Festivalio vadovė Beatričė Baltrušaitytė teigia, kad organizuoti festivalį keliose šalyse įkvėpė 2021 m. paminėtos Lietuvos ir Italijos 30-ųjų diplomatinių santykių metinės. Tai paskatino prisiminti gilias Italijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kultūrines tradicijas, todėl visi festivalio renginiai dedikuoti italų Renesanso ir Baroko muzikai, taip pat šio laikotarpio istorinėms asmenybėms.

„Be to, praėjusių metų rudenį gavome kvietimą bendradarbiauti su Italijos lietuvių bendruomene, taip kilo mintis ne tik organizuoti nuotolinius edukacinius Muzikos studijos užsiėmimus Italijoje gyvenančioms lietuvių bendruomenėms su vaikais, bet ir gyvai pristatyti edukacinį koncertą apie Barborą Radvilaitę“, – pasakoja B. Baltrušaitytė.

Edukacinis koncertas „Muzikinis pasakojimas apie Barborą Radvilaitę“ iškeliaus į Turiną (Italija) lapkričio viduryje. Šią senosios muzikos šventę Italijoje gyvenančioms lietuvių bendruomenių šeimoms su vaikais kurs jau gerai Lietuvoje pažįstami senosios muzikos profesionalai – Ieva Baublytė (išilginė fleita, arfa), Ieva Gaidamavičiūtė (sopranas), Saulius S. Lipčius (liuto forte). Muzikinį pasakojimą ves ir specialiai šiam spektakliui sukurtas dailininkės Linos Maslenskienės šešėlių teatro lėles valdys spektaklio autorė B. Baltrušaitytė.

Dvyliktasis tarptautinis edukacinis Šv. Cecilijos senosios muzikos festivalis Valdovų rūmų muziejuje startuos rugsėjo 8 dieną. Jauniausi festivalio dalyviai kviečiami mokslo metus pradėti jau tradicija tapusioje Muzikos studijoje. 4–6 metų vaikai žaidimo forma susipažins su senaisiais muzikos instrumentais, istorinėmis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės asmenybėmis, o vėliau patys taps pirmosios barokinės operos Lietuvoje personažais, muzikos instrumentų meistrais ir net pačiais valdovais! Pirmą kartą į Muzikos studiją kviesime per nuotolį prisijungti ir vaikus iš lietuvių bendruomenių Italijoje. Jiems festivalio organizatoriai parengė tris nuotolinius edukacinius užsiėmimus, leisiančius geriau pažinti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją ir kultūrą.

Muzikos studijoje vaikai kurs beveik du mėnesius, o lapkritį prasidės festivalio renginių ciklas. Jį pradės ir visus besidominčiuosius senąja muzika pakvies muzikologės dr. Aleksandros Pister paskaita „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės magnatų gyvenimo aktualijos: ką praneša XVII a. Italijos muzikos leidiniai?“. Lapkričio viduryje festivalis trumpam iškeliaus į Turiną, vėliau grįš į Lietuvą paminėti svarbiausios festivalio globėjos, šv. Cecilijos, dienos ir pakvies ilgamečius festivalio bičiulius bei partnerius pasidalyti italų Renesanso ir Baroko muzikos grožiu Valdovų rūmų Didžiojoje renesansinėje menėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją