"Auksinius scenos kryžius" kartu su piniginėmis premijomis skiria Kultūros ministerija labiausiai per metus nusipelniusiems teatro kūrėjams, o nominantus ir laureatus renka 12 narių ekspertų komisija.

Pranešama, jog iškilmingą apdovanojimų įteikimo ceremoniją LNDT režisuoja Vytautas Grigolis, o vizualųjį apipavidalinimą ruošia dailininkė Giedrė Brazytė.

Prieš renginį teatro fojė turėtų įvykti Tarptautinės teatrinio plakato parodos atidarymas bei performansas, kuriame dalyvaus Džiugas Katinas, Linas Liandsbergis ir Antanas Jasenka.

Anksčiau Kultūros ministerija paskelbė "Auksinių scenos kryžių" nominantus 13-koje kategorijų.

Į geriausio režisieriaus vardą pretenduoja Aidas Giniotis už roko operą - Kęstučio Antanėlio ir Sigito Gedos "Meilę ir mirtį Veronoje" (Keistuolių teatras), Rimas Tuminas už spektaklį pagal Antono Čechovo "Tris seseris" (Vilniaus mažasis teatras, VMT) bei Gintaras Varnas už spektaklį - Dea Loher "Nekalti" (Kauno valstybinis dramos teatras, KVDT).

Į geriausio scenografo - kostiumų dailininko apdovanojimą pretenduoja Laura Luišaitytė už scenografiją spektakliui - Nikolajaus Erdmano "Savižudis" (KVDT), Virginija Idzelytė-Dautartienė už scenografiją operai jaunimui - Tomo Kutavičiaus ir Violetos Palčinskaitės "Nykštukas nosis" (Kauno valstybinis muzikinis teatras, KVMT) bei Vilma Masteikienė už scenografiją ir kostiumus roko operoje "Meilė ir mirtis Veronoje" (Keistuolių teatras).

Geriausio choreografo kategorijoje nominuota Anželika Cholina - už šokio spektaklį "Žmonės" (Anželikos Cholinos šokio teatras), Birutė Letukaitė - už šokio spektaklį "Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės" (Kauno šokio teatras "Aura") bei Jurijus Smoriginas - už choreografiją programai "Per du amžius" (Choreografinių projektų teatras "Vilniaus baletas").

Į geriausio kompozitoriaus "Auksinį scenos kryžių" pretenduoja Antanas Kučinskas - už muziką Birutės Mar spektakliui "Grimo opera" (Oskaro Koršunovo teatras, OKT), Gintaras Sodeika - už muziką spektakliui pagal brolių Vladimiro ir Olego Presniakovų "Vaidinant auką" (OKT) bei Martinas Vilumas už muziką spektakliui pagal N.Erdmaną "Savižudis" (KVDT).

Į geriausios dramos aktorės vardą pretenduoja Neringa Bulotaitė už Šaukštaveidės vaidmenį spektaklyje pagal Lee Hallą "Šaukštaveidė Stainberg" (LNDT), Aurelija Tamulytė už Rozos bei Daiva Stubraitė už Elos vaidmenis D.Loher spektaklyje "Nekalti" (KVDT).

Geriausio dramos aktoriaus kategorijoje taip pat paskelbti trys nominantai: Vladimiras Jefremovas už filosofo Denis Diderot vaidmenį spektaklyje pagal Erico Emmanuelio Schmitto pjesę "Paleistuvis" (Rusų dramos teatras), Arūnas Sakalauskas už Veršinino vaidmenį A.Čechovo "Trijose seseryse" (VMT), Šarūnas Puidokas už Kontrabosininko vaidmenį Patricko Suskindo "Kontrabose" (LNDT).

Už geriausią antraplanio moters vaidmens atlikimą į "Auksinį scenos kryžių" pretenduoja Dalia Michelevičiūtė (Praporščikės vaidmuo brolių Presniakovų spektaklyje "Vaidinant auką" (OKT), Milė Šablauskaitė (Ponios Cuker vaidmuo D.Loher spektaklyje "Nekalti" (KVDT)) bei

Edita Užaitė (Marijos vaidmuo N.Erdmano "Savižudyje" (KVDT)).

Geriausio antraplanio aktorius kategorijoje nominuotas Jokūbas Bareikis už Tuzenbacho vaidmenį spektaklyje pagal A.Čechovo pjesę "Trys seserys" (VMT), Sigitas Jakubauskas už Pijako vaidmenį spektaklyje pagal Witoldo Gombrovicziaus "Jungtuves" (Šiaulių dramos teatras) bei Vaidotas Martinaitis už Milicijos kapitono vaidmenį brolių Presniakovų "Vaidinant auką" (OKT).

Į apdovanojimą operos srityje pretenduoja Vytautas Juozapaitis už Don Karlo vaidmenį Giuseppe Verdi operoje "Likimo galia" (Lietuvos Nacionalinis operos ir baleto teatras, LNOBT), Dainius Stumbras už Don Karlo ir Sigutė Stonytė už Leonoros vaidmenis G.Verdi operoje "Likimo galia" (LNOBT).

Į apdovanojimą operetės srityje pretenduoja Raimonda Tallat-Kelpšaitė - Ragana T.Kutavičiaus ir V.Palčinskaitės operoje vaikams "Nykštukas nosis" (KVMT), Ieva Stundžytė - Džuljeta S.Gedos ir K.Antanėlio roko operoje "Meilė ir mirtis Veronoje" (Keistuolių teatras) bei

Justas Tertelis, toje pačioje operoje atlikęs Romeo vaidmenį.

Baleto ir šokio srityje "Auksinius scenos kryžiumi" gali būti apdovanotas Eligijus Butkus už Jago arba Eglė Špokaitė už Dezdemonos vaidmenį Anatolijaus Šenderovo balete "Dezdemona" (LNOBT) bei Mantas Stabačinskas už vaidmenį B.Letukaitės šokio spektaklyje "Aseptinė zona, arba Lietuviškos sutartinės" (Kauno šokio teatras "Aura").

Taip pat paskelbti ir nominantai lėlių teatro arba teatro vaikams srityje. Tai Inesa Paliulytė už spektaklį "Anderseno gatvė" (KVDT), Dalius Skamarakas už Raganos, Katino Mickaus, Žiurkės Liolios ir Varno Kronkaičio vaidmenis spektaklyje pagal Vytauto V.Landsbergio pjesę "Pelytė Zita" (Keistuolių teatras) ir Neringa Varnelytė - Rugiagelė spektaklyje pagal Vytautą V.Landsbergį "Arklio Dominyko meilė" (Valstybinis Jaunimo teatras).

"Debiuto" kategorijoje "Auksiniam scenos kryžiui" nominuota Asmik Grigorian už Violetos vaidmenį G.Verdi operoje "Traviata" (LNOBT), Elžbieta Latėnaitė už Irinos vaidmenį A.Čechovo "Trijose seseryse" (VMT) bei Valentinas Novopolskis ir Valentinas Krulikovskis - duetas D.Loher spektaklyje "Nekalti" (KVDT).

Pranešama, jog laureatų premijos dydis - 40 MGL (5 tūkst. litų). Pretendentus premijai turėjo teisę siūlyti visi Lietuvos profesionalūs teatrai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją