaugti, kad susidomėjimas lietuvišku kinu auga ir ateityje matau puikias perspektyvas organizuoti dar daugiau kino peržiūrų Lietuvoje ir pakviesti dar daugiau žiūrovų įvertinti lietuvišką kiną.

Nacionaliniai kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“ planuojami jau kitų metų pavasarį, o vasarą vėl leisimės į kelionę per Lietuvą su geriausiu lietuvišku kinu. Tikrai festivalis bus tęsiamas, net keletas miestų yra rezervavę ateinančių metų rodymų datas, tad labai kviečiu visas regionų savivaldybes planuoti vasaros kino rodymus savo mieste ar miestelyje kitų metų vasarą“, – sako AVAKA direktorius Darius Vaitiekūnas.

Vasaros kino festivalį „Sidabrinės gervės naktys“ organizuoja AVAKA bendradarbiaujant su Lietuvos savivaldybėmis bei kultūros centrais. Projektą finansavo Lietuvos kino centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją