Ukrainos gynėjų atminimo diena minima 2014 m. rugpjūčio 29-osios įvykiams atminti, nes būtent tą dieną Ukrainos kariuomenė patyrė didžiausius nuostolius Donbase ir pasitraukė iš apsupties Ilovaiske. Šios dienos simbolis – saulėgrąžos gėlė, nes 2014 metų rugpjūtį su šiuo augalu laukuose žuvo daug Ukrainos karių.


Ukrainos gynėjų atminimo dienai skirto koncerto metu smuiko ir bajano virtuozai iš Ukrainos „YeS Duet“ drauge su Vytauto Lukočiaus vadovaujamu VDU kameriniu orkestru atliks ukrainiečių kompozitorių Miroslavo Skoriko, Ivano Levickio, Miroslavo Ekmano bei Platono Maiborodos kūrinius, žymių klasikų J.S. Bacho ir A. Vivaldžio kūrybą, muziką iš kino filmų bei specialiai „YeS Duet” koncertiniam turui per Lietuvą jaunosios kartos kompozitoriaus Jievaro Jasinskio sukurtą kūrinį smuikui, bajanui, šofarui ir kameriniam orkestrui „Malda už taiką“. Koncerto metu senovinį hebrajišką ragą – šofarą pūs pats kompozitorius Jievaras Jasinskis.

„Šofaras yra ritualinis instrumentas, todėl jo įterpimas į ukrainiečiams skirtą kūrinį „Malda už taiką” yra labai prasmingas, nes šis senovinis ragas muzikiniame kūrinyje, kuriame vyksta kova tarp šviesos ir tamsos, skelbia pergalės garsus ir iš Dangaus ateinančią pagalbą. Tai jau antras kartas, kuomet bendradarbiaudami su kompozitoriumi Jievaru Jasinskiu į šiuolaikinę akademinę muziką įpiname senovinius hebrajiškus ragus šofarus. Pirmasis projektas – tai pernai metais, minint Holokausto 80-metį, sukurta valandos trukmės „Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“, o dabar visuomenei pristatomas gerokai trumpesnis, bet labai prasmingas muzikinis kūrinys, skirtas palaikyti karą išgyvenančiai Ukrainai“, – mintimis dalinasi „YeS Duet“ prodiuseris Lietuvoje Tadas Daujotas.

„„Malda už taiką“

„Vasarį, kai sužinojau apie karą Ukrainoje, patyriau didžiulį siaubą, baimę, ir iš esmės tam tikrą laiką buvo net sunku suvokti, ar tai iš tikro vyksta! Pačią pirmą karo dieną viskas pasikeitė, į viską pradedi žiūrėti, girdėti, suvokti kitaip! „Malda už taiką“ – ypač jautrus kūrinys vien dėl to, kad buvo rašomas specialiai ukrainiečiams atlikėjams! Džiaugiuosi galėdamas kurti kultūrinį turinį, kuris yra labai svarbus sunkiose situacijose ir, viliuosi, kad muzikinė malda padės Ukrainos tautai kuo greičiau pasiekti pergalę. „YeS Duet“ atlikėjai pasižymi išskirtiniu instrumentų išmanymu, virtuoziškumu, o pats muzikinis naratyvas yra liūdnas, jautrus, bet tuo pačiu viltingas ir kovingas. Būtent tokias emocijas ir stengiausi sudėti į šį kūrinį, derinant atlikėjišką meistriškumą ir kompozicinį jautrumą persmelktą, mano pamėgtų muzikos stilių, filmų muzikos ir minimalizmo“, – atvirauja jaunosios kartos kompozitorius Jievaras Jasinskis.

„Mes esame labai dėkingi lietuvių tautai ir jūsų valdžiai už visokeriopą palaikymą Ukrainai. Jūs priėmėte daug pabėgėlių, nuolat teikiate humanitarinę pagalbą bei esate tvirti politiniame lygmenyje. Organizuodami koncertinį turą per Lietuvą „Malda už taiką” visų pirma norime padėkoti Dievui, kad Jis įdėjo į mūsų brolių lietuvių širdis troškimą padėti karo siaubų apsuptai Ukrainai. Esame dėkingi, nes galime koncertuoti jūsų šalyje, aplankyti daugybę Lietuvos miestų ir miestelių bei surengti išskirtinius koncertus Ukrainos valstybinių švenčių metu. Mums didelė privilegija, jog turėjome galimybę Ukrainos Konstitucijos dieną groti LR Seime, Ukrainos Nepriklausomybės dienos proga – Kauno Rotušės aikštėje, o dabar drauge su VDU kameriniu orkestru surengsime išskirtinį koncertą skirtą paminėti Ukrainos gynėjų atminimo dienai“, – atvirauja smuikininkas iš Užkarpatės Serhijus Dobošas.

Smuiko ir bajano virtuozų iš Ukrainos „Yes Duet“ koncertinį turą per Lietuvą „Malda už taiką“ dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Daugiau informacijos apie atlikėjų iš Ukrainos koncertus Lietuvoje čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją